Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:01 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 13:48

Χαιρετισμός Σπήλιου Λιβανού για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο & τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σπήλιος Λιβανός : “Πακτωλός χρημάτων για ΜΜΕ από Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ απηύθυνε χαιρετισμό στο workshop του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της ΠΔΕ με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Δυνατότητες χρηματοδότησης και λοιπές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο. 

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Λιβανός συνεχάρη την Περιφέρεια  τον Περιφερειάρχη, to Eπιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία να στηρίζουν τις επιχειρήσεις του τόπου μέσα από τον καινοτόμο αυτό μηχανισμό. 

Όπως τόνισε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, ενώ ειδικότερα στην Περιφέρεια Ελλάδας, με τις τόσες σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει, η τοπική επιχειρηματικότητα αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Επισήμανε ακόμη ότι τα δάνεια που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο που διανύουμε με τα αυξημένα επιτόκια, και μίλησε για  πακτωλό χρημάτων για ΜΜΕ από Αναπτυξιακό Νόμο και Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξέφρασε, δε, τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι  ένα από τα 13 καθεστώτα αφορά ειδικά στην αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, καθώς και την αλιεία. Γεγονός που, όπως είπε,  συνέβη επί θητείας του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις για τον αγροτικό κόσμο, όπως 

1) η δυνατότητα  μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, 

2) η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και των  Οργανώσεων παραγωγών, 

3) η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στο καθεστώς 

«Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» και 

4) η παροχή  για πρώτη φορά δυνατότητας εκσυγχρονισμού 

των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Σπήλιου Λιβανού 

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Αγρίνιο σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον workshop για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο & τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης που διοργανώνει ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και στους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους μέσα από τον καινοτόμο αυτό μηχανισμό να στηρίζουν τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Λυπάμαι που δεν σφύζει από κόσμο σήμερα ο χώρος του Επιμελητηρίου. Η έλλειψη ενδιαφέροντος έγκειται στην ανυπαρξία κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Αυτό, πρέπει να αλλάξει. Αυτή, εκτιμώ, ότι πρέπει να είναι μία από τις βασικές πολιτικές μας προτεραιότητες. Διατηρώ την αισιοδοξία μου, όμως, για σας που είστε εδώ σήμερα και θα έχετε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον πακτωλό χρημάτων που διατίθενται για επενδύσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό νόμο.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. 

Ειδικότερα, δε, στην Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις τόσες σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει, η τοπική επιχειρηματικότητα αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι, κεντρικό κράτος , τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και να στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών και επαγγελματιών ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεών τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δράσεις, όπως η σημερινή, συμβάλουν καθοριστικά, ώστε οι τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τόπου μας, να γνωρίσουν καλύτερα τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί  από τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου η ελληνική οικονομία να αποκτήσει επενδυτική ώθηση και αναπτυξιακή πνοή.

Παρά τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από τις επάλληλες κρίσεις, από την υγειονομική έως τις ασύμμετρες συνθήκες ενεργειακού πολέμου που έχουν διαμορφωθεί μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, παραμείναμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας για νέες επενδύσεις. 

Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά,  δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις μας και κυρίως τις μικρομεσαίες να εξασφαλίσουν συνθήκες ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο νέος Αναπτυξιακό Νόμος δημιουργεί συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια στοχεύοντας, ταυτόχρονα, σε κλαδικές ενισχύσεις. 

Εδώ, θέλω να σταθώ για λίγο στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει 13 συνολικά καθεστώτα διαρθρωμένα για πρώτη φορά με θεματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν συνολικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτούς τους κλάδους συμπεριλαμβάνονται από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  έως τον ψηφιακό & τεχνολογικό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Είμαι πολύ υπερήφανος που ένα από τα 13 καθεστώτα αφορά ειδικά στην αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, καθώς και την αλιεία. Γεγονός που συνέβη επί θητείας μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις για τον αγροτικό κόσμο, όπως : 

1) η δυνατότητα  μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, 

2) η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο και των  Οργανώσεων παραγωγών, 

3) η ένταξη ατομικών επιχειρήσεων στο καθεστώς «Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» και 

4) η παροχή  για πρώτη φορά δυνατότητας εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού.

Συμπληρωματικά και συνδυαστικά, βεβαίως, με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ακόμα χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων μας όσο και της ελληνικής περιφέρειας. 

Αποτελεί, θα έλεγα, μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πολυετή μνημονιακή περίοδο και την πανδημία του covid. Και αυτό όχι μόνο λόγω του ύψους των κονδυλίων που έχουν εξασφαλιστεί αλλά και του ίδιου του μηχανισμού του Ταμείου, που συνδυάζει τις επενδύσεις με ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, όπως πχ η ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων. 

Αυτό που ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω για τις επιχειρήσεις μας, είναι ότι τα δάνεια που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την περίοδο που διανύουμε με τα αυξημένα επιτόκια. 

Γι΄αυτό και αξίζει να ψάξει κανείς, να ενημερωθεί ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από αυτά τα εργαλεία. 

Κλείνοντας, θέλω μόνο να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστούν δύο εργαλεία που δρουν συμπληρωματικά και συνδυαστικά, δύο εργαλεία που δημιουργούν προοπτικές μακροχρόνιας ανάπτυξης, δύο εργαλεία που εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να στηρίξουν την ελληνική περιφέρεια, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και, τελικά, κρατώντας τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους. 

Καλή επιτυχία στις εργασίες του workshop. Σας ευχαριστώ πολύ!»

 

Διαβάστηκε 267 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 13:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/