Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:55 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 18:49

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διέμεινε στο Αγρίνιο ως αντάρτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1974 έως το 1998. Ήταν μία από τις περιπτώσεις των ιερέων που εντάχθηκαν στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών. Το 1943 βγήκε στα βουνά και εντάχθηκε στις τάξεις του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα. Για αυτό του αποδόθηκε αργότερα προσωνυμία του ως αρχιεπίσκοπος αντάρτης.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1943, αφού μυήθηκε στον ΕΔΕΣ από τους Ευθύμιο Μπάρδη-έμπορο και Ιωάννη Ματσούκα-δικηγόρο, που την εποχή εκείνη αποτελούσαν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στην Αθήνα, μέσω Πάτρας πέρασε στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας και από εκεί μεταβαίνοντας στο Αγρίνιο κατέληξε στα Τζουμέρκα όπου και ήταν το στρατηγείο του Ζέρβα. Στο βουνό έκανε λειτουργίες και εμψύχωνε με ομιλίες τους μαχόμενους.

Για τη διαμονή του στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξη στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου 1991 στη στήλη με τίτλο “Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή, σελ. 100-102”

“Πήγα στο βουνό, σαράντα τρία η υπόθεση αυτή (…), δια μέσου Πατρών πέρασα στο Κρυονέρι με μια πνίχτρα , δεν θυμούμαι και τα’ όνομά της, ένα καραβάκι τέλος πάντων, του οποίου η ασφάλεια δεν ήταν και τόσο μεγάλη. Από εκεί με το τρενάκι έφθασα στο Αγρίνιο, βέβαια συστημένος πού θα πήγαινα, πού θα κατέλυα. Κατόπιν οδηγήθηκα έξω από το Αγρίνιο με τα πόδια, για να εξηγούμεθα, όδευα προς Ήπειρο παρακαλώ. Με τα πόδια. Στο δρόμο συνάντησα κι άλλους που πήγαιναν για αντάρτικο. Αξιωματικοί και λοιποί. Δεν θυμάμαι αν ήταν κι ο Λιλαίος τότε, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας σήμερα. Δεν θυμάμαι αν ήταν στην πορεία εκείνη κι αυτός .

Περάσαμε τα χωριά του Αγρινίου και φθάσαμε στα Τζουμέρκα εν τέλει, στο στρατηγείο του Ζέρβα.”

Η απορία που θα μείνει ήταν σε πιο σπίτι στο Αγρίνιο διέμεινε ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος ως αντάρτης και ποιος τον φιλοξένησε.

Με πληροφορίες από:

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 30 Σεπτεμβρίου 1991 στη στήλη με τίτλο “Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή, σελ. 100-102”

el.wikipedia.org

Διαβάστηκε 590 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 18:51
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.