Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  5:18 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 23:11

Πολεοδομίες στο «κόκκινο» – Απεργία – αποχή από τους μηχανικούς στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Απεργία – αποχή από τους μηχανικούς για τις πολεοδομίες που στο «κόκκινο». Στα δικαστήρια οι διαφορές ΥΠΕΣ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μεγάλη η υποστελέχωση και στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε απεργία – αποχή κατεβαίνουν οι μηχανικοί που εργάζονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος τους μέσα από την κινητοποίηση αυτή είναι να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα στη στελέχωση και τη λειτουργία των πολεοδομιών της χώρας.

Σύμφωνα με εξώδικο που απέστειλαν στα τρία συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, εδώ και 12 χρόνια, η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους έγινε άτακτα και χωρίς προδιαγραφές με συνέπεια τα προβλήματα, κυρίως της υποστελέχωσης, να έχουν διογκωθεί, ενώ την κατάσταση αυτή την επιδείνωσε περεταίρω το γεγονός ότι πλέον δεν γίνονται προσλήψεις και την ίδια στιγμή πολλοί μηχανικοί συνταξιοδοτούνται.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία για τη στελέχωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις οι 168 δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ). Από αυτές, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες πολεοδομίες. Επίσης, 33 δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Μιλώντας στη «Σ» ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας και Μηχανικός Μιχάλης Τριαντάφυλλος περιέγραψε την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή μας, επαληθεύοντας και σε τοπικό επίπεδο την πανελλαδική εικόνα, η οποία δεν είναι άλλη από την υποστελέχωση, η οποία φέρνει κατ’ επέκταση καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Συγκεκριμένα ο κ. Τριαντάφυλλος τονίζει για την απεργία – αποχή: «ξεκίνησε την Δευτέρα η απεργία – αποχή και θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες. Ο λόγος της απεργίας – αποχής αυτής είναι διότι οι πολεοδομίες είναι υποστελεχωμένες και δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος επί της ουσίας.

Στο Μεσολόγγι για παράδειγμα είναι δύο άτομα, στην Αμφιλοχία υπάρχει ένας μηχανικός και γι αυτό τον λόγο ζητήθηκε συνδρομή από το Αγρίνιο, το Θέρμο επίσης το συνδράμει το Αγρίνιο σε μηχανικούς, αλλά και η υπηρεσία του Αγρινίου έχει προβλήματα, γιατί δεν μπορεί με το προσωπικό που διαθέτει να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό τον φόρτο εργασίας. Αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά ισχύει σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν πολλοί Δήμοι που δεν διαθέτουν καν υπηρεσία Πολεοδομία και πολλοί Δήμοι που έχουν έναν, δύο το πολύ τρείς μηχανικούς, με αποτέλεσμα όλοι να καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας που υπάρχει.

Γενικότερα το προσωπικό είναι λίγο και γι’ αυτό η συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι μεγάλη τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους μηχανικούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να ταλαιπωρείται ο κόσμος όταν δεν εξυπηρετούνται, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Με κάποιον τρόπο πρέπει να δείξουμε την κατάσταση στους πολίτες, να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα, να διαμαρτυρηθούμε, να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ίδιο έγινε και πέρσι, όπου και τότε έγινε και πάλι απεργία – αποχή για τον ίδιο λόγο, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει γίνει κάτι. Η πορεία είναι φθίνουσα. Τα τελευταία αρκετά χρόνια υπάρχει ζήτημα με τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν προσλαμβάνονταν προσωπικό λόγω μνημονίων, επίσης πολλοί συνταξιοδοτούνταν μένοντας έτσι κενές θέσεις. Αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος και το δεύτερο σκέλος είναι ότι συνήθως οι Δημοτικές Αρχές χρησιμοποιούν τους μηχανικούς που έχουν περισσότερο στις τεχνικές ή και σε άλλες υπηρεσίες, διότι θεωρούν πως μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν έτσι στο να παράξουν έργο, το οποίο φαίνεται στους πολίτες και πιθανόν και στους ψηφοφόρους τους, όμως έτσι αποδυναμώνεται οι Πολεοδομίες.

Τα κενά στις πολεοδομίες της Αιτωλοακαρνανίας είναι σίγουρα πολλά. Ο νόμος προβλέπει ποιο είναι το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να στελεχωθεί μια πολεοδομία σε επίπεδο τμήματος ή σε επίπεδο διεύθυνσης. Όμως οι ελάχιστες προϋποθέσεις στην πράξη δεν φτάνουν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των πολεοδομιών. Επίσης να πούμε πως είναι διαφορετικές οι ανάγκες σε ένα δήμο σε μια αστική περιοχή και διαφορετικές οι ανάγκες σε ένα δήμο όπως ο Δήμος Αγρινίου που καλύπτει το μισό νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Αμφιλοχία δηλαδή, το Θέρμο και τις ανάγκες του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος είναι τεράστιος σε έκταση».

Ακόμη, σχετικά με το εξώδικο που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών κατά της απεργίας – αποχής ο κ. Τριαντάφυλλος επισημαίνει: «τα προβλήματα δεν λύνονται με εξώδικα. Το ότι διαμαρτυρόμαστε σε όλη την Ελλάδα για να ενισχυθούν οι πολεοδομίες είναι για να εξυπηρετείται καλύτερα και γρηγορότερα ο πολίτης. Αν νομίζουμε πως με ένα εξώδικο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη τι να πω. Η ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν χιλιάδες μηχανικοί που είναι άνεργοι, θα μπορούσαν συνεπώς να γίνουν προσλήψεις, ώστε και άνθρωποι να δουλέψουν και οι υπηρεσίες να εξυπηρετηθούν, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τα εξώδικα».

Ασφαλιστικά μέτρα από το ΥΠΕΣ κατά της απεργίας

Στα δικαστήρια λύνουν τις διαφορές τους το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) όλης της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το ΥΠΕΣ με ασφαλιστικά μέτρα ζητά όχι μόνο να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η Απεργία-Αποχή των τριών  Ομοσπονδιών, αλλά και 100.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακηρυχθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα.

H ΠΟΕ-ΟΤΑ μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Μετά από 12 χρόνια αναβλητικότητας, αναποφασιστικότητας και αδιαφορίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά και δεν επιθυμεί να δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) όλης της χώρας. Προβλήματα που ουδείς αρνείται πως υπάρχουν, αλλά και ουδείς ασχολείται να λύσει.

Είναι τραγικό ότι, ακόμη και η τελευταία παράταση Διοικητικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πως η συνεχιζόμενη εδώ και 12 χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσει.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος αλλά ανίκανος να επιλύσει το πρόβλημα, επέδειξε ιδιαιτέρως γρήγορα αντανακλαστικά και με ασφαλιστικά μέτρα ζητά όχι μόνο να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η Απεργία-Αποχή των τριών Ομοσπονδιών, αλλά και 100.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακηρυχθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πολεοδομίες στο «κόκκινο» - Απεργία - αποχή από τους μηχανικούς στην Αιτωλοακαρνανία

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 216 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα