Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:26 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 21:58

Αυτή είναι η εξήγηση – Να γιατί στο ντους ή στο περπάτημα έχουμε τις καλύτερες ιδέες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς αν όχι όλοι μας, συχνά, κάνοντας ντους ή πηγαίνοντας για περπάτημα στη φύση, «κατεβάζουμε» ιδέες.

Αυτό είναι κάτι που μας παραξενεύει, καθώς αναρωτιόμαστε, πως «είναι δυνατόν να έχουμε πάντα μια ιδέα όταν κάνουμε ντους» ή ακόμα να λέμε «πάω να κάνω ένα ντους και ωστόσο… κάτι θα σκεφτώ».

Επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό psycnet.apa.org, με τίτλο «The shower effect: Mind wandering facilitates creative incubation during moderately engaging activities» μάς δίνει τις απαντήσεις.

Η εξήγηση λοιπόν είναι πως η «δημιουργία ιδεών απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ εστιασμένης σκέψης (που περιορίζει την πρωτοτυπία) και απεριόριστων τυχαίων συσχετισμών (που σπάνια είναι χρήσιμοι).

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το ντους, μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας στο μυαλό μας να περιπλανηθεί σε ένα ελκυστικό περιβάλλον, το οποίο θέτει ορισμένους περιορισμούς στη σκέψη.

Σε δύο μελέτες, διαπιστώνουμε ότι η περιπλάνηση του μυαλού οδηγεί σε πιο δημιουργικές ιδέες, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μικρής συμμετοχής ή αλλιώς “βαρετής”».

Δεν απαιτεί το ντους καμία τρελή ενέργεια ούτε το περπάτημα. Ένα σταθερό μοτίβο είναι.

Συνεχίζει το περιοδικό λοιπόν να μας εξηγεί: «Οι βαρετές δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν σε “γέννηση” ιδεών, δίνοντας χρόνο για εστιασμένη επίλυση προβλημάτων, σε αντίθεση με τις δραστηριότητες που ασχολούμαστε πολύ περισσότερο και δεν ενθαρρύνουν την παραγωγική περιπλάνηση του μυαλού».

pronews.gr

Διαβάστηκε 447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.