Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:15 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 09:14

Εκλογές 2023: Σήμερα Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης υποδέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τους πολιτικούς αρχηγούς, στην ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 37 παρ. 2.

Όπως είναι γνωστό, τέτοια πολιτικά περιθώρια δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας της σύσκεψης θα γίνει γνωστό ότι θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικρατέστερο επικεφαλής τον Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεν απέδωσαν καρπούς οι διερευνητικές εντολές

Τις προηγούμενες δύο ημέρες οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν απέδωσαν καρπούς. Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις εκλογές, πήρε για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή και την επέστρεψε τηλεφωνικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στη συνέχεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκαν από την Πρόεδρο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να πάρουν τη διερευνητική εντολή, ωστόσο δεν την παρέλαβαν.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου, όπως είπε «να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο», αλλά δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή καθώς, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή.

«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτηση του με την κ. Σακελλαροπούλου, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από την αρχικό σχεδιασμό.

Συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση

Όπως έχει γράψει το in, όλοι δείχνουν να έχουν συμφωνήσει (μετά το νταμπλ σκορ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ) στην επίσπευση των θεσμικών διαδικασιών και τη συντομότερη προσφυγή σε νέα εκλογική διαδικασία, στις 25 Ιουνίου. Ενδεικτική είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ορίζει ότι η νέα Βουλή, όπως αναδείχθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί την Κυριακή 28 Μαΐου (στις 18:00 το απόγευμα), αντί της 1ης Ιουνίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ έπειτα από την ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή, οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής την Δευτέρα 29 Μαΐου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις νέες κάλπες.

in.gr

Διαβάστηκε 254 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 09:24
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/