Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:34 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 13:45

Και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στη δύνη του πολέμου στη Ουκρανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καθώς, με το πέρασμα του χρόνου ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει συνεχώς σε δεύτερη μοίρα, διότι αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολη και περίπλοκη η «εύκολη και σίγουρη νίκη» σε βάρος της Ρωσίας, που προσδοκούσε αρχικώς η Δύση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν οι κινήσεις για την πλήρη ευθυγράμμιση και υποταγή όλων των «ελεύθερων χωρών» στον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Πρόσφατο και αξιοπερίεργο  συμβάν είναι ότι οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο την Ελβετία .

Η Ελβετία ως γνωστόν κρατά σαν κόρη οφθαλμού « την ουδετερότητα» της σε πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και το – μέχρι τώρα τραπεζικό σύστημα του .

Αυτά τα δύο ιδιαίτερα στοιχεία της πολιτικής της Ελβετίας μπήκαν στο στόχαστρο  της Ουάσιγκτων . Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελβετία, επέλεξε αυτή την ιδιαίτερή στιγμή της τραπεζικής κρίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ,την Credit Suisse για να δώσει συνέντευξη τύπου . Σ αυτήν ο κ Μίλλερ ανέφερε ότι  «Η Ελβετία βρίσκεται μπροστά  στη σοβαρότερη κρίση της  από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται αντιμέτωπη με την έννοια της ουδετερότητας. Την καταλαβαίνουμε και τη σεβόμαστε. Αλλά η ουδετερότητα δεν είναι μια στατική κατασκευή. Η Ελβετία δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται ουδέτερη και να επιτρέπει τη μια ή και τις δύο πλευρές να  εκμεταλλεύονται τους νόμους της προς όφελος τους… Οι κυρώσεις  είναι ισχυρές όσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση πίσω τους. Πρέπει να βρούμε όλες τις καταθέσεις να τις παγώσουμε και  ει δυνατόν να τις κατάσχουμε για να αποδοθούν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ..»

Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ελβετία ότι είναι υποχρεωμένη να « αναδιατάξει « την ουδετερότητα της» και να επιτρέψει την αποστολή  ελβετικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.( σς κυρίως αντιαεροπορικά πυροβόλα 35 χιλιοστών) και ακόμα να διαθέσει η ίδια η χώρα οπλισμό της στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ελβετικό νόμο απαγορεύεται και η επανεξαγωγή ελβετικών οπλικών συστημάτων από τρίτες χώρες , αν αυτές εμπλέκονται σε  έμμεσα ή άμεσα σε πολεμικές συγκρούσεις. Έτσι η Ελβετία έχει ήδη απορρίψει σχετικά αιτήματα της Γερμανίας, Ισπανίας, Δανίας κ.α. για την αποστολή στην Ουκρανία αγορασμένων από την Ελβετία οπλικών συστημάτων.

Ενώ για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιχειρούν να παρέμβουν στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, που δεν επιτρέπει την αποκάλυψη, το πάγωμα ή κατάσχεση καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες από την ίδια την Ελβετία.

Η Μόσχα δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα  συσχέτισε αυτομάτως τα λεγόμενα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελβετία με την απρόσμενη κρίση στην ελβετική τράπεζα. Προχώρησε μάλιστα στον συλλογισμό ότι η Ουάσιγκτων εκβιάζει καθαρά την Ελβετία να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα να προσφέρει βοήθεια ώστε να σταματήσει η κατάρρευση των ελβετικών τραπεζών» «Βλέποντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα  να βυθίζεται αμέσως μετά την χρεωκοπία τριών αμερικανικών τραπεζών, μια τέτοια τοποθέτηση φαίνεται ως άμεσος εκβιασμός» είπε η Ζαχάροβα. Ανεξαρτήτως του αν επαληθευθεί ή όχι ο ρωσσικός συλλογισμός για αμερικανικό εκβιασμό, η Ελβετία- και κατά συνέπεια οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν δώσει το επόμενο διάστημα τη άμεση  στρατιωτική στήριξη της στην Ουκρανία- δεν πρόκειται να περάσει καλά. Και τούτο διότι οι δυτικοί σύμμαχοι διαπιστώνουν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες αποστολής όπλων στην Ουκρανία «για να κερδίσει την ειρήνη» , όπως επιμένει ο Επικεφαλής των Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κ Μπορέλ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη συνάντηση των 27 ΥΕΘΑ στην Στοκχόλμη, οι εταίροι υποχρεούνται να αποσύρουν από τα εθνικά αποθέματα τους οβίδες πυροβολικού 155χιιοστών και να τα αποδώσουν αμέσως στην Ουκρανία. Το κονδύλι αυτό θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης ύψους 3,6δισςευρώ, τα οποία στερούνται άλλα σημαντικά ευρωπαϊκά ταμεία , όπως πχ της Αγροτικής Πολιτικής.

Υποχρεούνται ακόμα  να υλοποιήσουν την απόφαση για κοινές μαζικές αγορές βλημάτων 155 χιλιοστών , με βάση 7ετη συμβόλαια. Αυτές οι μαζικές αγορές θα καλύψουν τα κενά στα εθνικά αποθέματα και τις αποστολές στην Ουκρανία.

Συμφώνησαν ακόμα σε μακροχρόνια αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες για τη διασφάλιση των ροών προς την Ουκρανία.

agrinionews.gr

πηγή φωτο: moneyreview.gr

Διαβάστηκε 497 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 13:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.