Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:23 μμ
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 23:11

Με σύγχρονο εξοπλισμό στο Αγρίνιο οι εξετάσεις οδήγησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως αλλάζουν όλα στις εξετάσεις οδήγησης με την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού. Τι αναφέρει ο Γραμματέας του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Τζαχρήστας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αναβρασμός υπήρχε όλους τους προηγούμενους μήνες στους ενδιαφερόμενους να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, διότι αρκετές υπηρεσίες δεν είχαν εναρμονιστεί με το νέο νόμο που είχε ψηφιστεί από το 2021 και κάθε φορά που η προθεσμία της παράτασης της εφαρμογής του πλησίαζε να λήξει, ανέκυπτε σοβαρός κίνδυνος να μην διεξαχθούν οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης.

Ωστόσο, κάθε φορά δίνονταν παράταση στην εφαρμογή του νόμου και οι εκπαιδευτές οδηγών οδήγησης δυσανασχετούσαν και δυσανασχετούν, καθώς επιθυμούσαν και επιθυμούν ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα.

Στην περιοχή του Αγρινίου όμως ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα, αν και υπήρχε αναστάτωση μέχρι να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πως στην περιοχή μας δεν είχε ανακύψει κανένα ζήτημα, διότι η αρμόδια υπηρεσία ήταν εκ των λίγων υπηρεσιών ανά την Ελλάδα που είχε προβεί στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που επιτάσσει ο νόμος και μάλιστα ήδη έχει ελέγξει τη λειτουργία του με δοκιμαστικές εξετάσεις.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή οι εκπαιδευτές οδηγών ανά την Ελλάδα ανέμεναν και αναμένουν την εφαρμογή του νόμου, καθώς είναι υπέρ της εγκατάστασης του συγκεκριμένου τεχνολογικού «πακέτου» για την διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δεν είναι δυνατόν ένας νόμος που ψηφίστηκε για την οδική ασφάλεια να παραμένει ανενεργός εδώ και χρόνια.

Ο Κώστας Τζαχρήστας

Ο Γραμματέας του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Αιτωλοακαρνανίας και Εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδηγών Ελλάδας Κώστας Τζαχρήστας μιλώντας στη «Σ» εξήγησε αναλυτικά τι ακριβώς είχε συμβεί, όπως επίσης τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών οδηγών είναι υπέρ της εφαρμογής του νόμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζαχρήστας επεσήμανε: «Ψηφίστηκε ο νόμος 4850 στις 05/10 το 2021, ο οποίος προβλέπει να τοποθετηθούν κάμερες στα αυτοκίνητα για να ελέγχονται οι πρακτικές εξετάσεις, να μπουν κάμερες στις αίθουσες που διεξάγονται οι θεωρητικές εξετάσεις για τα σήματα, ώστε να γίνεται η ταυτοπροσωπία και να μην δίνει εξετάσεις άλλος για άλλους, όπως επίσης να τοποθετηθούν και σύγχρονες συσκευές, οι οποίες να απενεργοποιούν κάθε ηλεκτρονική συσκευή, διότι υπήρξαν φαινόμενα να είναι εξεταζόμενοι καλωδιωμένοι και να τους υπαγορεύονται οι σωστές απαντήσεις.

Ο νόμος έλεγε πως εντός τεσσάρων μηνών οι Περιφέρειες θα έπρεπε να προμηθεύουν τον εξοπλισμό αυτό για να διεξάγονται σωστά οι θεωρητικές εξετάσεις. Καμία όμως Περιφέρεια δεν ήταν έτοιμη και δόθηκε επιπλέον μια παράταση 5 μηνών, ακόμη μια παράταση 8 μηνών και η τελευταία καταλυτική ημερομηνία που είχε δοθεί ήταν η 31η/08/23, ώστε να εναρμονιστούν όλες οι περιφέρειες, καθώς μέχρι και τότε οι μισές είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Στο Αγρίνιο το αρμόδιο τμήμα συγκοινωνιών ήταν έτοιμο και έκανε μάλιστα και δοκιμαστικά για να ελέγξει αν λειτουργεί κανονικά το σύστημα. Έτοιμο είναι και το αρμόδιο τμήμα του Πύργου.

Επαναλαμβάνω μιλάμε για νόμο του 2021. Εφόσον ο νομοθέτης αντιλαμβάνεται πως υπάρχει ζήτημα και θέλει να ελέγξει τη διαδικασία δεν φταίει κανείς που τόσο καιρό οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας δεν ήταν έτοιμες, αλλά φταίει το Υπουργείο που δεν έβαλε αυστηρό χρονικό πλαίσιο εφαρμογής.

Οι εξετάσεις στο Αγρίνιο δεν επηρεάστηκαν και ούτε θα επηρεαστούν καθόλου, διότι η υπηρεσία είναι έτοιμη, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχε διάχυτη ανησυχία για το αν θα σταματήσουν ή όχι οι εξετάσεις. Βέβαια, η επιπλέον παράταση ενός μήνα που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης 06/09/23 έδωσε ανάσα στους εξεταζόμενους που είχαν αγχωθεί αν θα εξεταστούν ή όχι.

Στην παρούσα φάση οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν, διαφορετικά θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Η Υφυπουργός που έχει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών δεν έδωσε μεγάλη παράταση, ώστε όλες οι Περιφέρειες να αναγκαστούν να προμηθευτούν άμεσα τον εξοπλισμό και οι θεωρητικές εξετάσεις να διεξάγονται, όπως πλέον απαιτείται.

Ο αριθμός των υποψήφιων οδηγών που ανέμεναν να εξεταστούν είναι πολύ μεγάλος σε κάθε περιοχή, όπως και στο Αγρίνιο και γι αυτό ίσως δημιουργήθηκε πανελλαδικά μεγάλη αναστάτωση, η οποία όμως δεν επηρέασε την περιοχή του Αγρινίου, διότι η υπηρεσία διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η υγιής μερίδα του κλάδου μας επιθυμούμε αύριο, το συντομότερο δηλαδή, να εφαρμοστεί ο νόμος. Θέλουμε διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία, θέλουμε να πατάξουμε την διαφθορά, θέλουμε να τοποθετηθούν κάμερες στα αυτοκίνητά μας και στις αίθουσες θεωρητικής εκπαίδευσης. Θέλουμε να βγούνε σωστοί οδηγοί στο δρόμο. Με ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την οδική ασφάλεια δεν ασχολείται κανείς, ενώ μετράμε κάθε χρόνο θύματα στην άσφαλτο. Ψήφισαν ένα νόμο και τον άφησαν ανενεργό εδώ και χρόνια. Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να έχουν ανενεργό ένα νόμο που αφορά ανθρώπινες ζωές και την οδική ασφάλεια; Θέλουμε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.