Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:32 πμ
 
wm small
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 19:33

186 εκατ. ευρώ για την προώθηση υψηλής ποιότητας τροφίμων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 185,9 εκατ. ευρώ το 2023 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα εργασίας του 2023 για την πολιτική προώθησης που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή συμβάλλει στην υλοποίηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2019-2024, ιδίως της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Τα επιλεγμένα για το 2023 έργα προώθησης αναμένεται να αναδείξουν και να ευνοήσουν προϊόντα που συμμορφώνονται με στόχους όπως η βιωσιμότητα της γεωργίας της ΕΕ, η προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων και η προώθηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών.

Τα διαθέσιμα ποσά για τις επιλεγμένες για το 2023 εκστρατείες κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ της προώθησης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, με 83,3 εκατ. ευρώ και 83,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εκτός της ΕΕ, οι χώρες και οι περιφέρειες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης προσδιορίζονται ως κύριοι στόχοι προώθησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σινγκαπούρη και η Βόρεια Αμερική. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία μπορούν επίσης να αποτελέσουν νέες ευκαιρίες αγοράς για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις κύριες εξαγωγικές αγορές για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της ΕΕ, καθώς απορροφά το 25 % των εξαγωγών της ΕΕ-27.

Οι επιλεγμένες εκστρατείες θα ενημερώνουν τους καταναλωτές, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, σχετικά με τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της ΕΕ, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις ή τα βιολογικά προϊόντα. Η τελευταία αυτή κατηγορία θα λάβει χρηματοδότηση ύψους έως 28 εκατ. ευρώ για την τόνωση της ζήτησης βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή. Επιπλέον 36 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, από την πλευρά των Ευρωπαίων καταναλωτών, και την κατανάλωση γεωργικών προϊόντων διατροφής που παράγονται με βιώσιμο τρόπο.

Για να ενθαρρυνθούν πιο υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, περισσότερα από 19 εκατ. ευρώ θα προορίζονται ειδικά για την προώθηση των νωπών φρούτων και λαχανικών, ώστε να βοηθηθεί ο τομέας να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης και των εξαγωγών και η ασθενής διαπραγματευτική θέση έναντι των μεγάλης κλίμακας αλυσίδων λιανικής πώλησης και μεταποιητών. Γενικά, οι δραστηριότητες προώθησης που απευθύνονται στους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να παραπέμπουν στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του ή των στοχευόμενων κρατών μελών και να συνάδουν με αυτές.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις προσεχείς εκστρατείες του 2023 θα δημοσιευτούν τον Ιανουάριο του 2023 από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας. Ένα ευρύ φάσμα φορέων, όπως επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών και ομάδες αρμόδιες για δραστηριότητες προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής, είναι επιλέξιμες να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης και τις προτάσεις τους. Τα λεγόμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβληθούν από μία ή περισσότερες οργανώσεις από την ίδια χώρα της ΕΕ. Τα «πολυπρογράμματα» προέρχονται από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Οι εκστρατείες προώθησης των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην αγορά για τους γεωργούς της ΕΕ και την ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για να τους βοηθούν να βελτιώνουν τις επιχειρήσεις τους. Εκτός από την αύξηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων, η πολιτική προώθησης υποστηρίζει επίσης τη βιώσιμη ανάκαμψη του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο.

Διαβάστηκε 279 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 19:35
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία