Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  6:26 μμ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 23:55

Αγρίνιο: Καμία διάκριση υπέρ των ιδιωτικών σταθμών – Αναστάτωση από μια διατύπωση για τις εγγραφές παιδιών έως 2,5 ετών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αναστάτωση από μια διατύπωση για τις εγγραφές παιδιών έως 2,5 ετών. Καμία διάκριση υπέρ των ιδιωτικών όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ισχύει ό, τι και στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δεν υφίσταται θέμα διάκρισης υπέρ των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και σε βάρος των δημοτικών αντίστοιχων λένε άνθρωποι του δήμου αλλά και ιδιοκτήτες ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών στο Αγρίνιο. Η αναστάτωση έχει προκληθεί από τις αρχές του μήνα, όταν ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης απέστειλε επιστολή προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς και την ΚΕΔΕ με την οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών και εις βάρος των Δημοτικών».

Το άρθρο έχει περίπου 15 μέρες που αναπαράγεται από ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα αυτοδιοίκησης και ασφαλώς εμφανίζεται και τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές… Όλα αυτά ενώ η Ένωση Ιδιοκτητών Βρεφονηπιακών Σταθμών έχει δηλώσει ότι αναμένει διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και το τελευταίο δια της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, έχει δηλώσει ότι εντός των ημερών θα αποσταλούν διευκρινήσεις, καθώς η ΚΥΑ που εκδόθηκε έχει σημεία που μπορεί να παρερμηνευτούν.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι στην 47217 ΚΥΑ που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς της χρονικής περιόδου 2023-2024, στο άρθρο 5, αναφέρονται οι κατηγορίες δομών και θέσεων με τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια (βρεφών και νηπίων), με την εξής διατύπωση: «Ειδικότερα, και για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας, στην κατηγορία ιδιωτικών δομών Α2 δύνανται να εγγραφούν ως προνήπια, παιδιά τα οποία ως την 31-12-2023 έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών». Αυτό κρίνεται ως «κατάφωρη διάκριση, πριμοδότηση στους ιδιωτικούς φορείς και όχι στους δημοτικούς, όσον αφορά στην εγγραφή βρεφών ως προνήπια, στους παιδικούς τους σταθμούς κι ενάντια στο ΦΕΚ 4249/Β/02-12-2017, που σαφώς ορίζει τα ηλικιακά τους όρια. Συνιστά προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών, εις βάρος των Δημόσιων και Δημοτικών Δομών».

Ισχυρίζεται ο δήμαρχος Πάτρας πως γνωρίζοντας ότι αρκετοί ιδιωτικοί φορείς δεν επιλέγουν τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων, επειδή κοστίζουν περισσότερο από εκείνα των νηπιακών, μπορούν έτσι να εγγράψουν νωρίτερα από τους δημοτικούς, παιδιά που είναι ακόμη βρέφη για τις υπάρχουσες διατάξεις, στα νηπιακά τους τμήματα, πράγμα που απαγορεύεται για τους δημοτικούς σταθμούς.

Μάλιστα αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη προκλητική ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη μεροληπτική ρύθμιση με ΦΕΚ από το 2017, όπου καθορίζει τις προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών και ορίζει ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς απαιτείται λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε τμήμα από ότι στους δημοτικούς. Συγκεκριμένα ότι για κάθε βρεφικό τμήμα (12 βρεφών) οι Δημοτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν τρία (3) άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ οι Ιδιωτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν δύο (2). Για κάθε νηπιακό τμήμα (25 νηπίων) οι Δημοτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν δύο (2) άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ οι Ιδιωτικοί Σταθμοί πρέπει να απασχολούν μόνο ένα (1)».

Τι ισχύει

O Γιάννης Βασιλείου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της  ΚΟΙΠΑ Αγρινίου Γιάννη Βασιλείου δεν υφίσταται αποκλεισμός από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για την ηλικία αυτή αλλά ούτε και υπάρχει διαφοροποίηση στο προσωπικό που πρέπει να έχει ένας δημοτικός ή ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός: «Τα κριτήρια λειτουργίας των βρεφονηπιακών είναι τα ίδια, έχουν έρθει διευκρινήσεις από το 2018, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης για φέτος, γνωρίζουμε ότι εντός των ημερών θα αποσαφηνιστεί η διατύπωση, όπως βγήκε από το υπηρεσιακό υπουργείο, κάτι που το αναμένουν και οι σύλλογοι και οι ενώσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σταθμών. Εμείς γράφουμε κανονικά παιδιά μέχρι τέλος του 2023 στα βρεφικά μας τμήματα», εξηγεί.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και όσα εκτιμούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών της περιοχής. «Με την υπ’ αριθμ.26/ΑΠ34200/11.10.2017 εγκύκλιο έγινε ενημέρωση για την έκδοση του Π.Δ.99/2017, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία που αυτό θέσπιζε για την προσαρμογή των υφιστάμενων σταθμών στις νέες απαιτήσεις. Με την εγκύκλιο 14016/24.4.2018 παρέχονταν επιπλέον διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων με γνώμονα την πλήρη εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων για τις υποδομές, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να δράσουν οι δήμοι της χώρας. Ήταν σαφές το Π.Δ. του 2017 για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας για κάθε τύπο σταθμού. Μέχρι 8 παιδιά απαιτείται ένας υπάλληλος, στα 15 παιδιά χρειάζεται και δεύτερος. Τώρα, όποιος έχει τάξεις με 10 παιδιά και 5 υπαλλήλους μέσα για να κάνει… πολιτική, αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα», λέει στην «Σ» πηγή από τον συγκεκριμένο χώρο.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η αποσαφήνιση από το υπουργείο για την διατύπωση που υπάρχει αναφορικά με την εγγραφή βρεφών, ώστε να μην μπορεί πλέον να παρερμηνευτεί.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 199 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.