Τρίτη, 21η Μαίου 2024  7:09 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 21:16

Γνωρίστε την Τρύφο του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας (video-φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Τρύφου η «Τρύφος»  είναι ένα πολύ όμορφο ορεινό χωριό του Ξηρομέρου, που από υψόμετρο 500μ. αγναντεύει όλη σχεδόν την ενδοχώρα του Ξηρομέρου. Είναι ο υψηλότερος κατοικήσιμος οικισμός της περιοχής και είναι χτισμένος πάνω σε λοφοσειρά (υψ. 885) των Ακαρνανικών κορυφών.

 

Βρίσκεται 8 χλμ. δυτικά της Κατούνας και περιλαμβάνει έκταση 46.370 στρ., από τα 213.217 που ήταν η περιφέρεια του πρώην Δήμου Μεδεώνος. Από το 2010 με τον νόμο Καλλικράτη και την συνένωση των Δήμων Μεδεώνος, Ανακτορίου και Παλαίρου είναι δημοτική κοινότητα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

 
Η Τρύφου είναι ένα τεράστιο οικολογικό πάρκο, αφού ο ορεινός όγκος των Ακαρνανικών, τα τρεχούμενα νερά της Νύσσας, τα ιαματικά νερά και ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού έχουν διαμορφώσει την περιοχή σαν έναν οικολογικό παράδεισο. Το χωριό έχει πλούσια βλάστηση και ξηρό και δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και σχετικά κρύο χειμώνα. Μαζί με την Τρύφου έχει ενωθεί και το χωριό Βούστρι,ύστερα από τη μεταφορά του πριν από μερικές δεκαετίες και καταλαμβάνει το αριστερό μέρος της εισόδου του χωριού από την Κατούνα.
 
Στην Τρύφου υπάγονται τα Ιαματικά Λουτρά  του Αγίου Βάρβαρου που είναι ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής εκεί αναβλύζει η υδροθειούχος πηγή.
 
Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία και κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις.
 
Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε μετά την επανάσταση του 1821 από τη συνένωση των συνοικισμώνΑλευρά, Παλιοχώρι και Πατερίτσα.
 
Η παλαιότερη αναφορά στο χωριό γίνεται το 1521, όταν 48 οικογένειες διέμεναν σε αυτό.
 
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 635 κατοίκους.
 
Έχει ενοριακό Ναό τον Άγιο Νικόλαο. Ενώ το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείτε στις 20 Ιουλίου στη Γιορτή του προφήτη Ηλία προστάτη του παλιού χωριού (Παλιοχώρι).
 
Ευάγγελος Δ. Κουτιβής
http://katounanews.blogspot.gr/
Διαβάστηκε 4728 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία