Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:35 πμ
 
wm small
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 14:28

Εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να τους επαναεφεύρουμε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Π. Σατολιάς: Η ΕΘΕΑΣ και οι συνεταιρισμοί ήλθαν και θα μείνουν για να υπηρετήσουν το αύριο των αγροτών.

Παρουσία πλήθους συνεταιριστών απ? όλη τη χώρα, της ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπων θεσμικών και κοινωνικών φορέων, ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα η ημερίδα που συνδιοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της 29ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «ΚΑΠ 2023 - 2027 και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ».

Τις εργασίες άνοιξε ο υπουργός Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος και τόνισε ιδιαίτερα τον κομβικό ρόλο των συνεταιρισμών στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, επισημαίνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας με το υπουργείο. Στη συμβολή των συνεταιριστικών σχημάτων στα επενδυτικά προγράμματα εστίασε, απ' την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δ. Παπαγιαννίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Π. Σατολιάς, μίλησε για τον νέο ρόλο των συνεταιρισμών στον πρωτογενή τομέα και, αφού έκανε τη σχετική αναδρομή της επίτευξης της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των συνεταιρισμών, τόνισε ότι βασικός στόχος της ΕΘΕΑΣ είναι να αναδειχθούν στο προσκήνιο οι ελληνικοί συνεταιρισμοί: «Θέλουμε να γίνουμε χρήσιμοι στους αγρότες λύνοντας μια σειρά από προβλήματα που τους ταλανίζουν και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι κύριος σκοπός των συνεταιρισμών είναι η εξυπηρέτηση των μελών τους και των συμφερόντων τους καθώς και της ισόρροπης ανάπτυξης της κοινωνίας, κάτι που σήμερα αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού η τριπλή κρίση (οικονομική, πανδημίας και ενεργειακή) έφερε εσπευσμένα στο προσκήνιο τρεις σημαντικές αξίες που υπηρετούν οι συνεταιρισμοί:

  • Κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του χωρίς την βοήθεια της Ομάδας.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε έναν ισχυρό Πρωτογενή τομέα στη χώρα γιατί συμβάλει με 4% συμμετοχή στο ΑΕΠ και 12% στην απασχόληση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στα 6 δις ευρώ και το εμπορικό ισοζύγιο έγινε θετικό για πρώτη φορά το 2021 με 120 εκ ευρώ περίπου πλεόνασμα και συνεχίζει να εξελίσσεται ο τομέας με καλές προοπτικές, κυρίως λόγω των εξαιρετικών προϊόντων μας, που ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Η τοπική παραγωγή γίνεται ασπίδα ισόρροπης ανάπτυξης και κρίσιμος παράγοντας για την διατροφική ασφάλεια.

«Εάν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να τους επαναεφεύρουμε», τόνισε.

Μιλώντας διεξοδικότερα για το ρόλο της ΕΘΕΑΣ, ο κ. Σατολιάς επεσήμανε ότι οι συνεταιρισμοί που την αποτελούν είναι βιώσιμες παραγωγικές και οικονομικές οντότητες με αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο ταυτόχρονα και εξήγησε πως η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί κάθε οικονομικό και αναπτυξιακό κίνητρο προς όφελος των συνεταιρισμών και των παραγωγών, διεκδικώντας ρόλο παρεμβατικό υπέρ των συμφερόντων τους.

«Τελικά θέλουμε να πετύχουμε αυτό που συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες, όπου πάνω από το 50% τουλάχιστον της αγροτικής παραγωγής, διακινείται πετυχημένα μέσα από τα συνεργατικά σχήματα, με αμοιβαίο όφελος για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Έτσι ωφελείται η οικονομία, το κράτος και οι συνεταιρισμοί παρεμβαίνουν στην αγορά προς όφελος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα και δράσεις που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν για την στήριξη της παραγωγής, των αγροτών και των κτηνοτρόφων:

  • Αντιστάθμιση της ακρίβειας ενέργειας σε όλες τις μορφές.
  • Αντιστάθμιση της ακρίβειας στα εφόδια.
  • Ρύθμιση των θεμάτων με τα παλαιά δάνεια των Συνεταιρισμών για αξιοποίηση της σχολάζουσας περιουσίας.
  • Πρόσβαση στην χρηματοδότηση και Ευνοϊκά φορολογικά μέτρα.
  • Προστασία από τις ελληνοποιήσεις και τις εναρμονισμένες πρακτικές της αγοράς (Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για αποτροπή της νοθείας στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως αυτά που γνωρίσαμε τελευταία).
  • Κίνητρα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το ΣΣΚ για τους συνεταιρισμούς, τις συμβουλές, την εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Επίλυση του σοβαρού θέματος της εύρεσης εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του γενικού γραμματέα της ΕΘΕΑΣ, Θ. Κουτσουπιά για τις ΑΠΕ και τις αγροτικές οργανώσεις, του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ, Σ. Μάμαλη, για το ρόλο των γεωτεχνικών στην αύξηση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Τσιμπούκα, για το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων ως εργαλείο διαπραγμάτευσης.

Στο δεύτερο μέρος ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτας, μίλησε για τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και τις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σύμβουλος για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ Δ. Λιανός παρουσίασε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Σχεδίου, ενώ για τα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 μίλησε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Βλάχος. Τέλος, ο καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου Στ. Κλωνάρης μίλησε για τις άμεσες ενισχύσεις στη νέα προγραμματική περίοδο.

Διαβάστηκε 245 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία