Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  6:27 μμ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 23:56

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο Αγρίνιο – Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε διάλεξη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν ανέπτυξε τις προκλήσεις και τις προοπτικές του πρωτογενή τομέα

Στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μια διάλεξη μέσα από την οποία η τοπική κοινωνία είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την αειφορική γεωργία ως όχημα βιώσιμης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν ανέπτυξε θέμα για τις σημερινές προκλήσεις και τις αυριανές προοπτικές του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.

Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους κατοίκους της περιοχής, με φορείς, αλλά και τους γεωπόνους της Αιτωλοακαρνανίας μέσω ανοιχτών διαλέξεων που πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο, όπως αυτή με τον κ. Χαρουτουνιάν.

Μέσα από την εν λόγω διάλεξη, αλλά και όλες τις προηγούμενες, στόχος και σκοπός είναι η προσέγγιση της Αειφορικής Γεωργίας να επικοινωνηθεί με ένα ευρύτερο κοινό.

Η διάλεξη του κ. Χαρουτουνιάν μπορεί να αφορούσε σε κάποια σημεία της να αφορούσε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό, ωστόσο κατά βάση αναφέρθηκε σε θέματα όπως η κυκλική οικονομία, οι πιστοποιήσεις των προϊόντων κ.α. θέματα που αφορούν του παράγοντες του αγροτικού κόσμου και άπτονται του αντικειμένου του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο στοχεύει να βγάζει επιστήμονες, που θα έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγήσουν τους αγρότες, ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για την γεωργία του μέλλοντος, η οποία θα σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία, τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, το φυσικό κεφάλαιο, την βιοποικιλότητα, το νερό, το κλίμα, αλλά και τον αγροτουρισμό.

Μέσα από την διάλεξη του κ. Χαρουτουνιάν οι ακροατές της διάλεξης ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στην σύγχρονη πραγματικότητα, στις προοπτικές του μέλλοντος και τις προκλήσεις του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.

Τον ομιλητή προλόγισε ο Πρόεδρος του υπό ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Κούτσιας, καθώς όλες οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υπό σύσταση Τμήματος.

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν

Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» Σέρκο Χαρουτουνιάν μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

«το ένα κομμάτι της ομιλίας μου αφορά στα προβλήματα και τις χρόνιες αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και το δεύτερο κομμάτι αφορά τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τα ισχυρά σημεία της ελληνικής γεωργικής παραγωγής. Σ’ αυτό το κομμάτι εμπίπτουν και θέματα όπως η κυκλική οικονομία, η αξιοποίηση δηλαδή των αποβλήτων των αγροτοβιομηχανικών διεργασιών. Έχουμε συστήσει μια εταιρεία με τους συνεταιριστές της Σαντορίνης που παράγει καλλυντικά από τα υπολείμματα του οινοποιείου.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πολύ μεγάλος νομός που διαθέτει πολλά υπολείμματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να φτιαχτούν πραγματικά πάρα πολλά προϊόντα. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην πιστοποίηση των προϊόντων. Σαν ερευνητική ομάδα μας αφορά πολύ το ζήτημα αυτό. Έχουμε συντάξει φακέλους για τη πιστοποίηση πάρα πολλών προϊόντων και μάλιστα πρόσφατα συντάξαμε τον φάκελο για την πιστοποίηση ενός προϊόντος που έχει αρκετή παραγωγή και στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό το προϊόν είναι το τσαλαφούτι. Ο φάκελος για το τσαλαφούτι είναι αυτή την στιγμή στην Ε.Ε. και ειδικότερα στο τελικό στάδιο για να εγκριθεί.

Το τρίτο κομμάτι της διάλεξης αφορά τον άνθρακα που δεσμεύουν οι γεωργικές εργασίες, τα οποία δικαιώματα αν κάποιος τα καταγράψει και τα χρησιμοποιήσει σωστά μπορεί να τα πουλήσει στην εθελοντική αγορά και να βγάλει ένα επιπλέον καλό κέρδος για τους αγρότες, που αυτή την στιγμή δεν το έχουν. Πολλά εξ’ αυτών είναι κομμάτι της καθημερινότητας συνανθρώπων μας σε πολλά μέρη της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε πέντε νέους φακέλους απ’ όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Ήπειρο και φτάνοντας μέχρι και το Αιγαίο.

Επίσης, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην καθημερινότητα για την κυκλική οικονομία. Ήδη «τρέχει» ένα μεγάλο project. που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών μέσα από την κυκλική οικονομία. Σημασία έχει η καλή θέληση, η οποία φαίνεται πως υπάρχει παντού στη χώρα μας, αλλά πιστεύω πως απουσιάζει η ενημέρωση. Αν όλοι δουν κάποιες προοπτικές δεν θα είναι αρνητικοί, αλλά κάποιος θα πρέπει να τους ερεθίσει με την καλή έννοια και να τους καθοδηγήσει».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 255 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.