Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:34 πμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 16:33

Ελιές Καλαμών: Αναβολή στο ΣτΕ – νέο ραντεβού στις 28 Μαρτίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

 Μάλλον αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η αναβολή, …που δεν συμφέρει κανέναν.

Για τις 28 Μαρτίου, με νέα αναβαθμισμένη, επταμελή –αντί πενταμελή σύνθεση- μετατέθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της νέας προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, η οποία και κάλυψε τα τεχνικού χαρακτήρα κενά της προηγούμενης απόφασης Αποστόλου, προχωρώντας στην εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση ακυρώθηκε απ’ το ΣτΕ επειδή δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού, η οποία πλέον υπάρχει!

Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με το ποια θα είναι η τελική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ώστε με καθαρούς όρους να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως το ελληνικό κράτος να κάνουν το σχεδιασμό τους για ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «εμβληματικό».

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 - 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία κυρίως και δευτερευόντως από Λακωνία και Φθιώτιδα.

Διαβάστηκε 212 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία