Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  10:27 μμ
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 13:17

Συναγερμός για τις ελλείψεις στα φάρμακα και στο Αγρίνιο – Οι ελλείψεις φέρνουν αυξήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πρόβλημα που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, εντάθηκε κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κι αυτό γιατί η έκρηξη των ιώσεων και η αυξημένη ζήτηση για φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς, αφού πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, επέτεινε τις ελλείψεις σε πολύ γνωστά σκευάσματα, κυρίως παιδιατρικά, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια και σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα.

Εν τω μεταξύ τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Δεκέμβριο, με την απαγόρευση εξαγωγών κ.ά. αποδείχθηκε ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.

«Θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε διανυκτέρευση και να φοβούμαστε ότι θα φάμε και ξύλο…»

Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι οι φαρμακοποιοί και στο Αγρίνιο να εφημερεύουν και να διανυκτερεύουν σε μια κατάσταση που μοιάζει με «σκηνικό πολέμου», ακούγοντας  μάλιστα συχνά τα έντονα παράπονα των πελατών τους, όταν δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. «Αφού δεν έχεις αυτό το φάρμακο, κλείσ’ το το φαρμακείο…» αυτή είναι μια ατάκα που έχουν ακούσει αρκετοί φαρμακοποιοί στο Αγρίνιο τις τελευταίες ημέρες.

«Ο κόσμος έχει δίκιο να διαμαρτύρεται» αναφέρει φαρμακοποιός που μίλησε στην εφημερίδα «Συνείδηση» περιγράφοντας την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «γιατί μιλάμε για πολύ απλά και βασικά φάρμακα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα παρουσιαστούν σε αυτά τόσο μεγάλες ελλείψεις, σε βαθμό που να ψάχνουμε να βρούμε το γνωστό αντιπυρετικό. Όμως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν ευθύνονται τα φαρμακεία για το πρόβλημα». «Είναι κατανοητός ο εκνευρισμός, όταν κάποιος έχει άρρωστο ένα μικρό παιδί και δεν μπορεί να βρει το εισπνεόμενο ή το σιρόπι για το βήχα, όμως έτσι όπως πάει η κατάσταση θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε διανυκτέρευση και να φοβούμαστε ότι θα φάμε και ξύλο…» επισημαίνει εμφατικά φαρμακοποιός του Αγρινίου.

Τα αίτια φέρνουν αυξήσεις

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει πολλές αιτίες. Για παράδειγμα η διετία της πανδημίας και της χρήσης της μάσκας μηδένισε τη λοιπή νοσηρότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο στοκ στις φαρμακαποθήκες και στα ράφια των φαρμακείων από τα φάρμακα, που σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη, να λήξουν και ακόμη χειρότερα να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής.

Αυτό είναι ένα από τα κομβικά αίτια για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε συνδυασμό με το πρόβλημα που ανέκυψε με τις δραστικές ουσίες και την απαγόρευση των εξαγωγών από την Κίνα και αυτό γιατί ακόμη και πρωτότυπα φάρμακα που παράγονται στην Ευρώπη, η «πρώτη ύλη» τους, η δραστική ουσία προέρχεται από την Κίνα.  Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη.

Όμως την ώρα που οι φαρμακοποιοί «δίνουν μάχη» για να βρουν πέντε κουτιά από το δημοφιλέστερο αντιπυρετικό, ενημερώνονται από τις φαρμακαποθήκες για νέες αυξημένες τιμές στα φάρμακα. Ήδη στα φαρμακεία του Αγρινίου έχουν φτάσει κάποιες πρώτες ανατιμήσεις και αναμένονται και άλλες το επόμενο διάστημα, πράγμα σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, αφού το πρόβλημα των ελλείψεων ακουμπά μια μεγάλη πτυχή της παραγωγής.

Εξάλλου στην ελληνική αγορά, όπου πολλά σκευάσματα πωλούνται πιο φθηνά, υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει κατά πολύ τη διάθεση αυτών των φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας ήταν και οι  αυξήσεις (εξορθολογισμός κατά το Υπουργείο) σε ορισμένα φάρμακα, που εμφανίζουν έλλειψη στην αγορά και έχουν χαμηλές τιμές.

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

ΠΕΦ: «Πενταπλάσιες οι ελλείψεις στα φάρμακα χωρίς την εγχώρια παραγωγή»

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, με ανακοίνωσή της σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής.

«Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Επιπλέον, καλεί για ακόμη μια φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 227 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.