Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  6:49 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 17:53

Όχι στην επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργείται στο κόστος των επενδύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών από την επιβολή χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια, τις λοιπές χρηματοδοτήσεις και τους τόκους αυτών, ύψους 2,4% αναφέρεται σε επιστολή - παρέμβαση της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την οποία κοινοποίησε προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Παράλληλα, την Δευτέρα 19 Απριλίου, συμμετείχε μέσω του εκπροσώπου της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την συνεδρίαση του τελευταίου νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου και κατατέθηκαν προτάσεις αλλά και παρατηρήσεις επί των άρθρων, όπως του άρθρου 172 για την επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια, ζητώντας την απόσυρση του που «αναστατώνει την υλοποίηση επενδύσεων των επενδύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των Ομάδων Παράγωγών και των Συνεταιρισμών καθώς και των εξαγωγών και των προγραμμάτων προώθησης των αγροτικών προϊόντων για την βελτίωσης της διείσδυσης σε νέες αγορές.

Όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, η επιβολή τέλους χαρτοσήμου - το οποίο μάλιστα έχει κριθεί μη νόμιμο από το ΣΤε - οδηγεί σε ξαφνική αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους και σε αδυναμία υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων».

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Ένα πολύ σοβαρό θέμα δημιουργείται στο κόστος των επενδύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των Ομάδων Παράγωγών και των Συνεταιρισμών λίγο πριν την έναρξη της υλοποίησης των επενδύσεων και ειδικά αυτών που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η επιβάρυνση που επέρχεται στα δάνεια από ιδιωτικούς φορείς και μεταξύ συναλλασμένων που διευκόλυναν την εξεύρεση κεφαλαίων λόγω της δυστοκίας και της έλλειψης επαρκούς τραπεζικής ρευστότητα, με την επιβολή τέλους χαρτοσήμου το οποίο μάλιστα έχει κριθεί μη νόμιμο από το ΣΤε, οδηγεί σε ξαφνική αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους και σε αδυναμία υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα:

Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα με το άρθρο 172, αποσαφηνίζεται ότι, αναδρομικά από την 1η.1.2021, δεν θίγονται οι διατάξεις για την επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια και λοιπές χρηματοδοτήσεις και στους απορρέοντες συμβατικούς τόκους, ενόσω απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν και αποδίδονται εμπρόθεσμα μέχρι την 31η.10.2022.

Όμως στην συνέχεια με την προσθήκη της αποσαφήνισης,

«1. Στο τέλος της περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 63 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α'248), μετά τις λέξεις «ασφαλιστηρίων ζωής από ασφαλιστικές εταιρείες», το σημείο στίξης κόμμα «,» αντικαθίσταται από τελεία «.», προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια και η περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 63 διαμορφώνεται ως εξής:

«β) για την επιβολή τελών χαρτοσήμου στις πράξεις τις οποίες προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου και στα παρεπόμενά τους σύμφωνα.»

στο άρθρο 63 παρ.1 του ν. 2859/2000 (Κ.Φ.Π.Α.) αναιρείται η κατάργηση επιβολής χαρτοσήμου, σε αντίθεση με όσα όριζαν οι δύο τελευταίες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή τελών χαρτοσήμου στα έντοκα δάνεια και στις λοιπές χρηματοδοτήσεις (δηλαδή εγγραφές του τέταρτου εδαφίου της παρ. 5γ του άρθρου 15 του ΚΝΤΧ) καθώς και στους απορρέοντες τόκους.
Ως αιτιολογία για αυτή την ξαφνική αλλαγή προβλήθηκε η δυσκολία του ελέγχου των χρηματικών ροών πράγμα που είναι πανεύκολο να παρακολουθηθούν με κατάλληλες διοικητικέ και ψηφιακές διαδικασίες που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης που αναστατώνει την υλοποίηση επενδύσεων των επενδύσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των Ομάδων Παράγωγών και των Συνεταιρισμών με την επιβολή πρόσθετου αδικαιολόγητου κόστους, ύψους 2,4%..

Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η εξαίρεση καταβολής χαρτοσήμου, ειδικά για επενδύσεις που αφορούν προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας παραγωγής προϊόντων των εκμεταλλεύσεων, της μεταποίησης, των εξαγωγών και των προγραμμάτων προώθησης των αγροτικών προϊόντων για την βελτίωσης της διείσδυσης σε νέες αγορές».

Διαβάστηκε 205 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία