Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:25 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 18:23

Μήπως αναγνωρίζεις κάποια; – Επτά τοξικές συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέψουν μια σχέση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι σχέσεις έχουν μεγάλες προκλήσεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει μεγάλες διαφορές με τους γύρω του και η επικοινωνία δεν είναι τόσο εύκολη. Ακόμα και αν είσαι ερωτευμένος και ο άλλος το ίδιο, δεν μπορείτε να είστε συνέχεια χαρούμενοι και να δείχνετε συμπόνοια.

Η καθημερινότητα, με τις όποιες δυσκολίες της, μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση και να αφήσει τα κατάλοιπα της στις σχέσεις σου.

Αυτό οδηγεί σε ξεσπάσματα ανάμεσα στο ζευγάρι χωρίς να υπάρχει λόγος και να οι τοξικές σκέψεις συσσωρευτούν μπορούν να απειλήσουν τη σχέση στο σύνολό της.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρετε ποιες σκέψεις και συμπεριφορές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη σχέση σας και να τις διαχειριστείτε. Ο σεβασμός και η καλή επικοινωνία είναι το πάν. Άλλωστε οι σχέσεις χρειάζονται διαρκή προσπάθεια και θετική νοοτροπία απέναντι στα προβλήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σε μια άκρως ικανοποιητική διατήρησή της.

Ψυχολόγος επισημαίνει 7 μοτίβα σκέψης που μπορούν να καταστρέψουν μια ερωτική σχέση και προτείνει τρόπους να τα αποφύγουμε:

Απόδοση ευθυνών

Αν κατηγορείτε άδικα ή παράλογα τον σύντροφό σας, δεν υποστηρίζετε τη σχέση σας. Η ζωή είναι δική σας και από εσάς εξαρτάται τι θα αλλάξετε από ότι δεν σας ικανοποιεί, οπότε είναι άδικο να αποδίδετε στον άλλον την ευθύνη.

Ταμπέλες

Αν χαρακτηρίζετε αρνητικά τον σύντροφό σας, δεν είναι κολακευτικό για κανέναν από τους δυο. Εστιάστε στα θετικά του και αναγνωρίστε όση προσπάθεια κάνει, αντί να λέτε συνέχεια αυτά που δεν κάνει.

Υπερβολική φαντασία

Πρόκειται για μια παγίδα που σας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα να υποπτεύεστε μια απιστία για μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά.

Όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες και η καθημερινότητα παίζει ρόλο στη διάθεση του ανθρώπου. Αν δείτε μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά, δεν υπάρχει απαραίτητα κάποιο πρόβλημα. Δείξτε υπομονή, κατανόηση και αφήστε τους φόβους που σας προκαλούν ανασφάλειες.

Το «έχω πάντα δίκιο»

Αν πάντα δημιουργείτε διαμάχες για το ποιος έχει δίκιο, τότε δημιουργείτε ένταση και αμοιβαία δυσαρέσκεια. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαχειρίζεται διαφορετικά τις καταστάσεις. Αν διαφωνείτε σε κάτι δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει δίκιο ή άδικο, και θα πρέπει να σέβεστε τις απόψεις του άλλου.

Συναισθηματικά βραχυκυκλώματα

Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας δεν μπορεί να καταλάβει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου. Επικοινωνήστε το ανοιχτά και καθαρά ώστε να την κατανοήσετε. Το πιο πιθανό είναι να μην το έχει αντιληφθεί αν δεν το κάνετε.

Τα «πρέπει»

Μπορεί να έχετε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σας για το πως είναι μια σχέση και περιμένετε από τον άλλο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας. Σταματήστε όμως τα «πρέπει». Εκφραστείτε χωρίς να απαιτείτε, δίνοντάς του να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για εσάς να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.

Η καταστροφολογία

Στείνετε τον άλλον στον τοίχο για κάτι που έκανε λάθος ή για κάτι στο οποίο είχε λάθος χειρισμό. Κανένας όμως δεν είναι τέλειος και κάποιοι είναι καλύτεροι σε κάποια και κάποιοι άλλοι σε άλλα. Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση, αυτό δηλαδή που θα θέλατε και εσείς από τον άλλον. Μην θυμώσετε και προτείνετε λύσεις που θα του ταιριάζουν.

Οι τοξικές συμπεριφορές προκύπτουν από κάπου, αλλά καταλήγουν να έχουν μεγαλύτερη σημασία από αυτή που θα έπρεπε, φθείροντας τη σχέση. Εστιάστε στα θετικά, διορθώνοντας ότι δεν πάει καλά, μην το μεγαλοποιείτε και μην πετάτε στους άλλους του μπαλάκι των ευθυνών. Τα ζευγάρια που ακολουθούν αυτή τη «συνταγή» έχουν πιο υγιή τρόπο σκέψης, συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη σχέση. Έτσι, βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ τους, λύνουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και ενισχύουν τον ρομαντισμό.

pronews.gr

Διαβάστηκε 410 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.