Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  8:19 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 19:19

«Τρέχουν» οι έλεγχοι στα σχολεία του Δήμου Αγρινίου, προβληματίζει το ζήτημα της στέγασης των νηπιαγωγείων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κύκλος σημαντικών ελέγχων ασφαλείας «άνοιξε» στα σχολεία του Δήμου Αγρινίου εδώ και περίπου δύο μήνες, με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στις Σέρρες, όταν και εξερράγη λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο μαθητής δημοτικού Σχολείου.

Με αφορμή το περιστατικό ορίστηκαν υπεύθυνοι οι διευθυντές των σχολείων για την επίβλεψη των χώρων και την αναφορά οποιασδήποτε ζημίας, όσον αφορά το ενεργειακό σκέλος και όχι μόνο.

Έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη εκτενείς έλεγχοι στα σχολεία, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Αγρινίου, Χρήστο Ζαρκαβέλη, να υπογραμμίζει πως ο έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων αναμένεται να τελειώσει προς τα τέλη της σχολικής χρονιάς.  

Ως ώρας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην όμως οι διαδικασίες προχωρούν από τις αρμόδιες επιτροπές.  

Το μείζον ζήτημα, ωστόσο, είναι αυτό της σχολικής στέγης, σε ευρύτερο πλαίσιο. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα το οποίο και συζητήθηκε εκτενώς. Τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. 

Στη συνεδρίαση, ειπώθηκαν πράγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βάρος. Ο κ. Ζαρκαβέλης είχε κάνει λόγο για πολυσύνθετο ζήτημα, στεκόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα ακαταλληλότητας αρκετών κτιρίων, τα οποία δεν πληρούν προδιαγραφές ώστε να στεγάζουν νηπιαγωγεία της περιοχής. Είχε μάλιστα εμείνει ιδιαιτέρως σε ότι αφορά τη μίσθωσή τους.

Εντοπίζονται προβλήματα μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας για τα οποία αναζητούνται λύσεις. Επί παραδείγματι, υπάρχουν νηπιαγωγεία που έχουν σοβαρά ζητήματα με τα καιρικά φαινόμενα και την υγρασία το χειμώνα αλλά και με τους προαύλιους χώρους τους. 

Ζητήματα φυσικά υπάρχουν και σε ότι αφορά την παλαιότητα των κτιρίων. Το 12ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε οίκημα που χρονολογείται προ του 1980. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει αίτημα μεταφοράς στο 12ο Δημοτικό, έγινε μάλιστα και αυτοψία του αρμόδιου αντιδημάρχου και εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η μεταφορά.  

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η εξεύρεση ιδιόκτητων χώρων σε καλύτερη κατάσταση από τους υφιστάμενους, όπως εξάλλου έγινε και με τους χώρους για τα ΚΔΑΠ του Δήμου. 

Πέραν των παραπάνω, υφίστανται και αρκετά παράπονα σε άλλα πεδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενεργειακή αναβάθμιση του 11ου και 17ου Δημοτικού, η οποία δεν μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκτελούνται εργασίες κατά την διάρκεια αργιών, απογευματινές ώρες και γενικότερα σε διαστήματα όπου θα είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση γίνεται λόγος για μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει. 

Τέλος, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο υπήρχε λέβητας ανάμεσα σε δύο τάξεις. Ο Σύλλογος Γονέων αιτήθηκε πόρτα πυρασφάλειας ή και την μετακίνησή του σε άλλο χώρο. Πάνω σε αυτό το ζήτημα δρομολογήθηκαν και προχώρησαν οι απαιτούμενες ενέργειες

Μάρθα Σαράκη: «Να κάνουμε ότι μπορούμε για ασφαλή σχολεία» 

Επί των ζητημάτων τοποθετήθηκε στο agrinionews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου, Μάρθα Σαράκη.  

Υπογράμμισε: 

«Τα προβλήματα είναι πολλαπλά και χρόνια. Έχουμε κάνει ήδη μια προσπάθεια σε δημοτικό Συμβούλιο να το φέρουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα στην Σχολική Επιτροπή αλλά με αφορμή το περιστατικό στις Σέρρες καλό θα είναι ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών. 

Από τη μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε αλλά θα πρέπει να ελπίζουμε στην καλή θέληση των αρμόδιων αρχών και στην καλή συνεργασία μαζί τους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων για να έχουμε ασφαλή σχολεία». 

Χρήστος Ζαρκαβέλης: «Να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες συνθήκες για τα νηπιαγωγεία» 

Από μεριάς του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Ζαρκαβέλης, πέραν από τις ενέργειες που γίνονται για την βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών, στάθηκε ιδιαίτερα στην εύρεση νέων κτιρίων για τα νηπιαγωγεία. Ανέφερε:  

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι στον αστικό ιστό. Αν μετεστεγάσουμε νηπιαγωγείο θα πρέπει να βρεθεί χώρος στα 500 μέτρα. Προχωράμε σε άλλη διαδικασία για το πως θα βελτιώσουμε τις υπάρχουσες συνθήκες. Η Σχολική Επιτροπή δέχεται στην αρχή της χρονιάς αιτήματα από 150+ σχολεία. Υπάρχει προτεραιοποίηση των προβλημάτων. Δεν έχουμε ούτε το προσωπικό αλλά ούτε τα χρήματα. Θα τρέξει εργολαβία 700 χιλιάδων ευρώ το επόμενο διάστημα για βελτιώσεις στα σχολικά κτίρια. Τέλος, για το ενεργειακό κομμάτι υπεύθυνοι είναι οι διευθυντές σχολείων. Οι διευθυντές ελέγχουν την κατάσταση και στη συνέχεια καταθέτουν αίτημα στην επιτροπή».  

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 209 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News