Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  2:21 πμ
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 18:20

Παναιτωλικός: Στατιστικά κι αγωνιστικά «μισοάδειο», βαθμολογικά… «μισογεμάτο» το «ποτήρι» της σεζόν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με την προχθεσινή εντός έδρας ισοπαλία κόντρα στη Λαμία, ο Παναιτωλικός ολοκλήρωσε και επίσημα τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Το δείγμα αγώνων είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστο, ώστε να γίνει μια συνολική κριτική για την εικόνα του φετινού Παναιτωλικού.

Μια αντικειμενική βάση ώστε να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα για το «ποιόν» του συνόλου του κόουτς Αναστασίου είναι οι αριθμοί και τα στατιστικά του.

Αποτελεσματικός επιθετικά αλλά τα xGoals είναι… «κόλαφος»

Εκ πρώτης όψεως, η εμπροσθοφυλακή του Παναιτωλικού δεν τα πήγε άσχημα. Οι Αγρινιώτες έχουν την έβδομη καλύτερη επίθεση με 26 γκολ.

Κοιτώντας λίγο πιο διεξοδικά τα στατιστικά, βέβαια, η μεσοεπιθετική εικόνα του φετινού Τίτορμου μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκρως προβληματική.

Ένας από τους πιο σύγχρονους κι αξιόπιστους στατιστικούς δείκτες είναι τα xGoals (expected goals=αναμενόμενα γκολ), δηλαδή η μονάδα μέτρησης πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια να γίνει γκολ. Με λίγα λόγια, τα xGoals υπολογίζουν πόσο ποιοτικές και πραγματικά καλές είναι οι ευκαιρίες μιας ομάδας να πετύχει κάποιο τέρμα.

Για τον φετινό Παναιτωλικό ο εν λόγω δείκτης είναι το λιγότερο αποθαρρυντικός. Σε επίπεδο xGoals, οι «κυανοκίτρινοι» διαθέτουν τη χειρότερη επίθεση, με 0,74 xG ανά αγώνα, λίγο κάτω από τον Λεβαδειακό (0,86 xG) και τη Λαμία (1,00 xG). To γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως δημιουργικά η ομάδα πάσχει, παράγοντας ελάχιστες αξιόλογες τελικές προσπάθειες.

Για την ακρίβεια, δημιούργησε κατά μέσο όρο 7 τελικές προσπάθειες ανά αγώνα, όταν ακόμα και ο θεωρητικά αδύναμος Λεβαδειακός δημιούργησε 7,5.

Και με γυμνό μάτι, πάντως, χωρίς πολύπλοκους στατιστικούς δείκτες, αυτό είναι εμφανές. Ο Παναιτωλικός είναι μια από τις πιο «αντιεμπορικές» ομάδες, υιοθετώντας ένα στυλ ποδοσφαίρου που μόνο θελκτικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σχεδόν ανύπαρκτη κυκλοφορία μπάλας, ανάπτυξη με βαθιές μπαλιές, αντεπίθεση και… άγιος ο Θεός. Από αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζεται η μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας.

Η τρομερή σεζόν του Νίκου Καρέλη, που αναδείχθηκε δεύτερος κορυφαίος σκόρερ με 12 γκολ, «χρυσώνει το μεσοεπιθετικό χάπι». Γενικά οι Αγρινιώτες είναι η τρίτη πιο αποτελεσματική ομάδα του πρωταθλήματος,  πετυχαίνοντας 1 γκολ ανά 7 τελικές προσπάθειες.

Πολλά τα προβλήματα κι αμυντικά

Παρά το συντηρητικό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα του Αναστασίου, ούτε αμυντικά παίρνει άριστα. Δέχθηκε 38 γκολ, όντας η τρίτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (μαζί με τον Βόλο και τον Λεβαδειακό).

Ο δείκτης των xGoals έρχεται να επιβεβαιώσει τα μεσοαμυντικά προβλήματα, καθώς Παναιτωλικός, Βόλος και Ατρόμητος ήταν οι χειρότερες ομάδες, με 1,6 αναμενόμενα γκολ κατά ανά αγώνα, κατά μέσο όρο.

H φυγή του ποιοτικού Κορνέλιους μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική για την ανασταλτική λειτουργία, αν και οι Μαλής-Μλάντεν προσπάθησαν και, εν πολλοίς, κάλυψαν επάξια το σημαντικό κενό του.

Πολλή δουλειά είχαν οι γκολκίπερ της ομάδας, με την αγρινιώτικη άμυνα να δέχεται αρκετή πίεση στο σύνολο των παιχνιδιών που έδωσε. Η κατοχή μπάλας, άλλωστε, ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 41%. Μόνο ο Λεβαδειακός έχει ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά κατοχής.

Το παθητικό στυλ ποδοσφαίρου αναδεικνύεται κι από το γεγονός ότι οι «κυανοκίτρινοι» έχουν τα λιγότερα κλεψίματα στη Super League, περιμένοντας, τον αντίπαλο στο δικό τους μισό. Ταυτόχρονα, έχουν και τα λιγότερα λάθη, κάτι που τους καθιστά αποτελεσματικούς στις μεταβιβάσεις τους.

Η στατιστική εκθέτει, η βαθμολογία ικανοποιεί

Τα προαναφερθέντα δεδομένα, λοιπόν, αναδεικνύουν πως ο φετινός Παναιτωλικός είναι, σε επίπεδο στατιστικής, μια από τις χειρότερες ομάδες της Super League.

H βαθμολογική του συγκομιδή, βέβαια, μόνο κακή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο κόουτς Αναστασίου, στον βωμό των βαθμών θυσίασε το καλό ποδόσφαιρο. Και κατάφερε να πετύχει τον στόχο που είχε θέσει από την αρχή της σεζόν: να τερματίσει σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι η ομάδα του.

Το σύνολο του διαχειρίστηκε καλά τα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες, παίρνοντας θετικά αποτελέσματα σε όλα τα εκτός έδρας ματς, πλην του «big 5». Εντός έδρας τα έκανε «θάλασσα», με μόλις 3 νίκες. Μεγάλη «πληγή» το Κύπελλο, με τον πρόωρο αποκλεισμό από την Καλαμάτα.

Συνοψίζοντας, το ποτήρι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος από ορισμένους θεωρείται μισογεμάτο, ενώ από άλλους μισοάδειο. Ο Παναιτωλικός κινήθηκε σε ρηχά αλλά ασφαλή νερά. Με τέτοια αγωνιστική εικόνα και στατιστικά, η διάκριση ήταν απίθανο να έρθει. Τουλάχιστον η ομάδα δεν κινδύνεψε, όντας κυνική και (ενδεχομένως) τυχερή, ως προς την εξασφάλιση βαθμών.

Η χρονιά δεν έχει τελειώσει, βέβαια. Τα Play-out ξεκινούν εντός ολίγων ημερών. Μια διαδικασία που οφείλεται να αντιμετωπιστεί με επαγγελματισμό, όρεξη και… επιτέλους νίκες στο Αγρίνιο. Mε την ολοκλήρωση των play-out, θα γίνει και το… τελικό ταμείο της φετινής παναιτωλικής χρονιάς.

Νικόλας Δρέλλιας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 308 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News