Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:07 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:57

Γιώργος Μαυρίδης – Κοίτα Με Γλυκιά Μου Αγάπη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιώργος Μαυρίδης – Κοίτα Με Γλυκιά Μου Αγάπη

Παραδοσιακό Δράμας

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι μουσικός με καταγωγή από την Δράμα. Είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την αφοσίωση του στην μελέτη και προβολή της παραδοσιακής μουσικής του τόπου του και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μουσικές ζυγιές και μικρά σχήματα 2-3 ατόμων στήνει γλέντια στα οποία η συμμετοχή του κόσμου με το τραγούδι και τον χορό απογειώνουν τις βραδιές. Η εμπιστοσύνη στην δωρικότητα και το αρχέγονο ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων φέρνει στο σήμερα κάτι από τον παλαιό ήχο. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο ιδιαίτερος συντονισμός της φωνής του με την λύρα, η απόδοση πολλών καθιστικών τραγουδιών στα γλέντια, η ένταση και η δύναμη των γλεντιών.

Είναι λυράρης και τραγουδιστής, οργανοποιός αλλά και συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής. Έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τα παραδοσιακά όργανα και τις μουσικές αυτές σε θεατρικές παραστάσεις και έχει βρεθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου συμμετέχοντας ως λυράρης σε θεατρικές παραγωγές. Το 2020 ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά όργανα σε συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής για το θέατρο. Παράδειγμα είναι ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “ The God That Comes”, στον οποίο η λύρα της Θράκης εναρμονίζεται με αναλογικά synthesizer, noise και μελωδίες εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Το τραγούδι “Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη” είναι παραδοσιακό από την περιοχή της Δράμας. Είναι ίσως το πιο αγαπημένο και γνωστό τραγούδι στο πανελλήνιο, χορεύεται στον ρυθμό της τοπικής χασαπιάς και παίζεται σε όλα τα γλέντια με λύρες, νταϊρέ και γκάιντες. Η χαρακτηριστική μελωδία του και ο έντονος ρυθμός το κάνουν αμέσως αγαπητό ακόμα και σε ανθρώπους που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική της Δράμας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον αποτελεί τον ύμνο της παραδοσιακής μουσικής της Δράμας.

Ακούστε το εδώ: https://orcd.co/koitameglikiamouagapi

Δείτε το Music Vide στο YouTube:

ΣΤΙΧΟΙ

Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη κοίτα με γλυκιά

Κοίτα με κοίτα πρώτη μου αγάπη σήμερα είμαι εδώ (δις)

Σήμερα είμαι εδώ αγάπη σήμερα είμαι εδώ

Σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι θα πάω στην πόλ (δις)

Θα πάω στην πόλη αγάπη θα πάω στην πόλη

Θα πάω στην πόλη πρώτη μου αγάπη τι να σου φέρω (δις)

Φέρε μου να πιω αγάπη φέρε μου να πιω

Φέρε μου φέρε πικρό φαρμάκι να φαρμακωθώ (δις)

Να φαρμακωθώ αγάπη να φαρμακωθώ

Να φαρμακωθώ πρώτη μου αγάπη για να χαίρονται (δις)

Για να χαίρονται αγάπη για να χαίρονται

δικοί σου φίλοι πρώτη μου αγάπη δικοί μου εχθροί (δις)

Διαβάστηκε 356 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.