Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:48 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 14:10

Φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα και… εισάγουμε συνταξιούχους!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat από το 2010 έως το 2021 μετανάστευσαν σε άλλες χώρες 592.200 άτομα

Συνεχίζεται το κύμα φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό αν και με μειωμένο ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα, τα κίνητρα της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό ελάχιστους συγκινούν και παράλληλα δίδονται κίνητρα για την έλευση ξένων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές προς και από την Ελλάδα των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα από το 2010 μέχρι το 2021, η εξερχόμενη μετανάστευση από την Ελλάδα των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα (όλων των ηλικιών) ήταν διαρκώς υψηλότερη από την αντίστοιχη εισερχόμενη μετανάστευση προς την Ελλάδα.

Σωρευτικά, από το 2010 που επιβλήθηκαν τα μνημόνια έως και το 2021, μετανάστευσαν σε άλλες χώρες 592.200 άτομα, τα οποία ήταν κυρίως νεαρής και παραγωγικής ηλικίας.

Το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης καταγράφηκε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων και ο λόγος ήταν η ανεργία που εκτινάχθηκε στο 28% και η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, όταν στην Ελλάδα ο βασικός μισθός μειώθηκε κάτω 600 ευρώ μικτά και καθιερώθηκε και ο υποκατώτατος για τους νέους.

Την ίδια περίοδο, η εισερχόμενη μετανάστευση ανήλθε σε 342.900 άτομα, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό ισοζύγιο των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα (καθαρή εισερχόμενη μετανάστευση) να είναι αρνητικό κατά 249.200 άτομα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, η καθαρή μεταναστευτική εκροή των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα σταδιακά φθίνει. Από τα 39.100 άτομα το 2012 μειώθηκε στα 5,9 χιλ. άτομα το 2021 (δεύτερος μικρότερος ρυθμός).

Το εν λόγω αποτέλεσμα εξηγείται σε έναν βαθμό από τις καλύτερες προοπτικές που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Οι αναλυτές της τράπεζας, παρατηρούν επίσης, ότι η καθαρή μεταναστευτική εκροή των ατόμων με ελληνική υπηκοότητα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα και διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των ετών της μεγάλης στασιμότητας.

Το 2021 παρότι η οικονομία ανέκαμψε απότομα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, η καθαρή μεταναστευτική ροή παρέμεινε αρνητική (εκροή), αποτέλεσμα που φανερώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που εμποδίζουν την αντιστροφή του φαινομένου.

Όσο βελτιώνονται οι προοπτικές που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, όσο μειώνεται η αβεβαιότητα και η ανεργία, όσο δημιουργούνται προϋποθέσεις για αύξηση των επενδύσεων και εξασφάλισης περισσότερων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η καθαρή μεταναστευτική εκροή των τελευταίων 12 ετών να μετατραπεί σε εισροή (brain gain) με ευεργετικές επιδράσεις για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.

Από την άλλη ωστόσο, ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα, δεν βρίσκει υπαλλήλους για τα ξενοδοχεία, λόγω των χαμηλών αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.
Τα κίνητρα για συνταξιούχους

Στο μεταξύ, τα κίνητρα που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για την επιστροφή όσων έφυγαν ή ξένων που θέλουν να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα, δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα.

Περίπου 4.500 αλλοδαποί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα επωφελούμενοι από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (διατάξεις του Ν. 4758/2020 ) καθιερώθηκε απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος, για διάστημα έως 7 έτη, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης νέας θέσης μισθωτής εργασίας ή έναρξης νέας δραστηριότητας.

Την ώρα που εξακολουθούν να φεύγουν νέοι από την Ελλάδα, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση στην Ελλάδα ξένων συνταξιούχων!

Ειδικότερα, στο ειδικό καθεστώς εναλλακτικής φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής του Ν. 4714/2020 έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες, ενώ 120 είναι υπό επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, φορολογούνται με 7% για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης.

metanasteyfsh

sofokleousin.gr

 

Διαβάστηκε 420 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 14:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.