Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:42 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 14:47

Παναιτωλικός: Βαθμολογικά ικανοποιεί, αγωνιστικά θέλει δουλειά πολλή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πέντε πρώτες αγωνιστικές της Super League ολοκληρώθηκαν, με τον Παναιτωλικό να βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει 7 βαθμούς.  

Η συγκομιδή θεωρείται, βάσει και του δύσκολου προγράμματος, ιδιαίτερα ικανοποιητική. Παρ’όλα αυτά το σύνολο του κόουτς Αναστασίου μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί σε επιμέρους αγωνιστικούς τομείς.

Αποτελεσματικότητα, «τύχη» και λίγες τελικές

Παναιτωλικός: Βαθμολογικά ικανοποιεί, αγωνιστικά θέλει δουλειά πολλή

Ο Παναιτωλικός συγκαταλέγεται στις πιο αποτελεσματικές ομάδες του πρωταθλήματος. Πετυχαίνει ένα γκολ ανά 5,7 τελικές προσπάθειες και έχει την έβδομη καλύτερη επίθεση με 6 γκολ (1,2 γκολ ανά αγώνα).

Ο… μοντέρνος στατιστικός δείκτης των xGoals, βέβαια, αναδεικνύει ότι ο Παναιτωλικός είναι μάλλον τυχερός που σκοράρει τόσο συχνά, αφού θα «έπρεπε» να πετυχαίνει μόλις 0,61 γκολ ανά αγώνα. Δηλαδή περίπου τα μισά από ότι έχει πετύχει στην πραγματικότητα.

Στην παραγωγή τελικών προσπαθειών είναι προτελευταίος (34 τελικές έναντι 31 του ΟΦΗ των πολλών προβλημάτων). Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει επειδή αντιμετώπισε δύσκολους αντιπάλους και είχε αμιγώς αμυντικούς προσανατολισμούς (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ). Αλλά και με τους πιο βατούς (ΟΦΗ και Ατρόμητο) οι απειλητικές στιγμές που δημιούργησε ήταν ελάχιστες.  Εξαίρεση, αλλά και «οδηγό» για το μέλλον, αποτελεί το ματς κόντρα στον Άρη, στο οποίο ο Τίτορμος ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση.

Από τα προαναφερθέντα δεδομένα, λοιπόν, φαίνεται ότι ο Παναιτωλικός πρέπει να βελτιωθεί στον επιθετικό τομέα. Μπορεί προς το παρόν να έχει πετύχει αρκετά γκολ (ελέω και της εξαιρετικής παρουσίας του Καρέλη), αλλά η τόσο χαμηλή παραγωγικότητα αξιόλογων φάσεων, ίσως του δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.

Παναιτωλικός: Βαθμολογικά ικανοποιεί, αγωνιστικά θέλει δουλειά πολλή

Λίγα λάθη και… η μπάλα στον αντίπαλο

Ένας τομέας που το σύνολο του Αναστασίου τα πηγαίνει καλά είναι αυτός των λαθών. Οι Αγρινιώτες (μαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Αστέρα) κάνουν τα λιγότερα λάθη στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Βέβαια για να κάνεις λάθη πρέπει να έχεις την μπάλα στα πόδια σου και να προσπαθείς να δημιουργήσεις. Ο Παναιτωλικός, αντίθετα, είτε παίζει με τον ΟΦΗ είτε με τον ΠΑΟΚ, αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο και προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα επίθεση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Τίτορμος είναι η ομάδα με τον μικρότερο αριθμό πασών στην Super League. Εξαιρετικά χαμηλός είναι και ο μέσος όρος κατοχής της μπάλας στα πέντε πρώτα ματς της χρονιάς, που ανέρχεται στο 32% (η ομάδα με τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο είναι ο ΠΑΣ, στο 40%).

Το ποσοστό αυτό δεν κρίνεται ως αρνητικό ή θετικό. Φανερώνει έναν τρόπο παιχνιδιού πιο άμεσο, με έμφαση στις αντεπιθέσεις. Οφείλεται να τονιστεί, πάντως, ότι καλή κυκλοφορία της μπάλας έχουμε δει σε πολύ μικρά διαστήματα από τον φετινό Παναιτωλικό, οπότε απαιτείται δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπάρχουν ποιοτικοί κεντρικοί μέσοι, που μπορούν να υποστηρίξουν έναν πιο κυριαρχικό αγωνιστικό στυλ, αποτινάσσοντας την υπερβολική παθητικότητα που παρουσιάζει έως ώρας η ομάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος παιχνιδιού το Παναιτωλικού στα παιχνίδια που ακολουθούν. ΠΑΣ, Βόλος, Αστέρας είναι αντίπαλοι στα μέτρα του Παναιτωλικού. Μένει να δούμε εάν το πλάνο του Αναστασίου μετά τη διακοπή θα αλλάξει ελαφρώς ή εάν θα συνεχιστεί το ίδιο αγωνιστικό μοτίβο.

Θέλει δουλειά και ανασταλτικά

Όσον αφορά το ανασταλτικό κομμάτι, ο Παναιτωλικός μοιάζει στιβαρός. Ο Αναστασίου δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, παρατάσσοντας την ομάδα με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς.

Παρ’όλα αυτά οι Αγρινιώτες έχουν δεχθεί γκολ και στα 5 παιχνίδια (6 γκολ συνολικά-1,2 γκολ ανά παιχνίδι). Ο κίπερ Ανέστης, μάλιστα, είναι ο δεύτερος κορυφαίος τερματοφύλακας σε αποκρούσεις (έχει ήδη 19), σώζοντας τον Τίτορμο σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Παναιτωλικός δε δέχεται, εν γένει, πολλές φάσεις. Και πάλι, όμως,  ο δείκτης των xGoals τον εκθέτει. Αντί για 1,2 θα «έπρεπε» να δέχεται 1,65 γκολ ανά παιχνίδι, όντας η χειρότερη ομάδα στην κατηγορία και σε αυτόν τον στατιστικό τομέα. Απαιτείται βελτίωση και στα μετόπισθεν λοιπόν…

Συνοψίζοντας, ο Παναιτωλικός έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί να πέτυχε δυο μεγάλες νίκες, αλλά η εντατική δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να έρθουν κι άλλα σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και καλύτερο ποδόσφαιρο. Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρα και το πλασάρισμα στις κορυφαίες θέσεις του πρωταθλήματος μόνο απίθανο δε μοιάζει, βάσει και της εικόνας των ανταγωνιστών του Τίτορμου.

Παναιτωλικός: Βαθμολογικά ικανοποιεί, αγωνιστικά θέλει δουλειά πολλή

*Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Super League και στο footystats.org.

Νικόλας Δρέλλιας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 263 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.