Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2024  10:27 μμ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 21:46

Αγρίνιο: Ο ρόλος των γονέων στην κατανόηση και την προσαρμογή παιδιών και εφήβων στην εποχή μας (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκδήλωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοσίων Σχολείων του Δήμου Αγρινίου με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοσίων Σχολείων του Δήμου Αγρινίου, σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αγρίνιο για τον ρόλο των γονέων στην κατανόηση και στην προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων της εποχής.

Μέσα από την ημερίδα πραγματοποιήθηκε ανάλυση για το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς όταν διαπιστώσουν δυσκολία στο λόγο του παιδιού τους, κάποια μαθησιακή δυσκολία, είτε προβλήματα συμπεριφοράς ή διάσπαση προσοχής κλπ θα πρέπει να κινητοποιηθούν, τι πρέπει να κάνουν και που να απευθυνθούν ώστε τα παιδιά να δεχθούν το συντομότερο την πρώιμη παρέμβαση.

Η εκδήλωση όμως δεν αφορούσε όμως μόνο τις δυσκολίες, αλλά και τα δυνατά στοιχεία των παιδιών και πως οι γονείς θα τα εντοπίσουν και θα τα αξιοποιήσουν!

Σκοπός και στόχος ήταν οι γονείς να αναληφθούν πως δεν είναι μόνοι τους και πως υπάρχουν φορείς για να τους κατευθύνουν, να τους συμβουλέψουν και να τους υποστηρίξουν, αλλά και να τους διασυνδέσου με ότι χρειάζεται και με όποιος φορέα χρειάζεται προς όφελος του παιδιού τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα προβλήματα λόγου και ομιλίας ενός παιδιού λ.χ. αν ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά και στην κατάλληλη «θέση» μία λέξη, με σκοπό να βελτιωθούν τα παιδιά και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι γονείς να το εντοπίσουν και να απευθυνθούν στον λογοθεραπευτή, ο οποίος εκτός από την δική του δουλειά θα δώσει και επιπλέον κατευθύνσεις στους γονείς, οι οποίοι στο σπίτι με τις συμβουλές και τις δικές του ενέργειες θα βοηθήσει αποτελεσματικότερα.

Ξεχωριστή ενότητα στην εκδήλωση αποτέλεσε η εφηβεία, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περίοδος της εφηβείας είναι η δεύτερη γέννηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως η εφηβεία είναι μεταξύ 11 και 19 ετών, ενώ η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει πως η περίοδος της εφηβείας είναι μεταξύ 11 και 21 ετών.

Αναλύθηκαν οι αλλαγές κατά την περίοδο της εφηβείας σχετικά με τον βιοσωματικό τομέα, τον γνωστικό, τον κοινωνικό και τον συναισθηματικό τομέα, αλλά και που θα πρέπει να «εστιάσουν» οι γονείς, αλλά και τι αλλαγές θα συναντήσουν σε κάθε ηλικιακή φάση του παιδιού.

Δόθηκε βαρύτητα στην «παρουσίαση» των ηλικιακών σταδίων που περνά ένα παιδί, στο  πως εξελίσσεται η σκέψη του σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες όπως κοινωνικούς κλπ

Επίσης εξηγήθηκε ο τρόπος που κάθε φορά ένα παιδί αναζητά τα όριά του κάνοντας ενέργειες ώστε να τα ξεπεράσει κάθε φορά, ενώ σε άλλη φάση για να τραβήξει την προσοχή των ενηλίκων και κυρίως των γονιών του, αναζητώντας παράλληλα την ταυτότητά του και επιδιώκοντας την αυτονομία του.

Τέλος, συζητήθηκαν οι φάσεις που ζει ένας έφηβος και πως ζει και εκφράζει τις πρώτες του προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, κοινωνικά, σεξουαλικά, όπως επίσης γιατί και πως ζει τις φάσεις υψηλού κινδύνου ρισκάροντας μέσα από διάφορες ενέργειές του.

Ακόμη, εκτός από τον ρόλο των γονέων σε όλη αυτή την «διαδρομή» των παιδιών, αναλύθηκε και γιατί λίγο πριν τελειώσουν το Λύκειο τα παιδιά αρχίζουν και συμφιλιώνονται με τους γονείς τους και αποκτούν ψυχική αυτονομία, ενώ οι κοινωνικές πιέσεις ομαλοποιούνται, αλλά και πως οι μαθητές στην Ελλάδα πιέζονται περισσότερο και προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ομιλητές ήταν η Δέσποινα Τσαούση, Εκπαιδευτικός ΕΑΕ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., η Βασιλική Σπόρου, Ψυχολόγος  ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., ο Σπύρος Μπαλτάς, Λογοθεραπευτής ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., ο Δρ. Αθανάσιος Ρισβάς, Προϊστάμενος ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και ο Συμεών Γκοργκόλης, Ειδικός Παιδαγωγός.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 418 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News