Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:30 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 19:22

Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συμπαρασύρονται προς τα πάνω τα ποσά για 19 επιδόματα

«Αποφασίστηκε ν’ αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Είναι η αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στηρίζεται στη δυναμική της οικονομίας τα 4 τελευταία χρόνια. Είναι σημαντική και δίκαια, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού, αλλά και τις αντοχές των επιχειρήσεων» ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας, καθώς τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές. Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός, αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%» σημείωσε ο Υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία 2 χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Τόνισε δε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, προκειμένου από την 1η Απριλίου ν’ αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τις τριετίες είπε ότι «έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο απ’ το 2012 και το καθεστώς θ’ αλλάξει όταν η ανεργία πέσει κάτω του 10%».

Αυξήσεις και στα επιδόματα

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας στα 479 ευρώ. «Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στα 399 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν στα 438 ευρώ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι συνολικά αυξάνονται 19 επιδόματα.

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε: «Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Απαντάμε στο αίτημα της για στήριξη του εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονόμια, μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύτηκε το φορολογικό περιβάλλον και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρόττηας στους επενδυτές. Προχωράμε μπροστά μην ξεχνώντας ότι πρέπει να έχουμε στο μυλό μας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, θέλουμε αναπτυξιακό μέρισμα με κοινωνικό μέρισμα, αυτό υπηρετούν οι σημερινές μας αποφάσεις».

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 307 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία