Παρασκευή, 29η Σεπτεμβρίου 2023  12:53 πμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 19:09

Δημήτρης Τραπεζιώτης: προτάσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων-κριτική στη δημοτική αρχή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Δυστυχώς   όλοι οι στόχοι του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγρινίου για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης και της ανακύκλωσης όχι απλώς έχουν υποτιμηθεί αλλά  έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, καμία πρωτοβουλία του Δήμου δεν αναπτύχθηκε προς την κατεύθυνση αυτή  (σχετικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικών)», σημειώνει σε παρέμβαση του  ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος  Δήμου Αγρινίου και εκπρόσωπος του Δικτύου Ενεργών Πολιτών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημειώνει πως  το δίκτυο ενεργών πολιτών «Αct now- παρέμβαση τώρα»  μπαίνει μπροστά για  τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

Η ανακοίνωση:

ΟΧΙ  ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Act now- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»  μπαίνει μπροστά για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023:

Η ώρα να περιορίσουμε την πλαστική ρύπανση

Στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023» αναφέρεται ως η ημέρα προτροπής των ανθρώπινων ενεργειών και δράσεων  για τη μείωση της  πλαστικής ρύπανσης και ότι  είναι καιρός να επιταχυνθούν αυτές οι ενέργειες και δράσεις  για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Είναι καιρός να νικήσουμε την πλαστική ρύπανση #BeatPlasticPollution»

Οι συνέπειες από τη χρήση πλαστικών καθίστανται πλέον δραματικές γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών από την πλευρά των καταναλωτών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά. 250.000  τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 τόνους  υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχη την πλαστική σακούλα.

250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας των πλαστικών.

Απαιτούνται στοχευμένες   δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και κίνητρα που πρέπει να δοθούν για εναλλακτικές λύσεις.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Κώστας Μπίθας τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη από τη χρήση πλαστικών  θεωρούνται κρυμμένα κόστη, καθώς αποτελούν κρυμμένες μορφές απώλειας ευημερίας από τις μελλοντικές γενιές.

Άμεσα κόστη αποτελούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, το κόστος περισυλλογής απορριμμάτων, ενώ στα έμμεσα συγκαταλέγονται η απώλεια της βιοποικιλότητας, η επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων, αλλά και οι απώλειες σε επίπεδο υπηρεσιών αναψυχής.

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ;

Δυστυχώς   όλοι οι στόχοι του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγρινίου για τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης και της ανακύκλωσης όχι απλώς έχουν υποτιμηθεί αλλά  έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, καμία πρωτοβουλία του Δήμου δεν αναπτύχθηκε προς την κατεύθυνση αυτή  (σχετικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικών).

Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε  την πρωτοβουλία και προτείνουμε:

  • Ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αγρινίου και ιδιαίτερα των μαθητών σχετικά με τις επιπτώσεις των πλαστικών.
  • Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά στα σχολεία του Δήμου.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.
  • Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.).
  • Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών μιας χρήσης σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου μας και τις  επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Τα βασικά εργαλεία που μπορούν να αποτελέσουν  τον κορμό των ενημερωτικών εκπαιδευτικών δράσεων  είναι:

Εκπαιδευτικό Πακέτο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Εκπαιδευτικές Παρουσιάσεις για όλον τον πληθυσμό που  θα συνοδεύονται από δημιουργική συζήτηση  με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών πάνω στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Διαδραστικό Παιχνίδι Δρόμου
Το Διαδραστικό Παιχνίδι Δρόμου συνδυάζει την ψυχαγωγία με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις πολύπλευρες, αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση πλαστικών.

Το Δίκτυό  μας υποστηρίζει  σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γιατί πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής μας που είναι το ισχυρότερο όπλο μας, θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο μας  καθότι  ένα καθαρό περιβάλλον είναι αφενός  δείκτης  πολιτισμού και αφετέρου καθιστά το Δήμο Αγρινίου ελκυστικό, επισκέψιμο και ανταγωνιστικό σε σχέση με τη δυνατότητα  συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών.

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Εκπρόσωπος τουδικτυου ενεργων πολιτων «Αct now – Παρέμβαση Τωρα»

& Υποψήφιος Δήμαρχος  Δήμου Αγρινίου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.