Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  7:14 πμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 22:55

Η Κοινωφελής Εργασία παρατείνεται μέχρι τις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα περιλάβει και όσους έληξε πρόσφατα η σύμβασή τους;

Ικανοποίηση στην Αιτωλοακαρνανία για την τετράμηνη παράταση

Η νέα παράταση στη συνέχιση των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, μέχρι τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από απάντηση που έδωσε… με καθυστέρηση στον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είχε δεχθεί σχετικό αίτημα όταν ακόμη ήταν υφυπουργός Εργασίας!  Ο κ. Σταμούλης με σχετικό έγγραφό του στο Υπουργείο εργασίας είχε αιτηθεί, πριν ακόμη τις εθνικές εκλογές, την παράταση των συμβάσεων των απασχολουμένων στις Υπηρεσίες του Δήμου Μεγαρέων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου, λοιπόν, απάντησε τώρα(!) τα εξής:« Η Κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη έκανε προσπάθεια πριν τις εκλογές της 25ης Μαϊου να παρατείνει το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά αυτό δεν κατέστη χρονικά εφικτό και τη λύση για την παράταση του Προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας έως τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 μπορεί να τη δώσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δηλαδή ο αρμόδιος Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης»
Αυτό έκανε τον δήμαρχο Μεγαρέων να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εκτιμά ότι «η παράταση οσονούπω αναμένεται με σχετική απόφαση του κ. Γεωργιάδη».

Αυτή ήταν και η θέση των αυτοδιοικητικών, κυρίως των δημάρχων που εκτιμούσαν ότι οι προηγούμενη διαφαινόμενη διακοπή του προγράμματος εκτός από το γεγονός ότι θα συνέβαλε στην περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα «θα οδηγούσε στην ανεργία χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που προσδοκούσαν να εργαστούν σε ένα επόμενο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες».

Ο Γεωργιάδης και η αλλαγή στάσης

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις αρχές Ιουλίου ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν φαινόταν να συμφωνεί και πολύ με την παράταση όμως φαίνεται να μεταπείστηκε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, ο υπουργός είχε απαντήσει στις 6 Ιουλίου ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

Οι εργαζόμενοι  είχαν ζητήσει την παράταση του προγράμματος επικαλούμενοι τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την θερινή περίοδο. Η πλειοψηφία των ωφελουμένων προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.λ.π.) και υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π. Είχε υπάρξει και πρόβλημα για κάποιους λίγους με τα ένσημα που χρειαζόταν να συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να πάρουν επίδομα ανεργίας, εργαζόμενοι που είχαν εισέλθει κατά την πρώτη παράταση.

Κομματάς
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Κομματάς

Μιλώντας στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Κομματάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταση. «Είναι κάτι που θέλαμε τόσο για να μην μείνουν χωρίς δουλειά οι συνάδελφοι όσο και γιατί τους χρειαζόμαστε, ειδικά αυτή την δύσκολη εποχή με έργα, δύσκολες καιρικές συνθήκες, άδειες κλπ. Θα ήταν πρόβλημα να πάμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά από ήδη δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς την «Κοινωφελή», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Κομματά το προεδρείο της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρό του Λάζαρο Κυρίζογλου, θα έχει συνάντηση Δευτέρα ή Τρίτη με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο. «Αν δεν υπάρξει κάποια παλινωδία θα λυθεί ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Ελπίζω μάλιστα να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για παράταση και όσων δουλεύουν αυτή την στιγμή αλλά και όσων έληξε πρόσφατα το πρόγραμμά τους και λύθηκε η σύμβασή τους», συμπληρώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

Μάλιστα από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.
Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.

Ειδικότερα με το στο πρόγραμμα προσφέρονταν στους φορείς υποδοχής 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες καθαριότητας, εργασίες πρασίνου κ.α.), 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες κ.α.), 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές κ.α.) και 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.).

Το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 557 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News