Παρασκευή, 29η Σεπτεμβρίου 2023  7:59 πμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 22:45

Νέα έρευνα: Μια μικρή κίνηση των κάτω ποδιών μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η εργασία στο γραφείο μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην υγεία μας, καθώς αναγκαζόμαστε να καθόμαστε για πολλές ώρες με τρόπο που μας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

Ωστόσο, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μια μικρή κίνηση των κάτω ποδιών μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής, διατηρώντας τον μεταβολισμό ενός μυός σε λειτουργία.

Ο μεγάλος μυς στο πίσω μέρος του ποδιού βρίσκεται κάτω από το γαστροκνήμιο (γάμπα). Είναι ένας ισχυρός μυς που είναι ζωτικής σημασίας για το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα. Τώρα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς μπορείτε να ξεκλειδώσετε τις μεταβολικές του δυνατότητες κάνοντας κάτι που ονόμασαν “soleus pushup”.

“Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι αυτός ο μυς έχει τέτοιου είδους ικανότητα. Κανείς μέχρι τώρα δεν ερεύνησε ποτέ πώς να τον χρησιμοποιήσουμε για να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας”, δήλωσε ο Marc Hamilton, καθηγητής Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης στο πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Όταν ενεργοποιηθεί σωστά, αυτός ο μυς μπορεί να ανεβάσει τον τοπικό οξειδωτικό μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα για ώρες, όχι μόνο για λεπτά, και το κάνει χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μείγμα καυσίμου”.

Η πειραματική φυσιολογική μελέτη εξέτασε 25 συμμετέχοντες των οποίων ο τρόπος ζωής κυμαινόταν από καθιστική ζωή έως ενεργή. Στη συνέχεια τους έβαλαν να κάνουν pushups του πέλματος από μια άνετη θέση, χρησιμοποιώντας οθόνες και βιοψίες του μυός για να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.

Η χημεία του αίματος αποκάλυψε ότι τα pushups οδήγησαν σε 52% βελτίωση στη σταθεροποίηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα και μείωσαν την ανάγκη ινσουλίνης κατά 60% όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν ροφήματα γλυκόζης.

Θα μπορούσε επίσης να κάψει λίπη στο αίμα -συγκεκριμένα λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) που συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη- ενισχύοντας τον μεταβολισμό των μυών του πέλματος με τρόπο που τον κρατούσε να λειτουργεί για ώρες.

Το αποτέλεσμα σήμαινε ότι ο μεταβολισμός του λίπους διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους κανονικούς ρυθμούς χωρίς να κάνετε pushups στο πέλμα.

Μέρος της “μαγείας” του soleus pushup πιθανότατα συνδέεται με τον τρόπο που αυτός ο μυς διατηρεί τον εαυτό του ενεργοποιημένο. Αντί να διασπά το γλυκογόνο όπως οι άλλοι μύες του σώματος, το πέλμα χρησιμοποιεί γλυκόζη στο αίμα και λίπη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να συσπάται ενώ περπατάμε και τρέχουμε χωρίς να κουραζόμαστε.

“Η χαμηλή εξάρτηση του εν λόγω μυός από το γλυκογόνο τον βοηθά να εργάζεται για ώρες αβίαστα χωρίς να κουράζεται κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου μυϊκής δραστηριότητας, επειδή υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο στην μυϊκή αντοχή που προκαλείται από την εξάντληση του γλυκογόνου”, πρόσθεσε ο Hamilton. “Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου τύπου συσταλτικής δραστηριότητας που επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων μεταβολικών διεργασιών”.


Ωστόσο, η λύση -όπως πάντα- δεν είναι ακόμα τέλεια, καθώς αν και φαίνεται ότι το πέλμα έχει μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσει την μεταβολική μας υγεία, η μείωση της κίνησης δεν είναι τόσο εύκολη.

“Το soleus pushup φαίνεται απλό αρχικά, αλλά μερικές φορές αυτό που βλέπουμε με γυμνό μάτι δεν είναι όλη η ιστορία. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση που αυτήν τη στιγμή απαιτεί φορητή τεχνολογία και εμπειρία για να βελτιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία”.

Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη εργάζεται τώρα για την τελειοποίηση των οδηγιών, ώστε οι εργαζόμενοι στο γραφείο να μπορούν να κάνουν την άσκηση soleus pushup χωρίς την ανάγκη της εξελιγμένης τεχνολογίας εργαστηρίου.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο iScience.

pronews.gr

Διαβάστηκε 279 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 22:48
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.