Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:18 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 14:34

Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου για την Θεραπευτική Κολύμβηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου προσθέτει στη φαρέτρα των θεραπευτικών της προγραμμάτων τη Θεραπευτική Κολύμβηση.

Η θεραπευτική κολύμβηση αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, με κύριο “μέσο” το νερό, όντας ψυχαγωγικό και ευχάριστο “μέσο”. Συνήθως εφαρμόζεται για την βελτίωση της κινητικότητας του παιδιού-ενήλικα. Παράλληλα όμως ενδείκνυται για νευρομυϊκές διαταραχές, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η μυοπάθεια και ποικίλα σύνδρομα. Για διαταραχή λόγου, για ΔΕΠ-Υ, για αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Asperger, το σύνδρομο rett, για αισθητηριακές διαταραχές και για νοητική υστέρηση.

Η θεραπευτική κολύμβηση-υδροθεραπεία συνδυάζει την ισορροπία, με τον συντονισμό των κινήσεων, την κίνηση και τον έλεγχο της κίνησης, την ενδυνάμωση αλλά και την αισθητική απόλαυση και ψυχαγωγία του ίδιου του παιδιού.

Εφαρμόζεται η μέθοδος Halliwick που αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για τα παιδιά με σωματικές-κινητικές αναπηρίες αλλά και μαθησιακές δυσκολίες. Έχοντας ως κύριο στόχο τη συμμετοχή σε δραστηριότητες στο νερό, το κολύμπι και την ανεξάρτητη κίνηση.

Η παρούσα μέθοδος αναπτύχθηκε από τον εκπαιδευτή κολύμβησης James McMillan και τη σύζυγό του περίπου στα τέλη του 1940 και στις αρχές του 1950. 

Το πρόγραμμα των 10 σημείων-Halliwick.

Μέσα από τα 10 σημεία πραγματοποιείται μια διαδικασία ανάπτυξης μέσω πνευματικής προσαρμογής (ευελιξία σε ποικίλα περιβάλλοντα), ισορροπίας ελέγχου (αλλαγή μέσα στο νερό με ελεγχόμενο τρόπο) και κίνηση (εκτέλεση δραστηριοτήτων με αποτελεσματικότητα) που οδηγεί σε ανεξαρτησία στο νερό.

Τα 10 σημεία είναι τα ακόλουθα:

  1. H ψυχική προσαρμογή, η ικανότητα να αντιδρά στο περιβάλλον.
  2. Η αποχώρηση, μετά από διαδικασία μάθησης.
  3. Ο έλεγχος φοράς, η ικανότητα να ελέγχει κάθε περιστροφή.
  4. Ομοίως, αλλά έλεγχος σε πρόσθια-οπίσθια θέση.
  5. Ομοίως, αλλά έλεγχος πλευρικής περιστροφής.
  6. Συνδυασμός ελέγχου φοράς, η ικανότητα να ελέγχει οποιοδήποτε συνδυασμό περιστροφών.
  7. Η ισορροπία στο νερό και η μη βύθιση.
  8. Ισορροπία και έλεγχος μέσα στο νερό, χαλαρή κίνηση και ακινησία.
  9. Αποφυγή πλωτών αντικειμένων, ουδεμία επαφή μαζί τους.
  10. Απλή πρόοδος και βασικές τεχνικές κολύμβησης.

Για την θεραπευτική παρέμβαση υπάρχει ένας ειδικά εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής ο οποίος γνωρίζει το πρόγραμμα και έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να το φέρει εις πέρας. Σε αυτή τη μέθοδο, οι δραστηριότητες στο νερό συνδυάζονται με ποικίλα παιχνίδια, που το παιδί καλείται να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει με την καθοδήγηση πάντοτε του ειδικού θεραπευτή.

Επίσης υπάρχει νοσηλεύτρια-ναυαγοσώστης που παρίσταται πάντα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

            Εν τέλει, το Halliwick αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει γνώσεις αναφορικά με το σώμα, το νερό, την αναπηρία, το κίνητρο, την πρόκληση, τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, τη συνεργασία σε ομάδες και τις τεχνικές κολύμβησης.

            Η πισίνα είναι θερμαινόμενη, ο χώρος ευχάριστος, ηλιόλουστος. Εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των παιδιών.

            Η έναρξη των προγραμμάτων της θεραπευτικής πισίνας της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου είναι ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή, καθ’ ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και συνάμα συμβάλει ουσιαστικά και δυναμικά στην αποθεραπεία και αποκατάσταση. 

            Για την αποπεράτωση της θεραπευτικής πισίνας ευχαριστούμε για τη συμβολή τους τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου, τον Πρόεδρο του “Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη & Ελισάβετ Κάππα” κ. Αναστάσιο Κάππα και την υπεύθυνη του κέντρου MyheArt Εργαστήριο Τέχνηςκ. Χριστίνα Μπλαχούρα.       

            Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 26410-55035 (3) Κοινωνική Υπηρεσία.

Διαβάστηκε 159 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.