Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:34 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 18:57

Πόσο σημαντικός είναι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη συνολική υγεία και τη ζωή μιας γυναίκας. Ο τακτικός έλεγχος, σε ετήσια βάση, είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε εγκαίρως μια ευρεία σειρά γυναικολογικών παθήσεων και παθολογικών καταστάσεων. Ένας ολοκληρωμένος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ, κολποσκόπηση και κλινική εξέταση. Τι μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να θεραπεύσουμε εγκαίρως;

Κλινική Εξέταση

Η κλινική εξέταση μας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσουμε οποιαδήποτε δερματική ανωμαλία, όπως κονδυλώματα, μυρμηγκιές, αλλά και φαινομενικά αθώες αλλά εξαιρετικά μεταδοτικές δερματικές παθήσεις όπως η μολυσματική τέρμινθος. Ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να διακρίνει με γυμνό μάτι όλα τα παραπάνω και να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.  Είναι σημαντικό η γυναίκα να ενημερώσει τον ιατρό για οποιονδήποτε ερεθισμό ή μικροτραυματισμό μπορεί να είχε στην γεννητική περιοχή, καθώς ένα ευάλωτο δέρμα προλειαίνει το έδαφος για μια μεγάλη σειρά δερματικών παθήσεων, όπως το μολυσματικό κηρίο. Ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε μέθοδος αποτρίχωσης η οποία προκαλεί ερεθισμό του δέρματος στην ευαίσθητη περιοχή (βλ. ξύρισμα και αποτρίχωση με κερί). Εναλλακτικές όπως η laser αποτρίχωση και το τριμάρισμα αποτελούν καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές. Παθήσεις όπως η ψωρίαση και ο έρπης γεννητικών οργάνων μπορεί να δημιουργήσουν εντονότερες ενοχλήσεις, οι οποίες χρειάζονται άμεση ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Κολποσκόπηση και Κολπικός Υπέρηχος

Η ενδοκολπική εξέταση δίνει στον γυναικολόγο τη δυνατότητα να απεικονίσει με ακρίβεια τη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τον τράχηλο της μήτρας. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίσει κύστες, πολύποδες, ινομυώματα, αλλά και πιο σύνθετες παθολογικές καταστάσεις όπως η πρόπτωση μήτρας. Η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό της για οποιοδήποτε σύμπτωμα αντιμετωπίζει και την απασχολεί, όπως για παράδειγμα ο πόνος στο σεξ, κάποια ενόχληση ή ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις. Η κολποσκόπηση και ο κολπικός υπέρηχος πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ετήσιας εξέτασης, ιδίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τεστ ΠΑΠ

Το τεστ ΠΑΠ, γνωστό ευρέως και ως τεστ Παπανικολάου μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε εγκαίρως σημαντικές αλλοιώσεις στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας. Η διάρκειά του δεν υπερβαίνει λιγοστά λεπτά, ενώ η γυναίκα δεν αισθάνεται πόνο, παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση, η οποία και υποχωρεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα τεστ που πρέπει να συμπεριλάβει μια γυναίκα στον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο. Εκτός από καρκινικές και προκαρκινικές αλλοιώσεις, το τεστ μπορεί να εντοπίσει πληθώρα ιογενών λοιμώξεων και κολπικών μικροβίων. Ιδανικά, θα πρέπει να πραγματοποιείται στη μέση του κύκλου, ή στο διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως. Για 24 – 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της εξέτασης η γυναίκα θα πρέπει να μην έχει πραγματοποιήσει κολπική πλύση ή σεξουαλική επαφή. Η συμβολή της εξέτασης στη σύγχρονη ιατρική είναι πολύτιμη, καθώς πλέον με έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη των περισσότερων καρκίνων της μήτρας, καθώς και πολλών ακόμα παθήσεων.

Η επιλογή ενός έμπειρου γυναικολόγου, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο έχει κομβική σημασία στην επιτυχία μιας θεραπείας. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να δημιουργήσουμε ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης και θεραπείας, με βάση τις δικές σας ανάγκες.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 392 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.