Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  6:20 μμ
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 23:10

Εργαστηριακοί γιατροί Αγρινίου: «Στις θέσεις τους» μέχρι στιγμής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εργαστηριακοί γιατροί Αγρινίου: «Στις θέσεις τους» μέχρι στιγμής όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει είναι προς απεργιακή κινητοποίηση για το clawback και όχι επίσχεση προσανατολίζεται ο κλάδος στην περιοχή. Τι αναφέρει η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) Κυριακή Κώτσα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από την 1η του τρέχοντος μηνός οι εργαστηριακοί γιατροί, γι ακόμη μια φορά, προχωρούν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ώστε να κάνουν κατανοητό στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ότι πλέον τίθεται σοβαρό πρόβλημα με την υφαρπαγή ουσιαστικά του εισοδήματός τους μέσω της διαδικασίας του clawback.

Στο Αγρίνιο ωστόσο οι εργαστηριακοί γιατροί δεν συμμετέχουν προς το παρών στη κινητοποίηση και εξυπηρετούν κανονικά τους ασφαλισμένους, καθώς δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει την συνέλευσή τους, μέσα από την οποία θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση και θα αποφασίσουν τη μορφή της συμμετοχής τους, καθώς πιθανότατα θα προβούν σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι επίσχεση.

Το μνημονιακό αυτό μέτρο του clawback, όπου θα έπρεπε να έχει καταργηθεί, συνεχίζει να υφίσταται και βάσει αυτού η Πολιτεία αυξάνει συνεχώς τις παροχές προς τους ασφαλιζόμενους, χωρίς όμως να έχει φροντίσει να διαθέτει στον προϋπολογισμό της τα ανάλογα χρήματα για να πληρώσει στους εργαστηριακούς γιατρούς τις παροχές αυτές!

Μέσα από την κινητοποίηση αυτή, η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία γιατρών, με την απόλυτη υποστήριξη όλου του υπόλοιπου κλάδου, πανελλαδικά και τοπικά, ζητά από την Πολιτεία να λάβει μέτρα εξορθολογισμού της εκτέλεσης εξετάσεων, την επαρκή χρηματοδότηση και την αξιοπρεπή αποζημίωση των εργαστηρίων.

Η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) Κυριακή Κώτσα μιλώντας στη «Σ» αναλύει τα δεδομένου έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, όπως επίσης και τους λόγους της κινητοποίησης. Συγκεκριμένα η κα. Κώτσα τονίζει:

Η Κυριακή Κώστα

«Στο Αγρίνιο προς το παρόν δεν έχουμε κάνει αναστολή, δεν ακολουθήσαμε μέχρι στιγμής την επίσχεση συγκεκριμένα, που γίνεται πανελλαδικά από τον Σύνδεσμο Εργαστηριακών Ιατρών. Θα πραγματοποιήσουμε συνέλευση στην οποία θα αποφασιστεί ο τρόπος της συμμετοχή μας, αλλά η συνέλευση θα γίνει στο τέλος του Σεπτεμβρίου ή στην αρχή του Οκτωβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα προβούμε σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι επίσχεση.

Η επίσχεση που γίνεται αυτή τη στιγμή έχει την στήριξη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα. Αφορά μόνο ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς. Στην περιοχή του Αγρινίου δεν συμμετέχει κάποιος γιατρός στην επίσχεση και οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται κανονικά.

Το πρόβλημα που μας απασχολεί όλους πλέον και για τον οποίο γίνεται και η πανελλαδική κινητοποίηση στην οποία θα συμμετάσχουμε και εμείς μετά την συνέλευσή μας είναι το ζήτημα του clawback, όπου γίνεται κατάχρηση από το κράτος σε ένα μέτρο που ήταν καθαρά προσωρινό.

Είχε θεσπιστεί το 2013 μέχρι και το τέλος του 2015 και από τότε και έπειτα παίρνει συνεχόμενες παρατάσεις χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την κρίση και τα μνημόνια, αλλά πλέον το χρησιμοποιούν ως κυριολεκτικά εργαλείο μείωσης των χρημάτων που δίνουν για την υγεία.

Βάζουν νέες εξετάσεις, διογκώνουν το κοστοβόρο τμήμα προϋπολογισμού, όσον αφορά την διενέργεια αυτών των εξετάσεων και μετά δεν τις πληρώνει το κράτος. Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η πανελλήνια κινητοποίηση, όπως προαναφέραμε.

Το θέμα είναι να έχει πανελλήνια εμβέλεια σε συνδυασμό όλων των φορέων ώστε  το Υπουργείο να καταλάβει ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα. Να καταλάβει όχι μόνο το υπουργείο αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, σαν ασφαλιστικός φορέας, που προχωρά σε κατάχρηση εξουσίας απέναντι στους παρόχους του. Έτσι λειτουργεί αυτή την στιγμή, με την εφαρμογή δηλαδή νέων εξετάσεων που δίνει στους ασφαλισμένους, χωρίς όμως να έχει φροντίσει να έχει στον προϋπολογισμό του χρήματα για να τις πληρώσει.

Επίσης θέλουμε πέρα από την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή του τεχνητού χρέους που μας έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και θέλουμε την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, γιατί αυτή την στιγμή έχουμε έναν κλειστό προϋπολογισμό με ανοιχτή συνταγογράφηση. Ουσιαστικά θέλουμε ενίσχυση του προϋπολογισμού της υγείας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 381 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.