Τρίτη, 8η Οκτωμβρίου 2024  6:23 μμ
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 20:24

Ανεβάζει συνεχώς το σκάκι – 10ο μαθητικό πρωτάθλημα στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο – Μόνο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν δηλώσει συμμετοχή 142 μαθητές στο 10ο μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού ενώ συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος  

Εδώ και τουλάχιστον 1.500 χρόνια το σκάκι γοητεύει τους ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικό το στοιχείο πως καταγράφεται «άνθηση» και στην περιοχή του Αγρινίου, όπως και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.

Οι νέες γενιές αποτελούν ένθερμο υποστηρικτή του σκακιού και το ενδιαφέρον αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο σε άτομα ηλικίας του Λυκείου και του Γυμνασίου, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, σε παιδιά δηλαδή του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου.

Το σκάκι εξελίσσει πνευματικά όλους όσους ασχολούνται με την πνευματική αυτή δραστηριότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ μέσω του σκακιού τα παιδιά, ανήλικα, έφηβοι, αλλά και οι ενήλικες που έχουν ως ενασχόληση το σκάκι, αναπτύσσουν τη λογική και την κρίση τους, ενδυναμώνουν την μνήμη τους, όπως επίσης την ικανότητά τους να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις!

Το σκάκι, σύμφωνα μάλιστα με μελέτες βοηθά ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του ανθρώπου στα μαθηματικά, τη γεωμετρία, καθώς επίσης συμβάλει και στη γλωσσική ευχέρεια!

Το σκάκι αυξάνει την νοημοσύνη! Ότι συμβαίνει δηλαδή στο σώμα μας με την άσκηση, συμβαίνει και στο μυαλό μας μέσω του πνευματικού αυτού παιχνιδιού, του σκακιού.

Αυξάνει την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, βελτιώνει την ικανότητα της μελέτης που έχει άμεσο αντίκτυπο και στα μαθήματα. Παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι, βάσει μελετών, αυξάνουν κατά 40% την επίδοσή τους στο σχολείο.

Βελτιώνει επίσης τη μνήμη παιδιών και ενηλίκων, δημιουργεί μοτίβα «επίθεσης» στη σκακιέρα και αυτό βοηθάει και στην αποφυγή άνοιας για τα άτομα μεγάλης ηλικίας λόγω της εκγύμνασης του μυαλού τους μέσω του σκακιού, ενώ εκ των βασικότερων στοιχείων του σκακιού είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης και της αυτοσυγκέντρωσης!

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία την ερχόμενη Παρασκευή 16/06 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στην πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι) στις 17:30 θα ξεκινήσει το 10ο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου (ΓΕΑ), στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές κάθε ηλικίας από διάφορα σχολεία του Αγρινίου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από σχολεία της υπόλοιπης Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Προπονητής της Σκακιστικής Ακαδημίας της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου Μπάμπης Τζότζολης

Ο Προπονητής της Σκακιστικής Ακαδημίας της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου Μπάμπης Τζότζολης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«Έχει γίνει θεσμός το σχολικό πρωτάθλημα σκακιού πλέον. Φέτος θα είναι το 10ο, ενώ να υπενθυμίσω πως λίγα χρόνια πριν είχαμε και τον covid-19 που για δύο χρόνια δεν διεξήχθη καμία απολύτως διοργάνωση. Όποιος μαθητής επιθυμεί από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ’ Λυκείου έρχεται και παίζει πέντε αγώνες, είτε χάσει είτε κερδίσει, με παιδιά της τάξης του. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα λάβουν μέρος από περιοχές απ’ όλη την Αιτωλοακαρνανία. Θα συμμετάσχουν παιδιά από τον Αστακό, το Θέρμο, την Κατούνα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τη Βόνιτσα κλπ.

Το εκπληκτικό είναι πως μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 12/06 είχαμε 142 συμμετοχές παιδιών από διάφορα σχολεία του νομού. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν τόσο οι γονείς, όσο και οι μαθητές πως αν κάποιος μαθητής αποφασίσει να συμμετάσχει στο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού την τελευταία στιγμή θα μπορεί να το κάνει. Πριν την έναρξη του αγώνα και ειδικότερα από τις 17:00 της Παρασκευής 16/06 θα μπορεί στο χώρο της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου,  να δηλώσει συμμετοχή στο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού και να συμμετάσχει κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πέρυσι, στο 9ο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού είχαν λάβει μέρος συνολικά 159 παιδιά. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και το εκάστοτε παιδί έχει πάρα πολλά ερεθίσματα. Το σκάκι μέσα από τα ερεθίσματα αυτά είναι γνωστό και συχνά σε πολλά παιδιά γεννάται η επιθυμία να ασχοληθεί με το σκάκι και μέσα από αυτό εξελίσσεται. Σε όλους τους γονείς προτείνω για τα παιδιά τους μια κινητική δραστηριότητα (μπάσκετ, χορός, ποδόσφαιρο) και μια πνευματική, είτε αυτή είναι το σκάκι, είτε είναι η μουσική, είτε είναι η ζωγραφική κλπ. Θεωρώ πως είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός.

Στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθηση στο σκάκι. Για παράδειγμα να αναφέρω πως πρόσφατα στα Ιωάννινα είχε διοργανωθεί σχολικό πρωτάθλημα σκακιού και από όλη την περιοχή των Ιωαννίνων, την πόλη και πέριξ, συμμετείχαν συνολικά 182 παιδιά. Αν αναλογισθεί κανείς την πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ Αγρινίου και Ιωαννίνων και λάβει υπ’όψιν του αυτό το δεδομένο, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την άνθηση του σκακιού στην περιοχή του Αγρινίου.

Το πρωτάθλημα είναι ατομικό. Ο εκάστοτε μαθητής μπορεί να λάβει μέρος απ’ όποιο σχολείο και αν φοιτά. Ακόμη και καθυστερημένα να έρθει κάποιο παιδί μπορεί  να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, αν και θα πρέπει να γνωρίζει πως θα χάσει τον πρώτο αγώνα, αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει στους υπόλοιπους αγώνες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θα απονεμηθούν σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά διπλώματα, ενώ στου τρείς πρώτους θα απονεμηθεί και μετάλλιο, ενώ μετάλλιο θα λάβουν και όλα τα παιδιά του νηπίου, της πρώτης και της δευτέρας τάξης του δημοτικού που θα συμμετάσχουν στο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού.

Το 10ο σχολικό πρωτάθλημα φέτος θα ξεκινήσει στις 05.30 το απόγευμα της Παρασκευής 16/06 και θα ολοκληρωθεί στις 21.00 της ίδιας ημέρας».

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο facebook Μπάμπης Τζοτζόλης. Πληροφορίες στο κινητό 6931 121 117.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 338 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.