Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  10:36 πμ
 
wm small
Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 11:34

Ο καζαμίας του 1933 του Αγρινίου με ομοιότητες 90 χρόνια μετά…το 2023

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το Φως του Αγρινίου ήταν μία πρωτοπόρος εφημερίδα για το Αγρίνιο με πλούσιο περιεχόμενο που μεσουρανούσε ιδίως την περίοδο του Μεσοπολέμου στην πόλη. Ο καζαμίας είθισται να δημοσιεύεται στο τέλος της χρονιάς και ουσιαστικά αποτελεί τον απραγματοποίητο πόθο για όσα δεν έγιναν την προηγούμενη. Έτσι ο καζαμίας του 1933 έχει αρκετούς απραγματοποίητους πόθους, που ως ειρωνεία της τύχης δε διαφέρουν και πολύ από το 2023 που έρχεται σε λίγες ώρες.

Έτσι λοιπόν τον Φεβρουάριο του 1933 συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες της οδού Αγρινίου-Καρπενησίου σε βαθμό που ο δρόμος ολοκληρώνεται και η κεντρική πλατεία ονομάζεται “Καραπιπέρη” προς τιμή του υποτιθέμενου Ευρυτάνα που ένωσε τους δύο νομούς. Τον Μάρτιο συνεχίζεται το πράσινο στο Αγρίνιο και το έργο της αναδάσωσης στον Άγιο Χριστόφορο ( σ.σ. ολοκληρώθηκε με Παπαποστόλη 15 χρόνια μετά, το 1948).

Τον Απρίλιο οι Νομάρχες αντικαθίστανται από Αγρινιώτες και η έδρα μεταβαίνει στο Αγρίνιο (sic). Toν Mάιο ανακαλύπτεται ένας ποντικός που κατέστρεψε όλα τα χαρτονομίσματα στο θησαυροφυλάκειο του Δήμου Αγρινίου ( θυμίζει πρόσφατη υπόθεση με χρυσαφικά που χάθηκαν από άλλους…”ποντικούς” σε κεντρική εκκλησία της πόλης). Τον Ιούνιο συστήνονται πέντε αθλητικοί σύλλογοι στο Αγρίνιο ( σ.σ. αθλητική άνοιξη όπως καλή ώρα αναβαθμίστηκε ο αθλητισμός με τον ερχομό των ξένων επενδυτών στον Παναιτωλικό). Τον Αύγουστο η Δημοτική Αγορά παραχωρείται για την εγκατάσταση της Ενώσεως των Δήμων της Ελλάδος ( σημερινή ΚΕΔΕ).

Τον Σεπτέμβριο ιδρύεται Κυνοτροφείο στο Αγρίνιο ( σα να λέμε καταφύγιο αδέσποτων το 2023). Επίσης αποπερατώνεται ο δρόμος Βόνιτσας-Αμφιλοχίας ( κάτι που θα γίνει 90 χρόνια μετά, το 2023, το Άκτιο-Λευκάδα). Τον Οκτώβριο ανακαλύπτεται …πετρέλαιο στην Αμφιλοχία. ( Οι γεωτρήσεις 80 χρόνια μετά ξανά στο προσκήνιο).

Το Νοέμβριο ο τότε Δήμαρχος Βότσης βάζει γόνδολες και κάνει κανάλια με νερό στο Αγρίνιο. (Το 2023 θα μπει γονδολιέρης στα Κρεμαστά και την Τριχωνίδα; )

Ανάμεσα σε άλλα έχει και οξύμωρες προβλέψεις όπως παρουσία Αγγλικού στόλου στο Μεσολόγγι, σαν να λέμε σήμερα  Αμερικάνικος στόλος. Όπως και να έχει ευχόμαστε υγεία και δημιουργικότητα το 2023 και να μη μοιάσει μάταιο…όπως το 1933.

aqgrinionews.gr

Διαβάστηκε 432 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.