Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  10:24 μμ
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 21:48

Ανατιμήσεις «φωτιά» για 500 προϊόντα – Η «κληρονομιά» του 2022 στην ακρίβεια συνεχίζεται και το 2023

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανατιμήσεις «φωτιά» για 500 προϊόντα – Σκυτάλη ακρίβειας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Η «κληρονομιά» του 2022 στην ακρίβεια συνεχίζεται και το 2023. Γ. Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ): Αλλαγές για να περνά στον καταναλωτή μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με αμείωτο ρυθμό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 το μπαράζ των ανατιμήσεων σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως λ.χ. τα τρόφιμα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το 2023 έκανε «ποδαρικό» με ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αριθμός που δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος! Το πότε όμως οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ και να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το απόθεμα που έχει το εκάστοτε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων στις αποθήκες τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά οι τιμές σε προϊόντα όπως παιδικές πάνες, απορρυπαντικά, σαμπουάν, ξυραφάκια, σοκολατοειδή και μπεσαμέλ έως 30%, ζυμαρικά και σάλτσες έως 29%, λουκούμια έως 27%, τσίχλες και καραμέλες έως 22%, λιαστές ντομάτες έως 20%, μπάρες δημητριακών και κονσέρβες λαχανικών έως 19%, καθαριστικά σπιτιού έως 18% τυριά, μπισκότα και φρυγανιές έως 16%, ζωοτροφές έως 15%, ελαιόλαδο έως 14%, ρύζι 13%, κονσέρβες τόνου έως 12,5%, μαρμελάδες και ξύδι βαλσάμικο έως 11%, εμφιαλωμένο νερό έως 10%, αναψυκτικά έως 9%, γιαούρτια 7,5%, βρεφικό γάλα και φρουτόκρεμες έως 8%, φασόλια και κρουασάν έως 7%, μέλι και καφές εσπρέσο έως 6% και είδη προσωπικής υγιεινής έως 5%.

Γ. Λεχουρίτης : Οι επαγγελματίες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι είναι οι μεσάζοντες είσπραξης του φόρου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γιώργο Λεχουρίτη το φαινόμενο των αυξήσεων δεν θα σταματήσει αν δεν εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα και δομικές αλλαγές, έτσι ώστε μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ να περνά στον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης τονίζει:

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«το 2023 ήρθε με αυξήσεις σε πολλά προϊόντα που θα κοστίσουν επιπλέον στον κάθε καταναλωτή από 10% μέχρι και 20% και αυτό είναι μόνο η πρώτη φάση. Ανατιμήσεις θα δούμε σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι λ.χ. τα λάδια, τα άλευρα, τα τυροκομικά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά κλπ. Οι αυξήσεις σχετίζονται με το ότι το Κράτος τελικά δεν μπορεί να προσφέρει προστασία στον καταναλωτή, διότι η αγορά δεν ελέγχεται. Καθώς επίσης, διότι οι αυξήσεις έρχονται αλυσιδωτά στη λογική ότι αφού ο ένας ακρίβυνε το προϊόν θα το ακριβύνει και ο άλλος και πάει λέγοντας, ώστε έτσι κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.

Το φαινόμενο αυτό δεν θα σταματήσει μέσα στο 2023, εάν δεν ληφθούν μέτρα όπως έχουμε πει, ως ΙΝΚΑ. Αν δηλαδή δεν πέσει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και παράλληλα αν δεν πέσει ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών και όχι προϊόντων. Όχι προϊόντων, αλλά σε υπηρεσίες προϊόντων επαναλαμβάνω, διότι όταν ο ΦΠΑ έπεσε στα εστιατόρια και καφετέριες από το 24% στο 13% δεν έπεσαν αντίστοιχα οι τιμές των προϊόντων τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα τους ακρίβυναν. Αυτό σημαίνει και υποδηλώνει πως ο επαγγελματίας δεν έχει καταναλωτική συνείδηση και θεωρεί πως η διαφορά αυτή από τη μείωση πρέπει να πάει στην τσέπη του.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι είναι οι μεσάζοντες είσπραξης του φόρου, ενώ παράλληλα εάν δεν καταπολεμηθεί το μαύρο χρήμα και η φοροδιαφυγή γενικότερα δεν θα δούμε στην Ελλάδα άσπρη μέρα. Όταν το 24% είναι ΦΠΑ εύκολα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία να μην κόβει απόδειξη, διότι ούτε ο καταναλωτής δεν έχει απολύτως κανένα όφελος. Αν δεν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ακριβώς ότι και στο εξωτερικό με τα έσοδα και τα έξοδα δεν γίνεται τίποτε. Για παράδειγμα. Αν δηλαδή έχω 10.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο και τόσα έξοδα να είναι μηδενική η καταβολή του φόρου.

Μόνο με τέτοια κίνητρα θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα και η χώρα μας θα έρθει σε μια κανονικότητα. Εάν δεν δημιουργηθούν αντίστοιχες προϋποθέσεις δεν θα αλλάξει τίποτε και ο Έλληνας θα βλέπει συνεχώς να ακριβαίνουν τα προϊόντα που έχει ανάγκη και να ακριβαίνει η ζωή του και από την άλλη θα έχει αύξηση με ψίχουλα της τάξης του 7,5% στη σύνταξή του, ποσοστό που δεν θα καλύπτει ούτε το 1/10 της ακρίβειας που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής. Επίσης, βλέπουμε η κυβέρνηση να λέει πως μειώθηκε ο τιμάριθμος, ο πληθωρισμός ουσιαστικά, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι οι τιμές που παίρνει δεν είναι μέσα από το σύνολο των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά μέσα από το καλάθι του νοικοκυριού.

Μέσα από το καλάθι να δημιουργείς τιμές, να διαμορφώνεις τιμάριθμο δεν είναι ό,τι καλύτερο θεωρώ. Δεν θέλει η κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι ζούμε πλασματικό πληθωρισμό. Εμείς ως ΙΝΚΑ τονίζουμε πως η αγορά έχει ξεφύγει και η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί το 2023 χωρίς δικαιολογία. Παράδειγμα σ’ αυτό είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών τα αιγοπρόβατα δεν χρειάζεται να είναι σταβλισμένα, συνεπώς ο κτηνοτρόφος δεν χρειάζεται να τα ταΐζει, ώστε να αναβαίνει το κόστος της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, τα έχει ελεύθερα και τρώνε μόνα τους στο λιβάδι.

Η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει αν δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα ελέγξουν την αγορά. Συνεπώς πως είναι δυνατόν να ξέρει αν έπεσε ο ΦΠΑ σε ένα προϊόν ή αν αυξήθηκε σε άλλο κλπ, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, τι κάνει; Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα συμπαρασύρει και τις τιμές, τον πληθωρισμό και έτσι θα βλέπουμε την τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,30 και στο 1,33».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 405 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.