Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  2:14 μμ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 00:42

Αιτωλοακαρνανία: Εκτός χάρτη στον θαλάσσιο τουρισμό – «Αγκάθι» οι μελέτες και οι περιβαλλοντικοί όροι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αιτωλοακαρνανία: Εκτός χάρτη στον θαλάσσιο τουρισμό. «Αγκάθι» οι μελέτες και οι περιβαλλοντικοί όροι όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως σχέδια για μαρίνες και υδατοδρόμια έχουν κολλήσει

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας προσπαθεί να βρει τρόπους προώθησης της τουριστικής «βιομηχανίας» της Ελλάδας αλλά, αν κρίνουμε από την κατάσταση που υπάρχει στις μαρίνες της Ελλάδας και στο πόσο γρήγορα προχωρούν επενδύσεις που θεωρητικά έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, οι οιωνοί δεν είναι και οι καλύτεροι.

Η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων πρόσφατα ήρθε σε επαφή με πολλά συναρμόδια υπουργεία για να βγάλει κάποια συμπεράσματα και τα βασικά που έβγαλε δεν είναι καθόλου καλά, ειδικά σε ό, τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό. Τα υδατοδρόμια έχουν «κολλήσει» στους περιβαλλοντικούς όρους, το yaghting μοιάζει να μην μπορεί να δώσει στους ιθύνοντες να καταλάβουν ποιον θεωρεί ως δυνητικό πελάτη και οι μαρίνες ελλιμενισμού είναι πολύ λίγες. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ο βραχνάς της επικάλυψης των υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού από την μία και του Περιβάλλοντος κι Ενέργειας από την άλλη.

Εκεί μπλοκάρουν τα πιο πολλά ζητήματα λόγω των περίφημων περιβαλλοντικών όρων, που αλλού δεν έχουν ανανεωθεί έχοντας λήξει 10 και πλέον χρόνια και αλλού αναθεωρούνται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό το ισοζύγιο μαρίνων στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία: εμείς διαθέτουμε 22 μαρίνες (σ.σ. που πληρούν τα διεθνή στάνταρντ, όχι όσες απλά υπάρχουν ως δημόσιοι χώροι) με 8.100 θέσεις ελλιμενισμού και στην Τουρκία υπάρχουν 67 μαρίνες με 30.000 διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού! Και μάλιστα χωρίς τις μαρίνες ξενοδοχείων και τους χώρους πρόσδεσης σκαφών αναψυχής σε λιμάνι.

Ταυτόχρονα, ενώ έχει αδειοδοτηθεί ένας αριθμός υδατοδρομίων, δεν γίνονται σχεδόν πουθενά έργα στις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ τα θέματα των πύργων ελέγχου που θα απαιτηθούν και των υποστηρικτικών υπηρεσιών που πρέπει να αναπτυχθούν παραμένουν θολά… Κι όλα αυτά παρότι ακόμη δεν έχει επικυρωθεί η βιωσιμότητα αυτής της αγοράς, μένει να φανεί όταν κάποτε ξεκινήσουν πτήσεις από εταιρίες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Η Αιτωλοακαρνανία χωρίς λειτουργική μαρίνα…

Αφού επαναλάβουμε ότι αναφερόμαστε σε οργανωμένες, λειτουργικές και βάσει διεθνών στάνταρντ μαρίνες, πρέπει να αναφερθεί ότι οι 22 υπάρχουσες έχουν συγκροτήσει την Ελληνική Ένωση Μαρινών(G.M.A.) και είναι οι: Σύμης, Λέρου, Πλαταμώνα, Αγίου Κοσμά, Αγίου Νικολάου, Αλίμου, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αθήνας Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας (ιδιωτική), Καλαμάτας, Κω, Λευκάδας, Ακτίου(Κλεοπάτρα), Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Ρόδου, Olympic κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας και μαρίνα Ζέας.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες, αυτή της Λευκάδας στην ανατολική πλευρά, δίπλα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, με 620 θέσεις ελλιμενισμού και 280 θέσεις διαχείμασης. Υπάρχει η μαρίνα της Πρέβεζας με 300 θέσεις ελλιμενισμού με προνομιακή θέση κοντά στο αεροδρόμιο του Ακτίου, όπως και η Μαρίνα Κλεοπάτρα, επίσης στο Άκτιο με 100 θέσεις ελλιμενισμού. Μόλις περνάς τα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας αρχίζουν τα προβλήματα!

Στην Ναύπακτο είμαστε στις μελέτες ακόμη, βρέθηκε μια χρηματοδότηση μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για το Γρίμποβο, δυναμικότητας 200 σκαφών. Το 2021 είχε εγκριθεί το ποσό ύψους 600.000 ευρώ πάλι από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ προκειμένου να διατεθεί για τη σύνταξη μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και προ μηνών ανακοινώθηκε ότι τα 105.000 ευρώ θα διατεθούν στις μελέτες που αφορούν στη Μαρίνα Ναυπάκτου. Πού βρισκόμαστε; «Δήμος και Λιμενικό Ταμείο βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης του φακέλου τροποποίησης της χωροθέτησης της Μαρίνας και της σύνταξης των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Κυματικής Διείσδυσης και Ακτομηχανικής». Είμαστε μακριά, δηλαδή…

Για το Μεσολόγγι στο τέλος του Αυγούστου είχαμε πληροφορηθεί ότι… μπορεί  να προχωρήσει η επένδυση, διότι το υπουργείο είχε διαπιστώσει πως ο επενδυτής έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και άρα μπορεί να προχωρήσει στην επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, που όμως η σύμβαση λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Άνοιξη, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης! Η πραγματικότητα όμως λέει πως η εταιρία «Μαρίνα Α.Ε.» δεν έχει συνεδριάσει από τον Ιανουάριο του 2020, το ΓΕΜΗ έχει θέσει την εταιρεία σε αναστολή, επειδή δεν έχει καταθέσει εγκεκριμένους ισολογισμούς της χρήσης 2021. ενώ δεν έχει καταθέσει ισολογισμούς ούτε για τα έτη 2019 και 2020!

Και στην Αμφιλοχία όμως η κατάσταση είναι στάσιμη παρότι εκεί το ενδιαφέρον είναι διπλό καθώς έχει βρεθεί επενδυτής και για το υδατοδρόμιο, αλλά και για τη Μαρίνα της πόλης. Τον περασμένο Ιούνιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου εντός του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας, με φορέα του έργου την «Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας Ι.Κ.Ε.» (θυγατρική της ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. – HELLENIC SEAPLANES S.A.), στην οποία έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Αμφιλοχίας εκτάσεις εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αμφιλοχίας, για την ανάπτυξη της χερσαίας και της πλωτής υποδομής του υδατοδρομίου.

Ο Γιώργος Κατσούλας

Αντίστοιχα, για την μαρίνα της Αμφιλοχίας η εταιρία Γερμανικών συμφερόντων «Gulf Marina» κέρδισε στην δημοπρασία που έγινε με τίμημα ενοικίου 24.000 ετησίως για εμβαδό 5.000 τ.μ. με στόχο το καλοκαίρι του 2023 η μαρίνα να είναι σε πλήρη λειτουργία. Πόση πρόοδος έχει συντελεστεί; Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας εξηγεί στην «Σ» ότι είναι θέμα περιβαλλοντικών όρων. «Σε ό, τι αφορά την μαρίνα, διαπιστώθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που λήφθηκαν υπόψη είχαν λήξει από το 2013(!) και δεν είχαν ανανεωθεί, οπότε πρέπει αυτό να γίνει και γίνεται αυτό το διάστημα από τις υπηρεσίες μας. Αντίστοιχα για το Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας η ίδια η εταιρεία που το ανέλαβε ζήτησε η ίδια περιθώριο για επιπλέον περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να είναι η επένδυση συμβατή με όσα προβλέπονται», τονίζει, δείχνοντας ότι δεν είμαστε και τόσο κοντά στο να δούμε άμεσα σύγχρονο θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 483 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.