Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:49 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 15:12

Ξανά στο ΣτΕ οι ελιές Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για τις 24 Ιανουαρίου έχει οριστεί η εκδίκαση της νέας προσφυγής, η απόφαση Γεωργαντά, όμως, έχει καλύψει τα κενά της απόφασης Αποστόλου.

«Σε δουλειά να βρισκόμαστε», …είχαμε σχολιάσει όταν, μετά την απόφαση Γεωργαντά η οποία προσέθεσε εκ νέου στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Μητρώο ονομασιών φυτικών ποικιλιών, την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών, πληροφορηθήκαμε ότι ο Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και καμιά δεκαριά ακόμη φορείς προτίθενται να προσφύγουν ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού και, αν δεν υπάρξει αναβολή, αυτή η διαδικασία θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη.

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ που έχει πλέον κουράσει, έρχεται αναμφίβολα σε μια περίοδο που οι ίδιοι οι παραγωγοί θα έπρεπε μέσα από συνέργειες να αναζητούν οδούς συμπόρευσης, ώστε να δώσουν αξία στη δουλειά και στο εμβληματικό για τη χώρα προϊόν, καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια και διογκώνονται, φυσικά, υπό τον μεγεθυντικό φακό της πολυεπίπεδης κρίσης που πλήττει ευρύτερα την κοινωνία.

  • Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 - 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία κυρίως και δευτερευόντως από Λακωνία και Φθιώτιδα.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το 1996 θεσπίστηκε η Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά́ Καλαμάτας”, που αφορά εμπορικό τύπο ο οποίος αναφέρεται σε ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα που φύονται στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας και ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής (συνταγή). Όσο επικρατούσαν οι εμμονές του περιορισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, οι εξαγωγές περιορίζονταν κι αυτές σε 300 περίπου τόνους ετησίως. Όταν, μετά από αγώνα ετών μπήκε ουσιαστικά η «ελιά Καλαμών» που παράγεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία στον Εθνικό Κατάλογο, …τότε ήταν που οι εξαγωγές έφτασαν απ’ τους 300 τόνους στις πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους.

Η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης Αποστόλου είχε στηριχθεί σε «τεχνικούς λόγους», οι οποίοι και καλύφθηκαν με την νέα απόφαση Γεωργαντά, καθώς μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Με απλά λόγια η προηγούμενη απόφαση ακυρώθηκε απ’ το ΣτΕ επειδή δεν υπήρχε η προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού, η οποία πλέον υπάρχει!

Φυσικά, το ΣτΕ είναι αυτό που θα αποφανθεί επί της νέας προσφυγής, ωστόσο, εκτιμούμε πως πλέον δεν υπάρχει αντικείμενο! Και σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που μονότονα επισημαίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι δηλαδή το όλο θέμα δεν είναι νομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Και ευθύνη της πολιτείας είναι να στηρίξει όλα τα προϊόντα της χώρας και δη τα εμβληματικά, να στηρίξει τους παραγωγούς, την οικονομία, την ίδια την κοινωνία.

Διαβάστηκε 277 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία