Τρίτη, 13η Μαίου 2025  4:15 πμ
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2025 23:57

Η Λιάνα Κανέλλη παρουσίασε το βιβλίο «Αντιγόνη στη Χάγη» με αναφορά στα παιδικά χρόνια της μητέρας της στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το βιβλίο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη Δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», παρουσίασε η Επιτροπή Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας, σε εκδήλωση σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου (πρώην Λαχαναγορά).

Για το βιβλίο μίλησαν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής, επιμελητής της έκδοσης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε Βάνα Πατρινού, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η Λιάνα Κανέλλη παρουσίασε το βιβλίο της, αναδεικνύοντας την προσωπική της εμπειρίας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μέσα από την παρουσίασή της, αφηγήθηκε με ζωντάνια μαρτυρίες και γεγονότα που έζησε κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά και τις εντυπώσεις της από την εμπλοκή της στα μεγάλα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως μάρτυρας υπεράσπισης, όταν το Δικαστήριο επιχείρησε να εκθέσει την ίδια, προκειμένου να αποσιωπηθεί η ουσία των εγκλημάτων πολέμου, των δολοφονιών αμάχων και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που οδηγούν στη διάλυση κρατών και στη γενοκτονία λαών.

Η Λιάνα Κανέλλη ανέφερε ότι η συγκίνηση για αυτήν είναι διπλή. Αφενός τόνισε πως «Είμαι ανάμεσα σε έναν πιτσιρίκο και μία νεότερη συντρόφισσα, ανθρώπους εξαιρετικά γενναίους, με κοπιαστικές δουλειές, που παλεύουν για πράγματα έξω από τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, την προσωπική τους προκοπή. Δεν ξέρω αν χωρίς το Αγρίνιο και κάποια ακούσματα θα κατέβαινα στην ενεργό πολιτική το 1999. Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία έχει ξεκινήσει το 1991 έχω δει πράγματα, έχω γράψει, έχω πει. Την ψυχική απόφαση να κατέβω στην ενεργό πολιτική την πήρα το 1993-94, την πραγματική απόφαση την πήρα το 1999 στην Γιουγκοσλαβία».

Αφετέρου, έκανε αναφορές στα παιδικά χρόνια της μητέρας της στο Αγρίνιο. Παρέθεσε την ιστορία της επίταξης του πατρικού σπιτιού της από τους Ιταλούς, στο οποίο και η χήρα γιαγιά της διέμεινε για καιρό με έναν Ιταλό αξιωματικό και τις τρεις κόρες της. «Όταν οι αντάρτες μπήκαν στο Αγρίνιο, τα πράγματα που είχαν πάρει οι Ναζί τα επέστρεψαν όλα με τα πόδια γιατί ήταν της χήρας με τα τρία ορφανά», με το ακροατήριο να χειροκροτά.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 89 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.