Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:38 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 19:50

Αγρίνιο: «Σε πρώτο πλάνο» ο καρκίνος του πνεύμονα – Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα (ΚτΠ) «Μελίτη» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Αγρίνιο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, που διεξήχθη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο κτίριο της πρώην Τράπεζα της Ελλάδος, μίλησε το μέλος της ΕΝΘΕ, ειδικός πνευμονολόγος Λάμπρος Λαμπρόπουλος και το μέλος του ΙΣΑ, παθολόγος – ογκολόγος Μαρία Πρεβεζάνου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), ξεκίνησε στους Δήμους – μέλη του Δικτύου πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «μελίτη».

Την ημερίδα της Παρασκευής στο Αγρίνιο την διοργάνωσε το τμήμα προστασίας και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία  με το ΕΔΔΥΠΠΥ, την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματκού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT),μέσα από τη διενέργεια ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 422 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.