Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:29 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023 19:34

Μείωση στις συσκευασίες και τα απορρίμματα τροφίμων επιδιώκουν οι υπουργοί Γεωργίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα κύρια αποτελέσματα του Συμβουλίου.

Συσκευασία τροφίμων

Με βάση πληροφορίες από την Προεδρία και την Επιτροπή, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων και των απορριμμάτων τροφίμων του προτεινόμενου κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων.

Όσον αφορά τον στόχο της πρότασης για σημαντική μείωση των συσκευασιών και των απορριμμάτων τροφίμων, οι υπουργοί προσδιόρισαν τους βασικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Τα κράτη μέλη εξέτασαν επίσης τον βαθμό στον οποίο η επαναχρησιμοποίηση, η επαναπλήρωση και η ανακύκλωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και την αύξηση της κυκλικότητάς τους, και συζήτησαν τυχόν σχετικούς δεσμούς με την υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ.

Ορισμένοι υπουργοί βρήκαν επίσης την ευκαιρία να μοιραστούν παραδείγματα μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στα κράτη μέλη τους για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας τροφίμων.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα τροφοδοτήσει τις εργασίες που διεξάγονται στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος σχετικά με τη ρύθμιση των συσκευασιών και των απορριμμάτων συσκευασίας.

Η κατάσταση της αγοράς ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων. Τα θέματα που τέθηκαν περιελάμβαναν τον συνεχή αντίκτυπο των υψηλών τιμών της ενέργειας και των εισροών στους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων, τις προκλήσεις που τίθενται στους αγρότες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και ζητήματα σε συγκεκριμένες περιοχές και τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, της κτηνοτροφίας, των φρούτων και του κόκκινου κρασιού.

Ορισμένα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του γεωργικού αποθεματικού για τις περισσότερο πληγείσες περιφέρειες και τομείς, ενώ υιοθετεί επίσης μια ευέλικτη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συζήτηση περιελάμβαναν τη σημασία της εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, την ανάγκη οι αποφάσεις για την κατανομή κεφαλαίων μέσω του αποθεματικού για τη γεωργία να είναι διαφανείς, βασισμένες σε κανόνες και βάσει δεδομένων, καθώς και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της εσωτερικής αγοράς.

Πριν από τη συζήτηση, ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, Mykola Solskyi, συμμετείχε με τους υπουργούς για ένα άτυπο γεύμα για να συζητήσουν πώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα την ουκρανική γεωργία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο Υπουργός Solskyi πήρε επίσης τον λόγο κατά την έναρξη της συζήτησης για την κατάσταση της αγοράς για να παράσχει στα κράτη μέλη της ΕΕ μια επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στις γεωργικές αγορές στην Ουκρανία.

Άλλα θέματα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό άλλα θέματα, οι υπουργοί έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Αυστραλίας, την επερχόμενη διάσκεψη μεταξύ των υπουργών γεωργίας της ΕΕ και εκείνων από την Αφρικανική Ένωση, την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων για την υποστήριξη των αγροτών της ΕΕ και καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη.

Διαβάστηκε 227 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία