Κυριακή, 16η Ιουνίου 2024  10:12 μμ
 
wm small
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 13:54

«Κραυγή αγωνίας» από τους ελαιοπαραγωγούς στο Καινούργιο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ως ασφυκτική περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Καινούργιου με τον αγροτικό τομέα να πλήττεται από τις συνθήκες που επικρατούν.

Προ διαστήματος φορείς που εκπροσωπούν τους αγρότες του Καινουργίου (Δημοτική Κοινότητα, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Αγροτικός Σύλλογος) είχαν εκδώσει ψήφισμα στο οποίο περιέγραφαν με γλαφυρό τόνο τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι μόνο τα χρονίζοντα ζητήματα που χρήζουν εξεύρεσης λύσεων.

Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, απότοκων και της ενεργειακής κρίσης, βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο».

Η περιοχή του Καινούργιου διαθέτει πολύ μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα. «Εκατομμύρια δέντρα που συνεπάγονται εκατομμύρια παραγωγής και ευρώ», σημειώνουν ελαιοπαραγωγοί.

Κι όμως, βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η καλλιέργεια καθίσταται ασύμφορη με τις συνθήκες που επικρατούν.

«Καταγράφεται αύξηση σε όλα τα αγροεφόδια ενώ η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης έχει εγείρει σοβαρότατα ζητήματα στους παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή πωλούμε το προϊόν μας στα 55 λεπτά. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την τιμή αλλά η παγιωμένη κατάσταση είναι ότι η ελιά μένει αμάζευτη. Και μιλάμε για ένα προϊόν που παράγεται μαζικά και που είναι τρόφιμο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Περικλής Παπασάικας.

Υπογραμμίζει παράλληλα τα ζητήματα που υπάρχουν με την αγροτική οδοποιία και την άδρευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που ταλανίζουν επί σειρά ετών την καθημερινότητά τους.

«Μου προξενεί εντύπωση που οι τοπικοί φορείς έστω και καθαρά για ηθικούς λόγους δεν συμπαραστέκονται. Ασφαλώς, δεν περιμένουμε να μας πληρώσουν αυτοί κάτι, αλλά πρέπει να «ακουστεί» η κατάσταση», καταλήγει.

Και πράγματι, η οδυνηρή διαπίστωση τόσο για αυτούς, όσο και την αγροτική οικονομία της χώρας είναι ότι με τα δεδομένα αυτά είναι ασύμφορη η συγκομιδή της ελιάς.

Και βρισκόμαστε ακόμα, μόλις, στον Οκτώβριο…

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 235 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία