Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:59 πμ
 
wm small
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 14:04

Όσα έγιναν στην παρουσίαση της τοιχογραφίας «Ανάδυση» στο Αγρίνιο (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η επιβράβευση μιας πετυχημένης ελεύθερης κατάδυσης είναι η στιγμή που ο δύτης αναδύεται στην επιφάνεια του νερού και παίρνει ανάσα! Βγαίνει από το βαθύ μπλε στο φως ζωντανός! Σύμφωνα με τον πρώτο κανόνα ασφάλειας στην ελεύθερη κατάδυση, ένα  ισάξια εκπαιδευμένο με τον καταδύτη ζευγάρι, τον συνοδεύει στα τελευταία μέτρα της ανάδυσης, στα πιο κρίσιμα δευτερόλεπτα, όταν εκπνέει τον αέρα από τα πνευμόνια του, ξεπροβάλει στην επιφάνεια και παίρνει την πρώτη του αναπνοή.

Πολύ συμβολικό και αισιόδοξο το μήνυμα που εκπέμπει το καλλιτεχνικό δημιούργημα των καταξιωμένων Αγρινιωτών αδελφών Κρέτση. Εντυπωσιάζει και δίνει ανάσα ελπίδας στον κάθε περαστικό, σε κεντρικό σταυροδρόμι, κοντά στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Ο κάθε διαβάτης από το σημείο, αντικρύζοντας την προσπάθεια των τριών ατόμων να βγουν  από το σκοτάδι στο φως, παραλληλίζει στο μυαλό του την ίδια του την ζωή, και αναπτερώνεται η ελπίδα του ότι λίγο ακόμα του μένει να βγει νικητής,  κόντρα στις όποιες αντιξοότητες του έλαχαν στην ζωή. Οι καλλιτέχνες δεν σχεδίασαν τρεις κολυμβητές στην επιφάνεια του νερού χαρούμενους και γελαστούς.

Τότε δεν θα υπήρχε κανένα νόημα, αν όλα ήταν ήρεμα και ωραία. Σχεδίασαν τους κολυμβητές στην έντονη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον βυθό που τους «τραβάει» για να τους πνίξει, και το καταφέρνουν, έφθασαν στην ποθητή επιφάνεια ζωντανοί.

Στην τελετή που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Νοέμβρη, κάτω από την τεράστια έγχρωμη τοιχογραφία της «Ανάδυσης», σε πολυκατοικία επί της οδού Καζαντζή, έγινε η επίσημη παρουσίαση του καλλιτεχνήματος, με ανεπιτήδευτα απλή, αλλά πολύ όμορφη εκδήλωση. Συντονίστρια η κυρία Έφη Τσακανίκα της Κ.Ε.Δ.Α. Χαιρέτισαν και μίλησαν για το έργο της «Ανάδυσης» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, η κυρία  Αμαλία Βούλγαρη Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων και Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας και ο όπως πάντα σεμνός και ολιγόλογος καλλιτέχνης κύριος Αθανάσιος Κρέτσης ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Η κυρία Παπαγεωργίου χάρισε στον Θανάση Κρέτση, τον ένα από τα τρία αδέλφια καλλιτέχνες που δημιούργησαν την «Ανάδυση», το βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή Κώστα Κονταξή με τίτλο «Αγρίνιο Τόποι Μνήμης». Τον «παρότρυνε» να δημιουργήσει και άλλα εμπνευσμένα έργα στην πόλη. Η κυρία Βούλγαρη χάρισε επίσης στον καλλιτέχνη, εκ μέρους της Περιφέρειας, ένα κάδρο με χαρακτικό της Αιτωλικιώτισας  Βάσως Κατράκη, που παριστάνει την «Αργώ» το πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας, δημιουργία της του 1980.

Το πολυμελές μουσικό σύνολο «Ηχώ», με διευθυντή τον κύριο Γεώργιο Αθανασόπουλο, πλαισίωσε την εκδήλωση και οι μελωδίες του ομόρφυναν και άλλαξαν την  πεζή καθημερινότητα του δρόμου.

Παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγρινίου κύριοι Δημήτριος Σκορδόπουλος, Κωνσταντίνος Ζώης, Παναγιώτης Μαρνέζος και Χριστόφορος Παπαδημητρίου. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Διοικητής Π.Υ. Αιτ/νίας κύριος Χριστόφορος Μπόκας, πολλοί καλλιτέχνες όπως ο γλύπτης και ζωγράφος κύριος Αντώνης Ναστούλης, η καθηγήτρια Αγγλικών κυρία Pamela Winsor-Preza, πολλοί  Αγρινιώτες, και πολλά μικρά παιδιά που μέσα από αυτά θα ξεπηδήσουν τα μελλοντικά  καλλιτεχνικά και όχι μόνο ταλέντα της πόλης.

Ευχόμαστε η παρότρυνση του Θανάση Κρέτση προς άλλους καλλιτέχνες να γίνει πραγματικότητα και με τα έργα τους να ομορφύνουν και άλλα σημεία του Αγρινίου.

Η δημιουργία της τοιχογραφίας και η εκδήλωση του Σαββάτου, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αγρινίου και των καλλιτεχνών αδελφών Κρέτση.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 406 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.