Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:21 πμ
 
wm small
Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 14:56

Ο συνδυασμός "ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ" για την διαχέιρηση του Δημοσίου Χρήματος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η  ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ)

Η επιτυχής διοίκηση του Δήμου, συνίσταται στην ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών.

Όλα αυτά για να επιτευχθούν και για να διεκπεραιώνεται ανεμπόδιστα το έργο του Δήμου, πρέπει οι διοικούντες να έχουν αξιόπιστο πρόγραμμα, το οποίο να μπορεί και να εφαρμοστεί  -  ο νόμος το λέει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - πρέπει να έχουν εκπαιδευμένους υπαλλήλους, να έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, να έχουν συστήματα και διαδικασίες, να χρησιμοποιούν σωστά κι όταν πρέπει ειδικούς συνεργάτες και να μην προβαίνουν σε προσχηματική πρόσληψη ως ειδικό συνεργάτη γραμματέα, και άμισθη σύμβουλο του δημάρχου, οι οποίες ικανοποιούν τις προσωπικές τους επιδιώξεις με αντίτιμο την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.

Δεν είναι ηθικό σε καιρούς χαλεπούς, να πρυτανεύουν  τέτοιου είδους σκοπιμότητες, σε έναν φθίνοντα πληθυσμιακά, κι ανύπαρκτο αναπτυξιακά, μικρό ημιορεινό δήμο όπως είναι ο Δήμος Θέρμου.

Η διάθεση του δημοσίου χρήματος, που τελευταία μας αγγίζει περισσότερο, αφού η κρίση υπάρχει στην καθημερινότητά μας και φαίνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στο σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα κ.λ.π. πρέπει να γίνεται με περίσκεψη και φειδώ, γιατί είναι χρήματα που προέρχονται από την φορολόγηση - έμμεσοι  και άμεσοι  φόροι  - και πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς και πως διατίθενται και που πηγαίνουν, πολύ δε περισσότερο σήμερα που πλησιάζουν οι εκλογές.

Όλα αυτά ως αρνητικά φαινόμενα προκύπτουν και μέσα από τον τρόπο διαχείρισης μίας χρηματοδότησης που φωτογραφήθηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Ο Δήμος μας εξασφάλισε πίστωση  120.000 ευρώ, για αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία Μπάλος της 15ης & 16ης Οκτωβρίου 2021.

Η χρηματοδότηση όμως αυτή δεν κατευθύνθηκε  για την εκπλήρωση του σκοπού διάθεσης των χρημάτων. Το κράτος δυστυχώς, παρέχει τη δυνατότητα,  παρόλο που τα χρήματα προορίζονταν για  αποκατάσταση ζημιών, να γίνονται με αυτά και συντηρήσεις. Αυτό λοιπόν έγινε και στο Θέρμο, αντί  για αποκατάσταση ζημιών, έγιναν ασφαλτοστρώσεις που προβλήθηκαν μάλιστα ως άλλο ένα κατόρθωμα της Δημοτικής Αρχής. Τα χρήματα που δόθηκαν για ζημιές, διατέθηκαν για την συντήρηση του οδοστρώματος στο κέντρο του Θέρμου, από την κεντρική πλατεία μέχρι το Γυμνάσιο, κι όλα αυτά τέσσερις   (4)  μόλις μήνες πριν τις εκλογές.

Ο τρόπος  κατασκευής  που επιλέχθηκε,  ήταν ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός, στον οποίο  συμμετείχαν έξι  εταιρείες  και κατά τον οποίο δόθηκε έκπτωση 48,57% από εργολάβο των Αθηνών. Η μελέτη προέβλεπε 6.000 μ2  συγκολλητική και 725ton άσφαλτο. Aριθμός συμφωνητικού 731/10-2-2023 με ποσό 62.201,18 ευρώ.

Σημειώνουμε πως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί που ψήφισε η πολιτεία, αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε επιλήψιμο φαινόμενο.

Στις 22-5-2023 η διοίκηση του Δήμου, με το υπ΄ αριθμ. 2910 συμφωνητικό επέλεξε με απευθείας  ανάθεση στον ίδιο εργολάβο με έδρα την Αθήνα, την ανάθεση του υπολοίπου της αρχικής πίστωσης - δηλαδή ποσό 53.166,80  ευρώ - για μελέτη που προέβλεπε 3.770 μ2 συγκολλητική και 454 ton  άσφαλτο και  αφορούσε κομμάτια ασφαλτοστρώσεων  στο Θέρμο, με έκπτωση  μόλις 8%.

Ασφαλτοστρώσεις δηλαδή προς άγραν ψήφων, αφού οι εκλογές πλησιάζουν.

Τα συμπεράσματα προφανή.

Η επιλογή της απευθείας  ανάθεσης στον  ίδιο εργολάβο και  χωρίς  καμία αιτιολογία,  έδωσε λιγότερο έργο.

Μια απλή μέθοδος των τριών  δείχνει πως χάθηκαν χρήματα, κι έγινε μικρότερο έργο, αφού οι τιμές της συγκολιτικής και της ασφάλτου  και στις δύο μελέτες είναι οι ίδιες.

Πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να πορευτεί προς το αύριο με τέτοιες τακτικές. Πιστεύουμε πως έχει ανάγκη από άλλη φιλοσοφία, από άλλες αρχές. Έχει ανάγκη από γνώση και από εφαρμογή των αρχών της υπευθυνότητας, της  αποδοτικότητας και της ειλικρινούς λογοδοσίας, που απ΄ ότι φαίνεται  είναι έννοιες άγνωστες στους διοικούντες το Δήμο Θέρμου.

Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Διαβάστηκε 204 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.