Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  4:13 πμ
 
wm small
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 19:08

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας: «Η προσφυγή πρέπει να γίνει με το δήμο μαζί μας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας: «Η προσφυγή πρέπει να γίνει με το δήμο μαζί μας» λέει στην εφημερίδα “Συνείδηση” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Υφαντής, ο οποίος συμπληρώνει: «δεν θα είναι κρίμα το Αίγιο να κάνει τα πάντα για τη σχολή του κι εμείς τίποτε;». Κάλεσμα από τη Β ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Φιλολόγων για προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταφοράς του Τμήματος στην Πάτρα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η τελευταία παρέμβαση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου των Φιλολόγων της περιοχής μαζί με την Β’ ΕΛΜΕ σχετικά με το θέμα της «αρπαγής» του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο για την Πάτρα επανέφερε την συζήτηση για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι νομικά στο όλο ζήτημα.

Το πρότυπο είναι ο Δήμος Αιγιαλείας ο οποίος προσέφυγε  νομικά στο ΣτΕ κατά της μεταφοράς του τμήματος  Φυσικοθεραπείας από το  Αίγιο στην Πάτρα αντίστοιχα, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εμπόδιζαν τις πρώτες άμεσες κινήσεις της μεταφοράς, για λόγους διαδικαστικούς αλλά διατηρεί κάποιες ελπίδες στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης, στις 13 Οκτωβρίου στον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Αγρινίου, σε δήλωσή του στην «Σ», έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής κι από την πλευρά του κι εξετάζει ήδη νομικά το ζήτημα, τονίζεται ότι προς το παρόν μόνο κάποιες πρώτες νύξεις κι επαφές έχουν γίνει από την πλευρά κάποιων νομικών της περιοχής. Αυτό οδηγεί τους δύο φορείς που έχουν εμπλακεί με αναφορά στο Αγρίνιο να απευθύνουν κάλεσμα στους τοπικούς νομικούς αλλά «και στους υπόλοιπους φορείς της πόλης και του νομού».

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι καλούν τη δικηγορική κοινότητα της πόλης «να συστρατευτεί στην προσπάθεια και να ανταποκριθεί οικειοθελώς» και ο λόγος είναι ότι οι δύο σύλλογοι δεν έχουν τέτοια οικονομικά που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας εκπροσώπησης από δικηγόρους επ’ αμοιβή. Αυτό εξηγεί στην «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, κ.Λίνος Υφαντής, ο οποίος ως Αγρινιώτης γνωρίζει τις παραμέτρους της υπόθεσης.

«Πιέζει ο χρόνος, θέλουμε τον δήμο μαζί μας»

«Εμείς θα ήμασταν ευτυχείς να μπει μπροστάρης ο δήμος σε αυτή την υπόθεση. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να γίνει ό, τι είναι να γίνει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου που είναι η εκδίκαση του Αιγίου. Έχουμε κάποιες πρώτες επαφές με νομικούς από την περιοχή και οι ελπίδες πράγματι δεν είναι πολλές. Αλλά δεν θα είναι ντροπή να μην δώσουμε ούτε μια μάχη για την τιμή των όπλων; Το Αίγιο να κάνει τα πάντα κι εμείς τίποτε; Κι αν παρά τις προβλέψεις το Αίγιο κερδίσει την υπόθεση, τι θα λέμε μετά; Δεν θα είναι υποτιμητικό;», αναρωτιέται ο κ. Υφαντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται εθελοντική νομική προσφορά, γιατί οι σύλλογοι που εμπλέκονται δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. Παράλληλα όμως πρέπει να καταδειχθεί ότι όλη η διαδικασία έγινε με ψευδοεπιστημονικά κριτήρια ως προφάσεις.

Η παράμετρος της συνέχισης σπουδών για τους εκπαιδευτικούς

Ενισχυτικό της επιχειρηματολογίας των εκπαιδευτικών της περιοχής για το Αρχαιολογικό που «έχασε» το Αγρίνιο είναι και η συνέχιση της εκπαίδευσης πολλών καθηγητών και δασκάλων στο συγκεκριμένο τμήμα. «Δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αλλά στο Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο είχαν μετάσχει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα γύρω στους 100 δάσκαλοι και καθηγητές από την Αιτωλοακαρνανία, η μεγάλη πλειοψηφία από Αγρίνιο και βορειότερα του νομού. Σκεφτείτε ότι, αν έχουμε 1600 περίπου εκπαιδευτικούς συνολικά και οι 800 είναι κοντά στο Αγρίνιο, οι μισοί είναι σε αντικείμενα θεωρητικών σπουδών. Από αυτούς κάπου ένας στους εφτά ή οκτώ είχαν πάει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτό το τμήμα! Τώρα όλο αυτό τελειώνει οριστικά…», επισημαίνει με απογοήτευση ο κ. Υφαντής.

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν θα υπάρξει κάποια τέτοια πρωτοβουλία της ύστατης ώρας κι αν τελικά θα έχει κάποια σημασία. Το πλήρες κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα ως κάλεσμα οι δύο φορείς, μετά την συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Δημοκρατίας, έχει ως εξής:

«Επειδή με τη μεταφορά 400 φοιτητών σβήνει στην ουσία η ακαδημαϊκή κοινότητα του Αγρινίου και η εκπαιδευτική και πνευματική ζωή της περιοχής μας δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα…

Επειδή το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας αποτελούσε άμεση διέξοδο για τη συνέχιση των σπουδών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί μας επέλεξαν το τμήμα αυτό για να συνεχίσουν προπτυχιακές η μεταπτυχιακές σπουδές…

Επειδή το τμήμα μετακινείται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια από το Αγρίνιο όπου φιλοξενούνταν σε   έτοιμες κτιριακές υποδομές, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις όπως η Καλαμάτα ή Κέρκυρα όχι μόνο δεν καταργούσαν ή μετακινούσαν συναφή με το Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημιακά τμήματα αλλά ίδρυαν και άλλα δίπλα σε αυτά συστήνοντας Πανεπιστημιακές Σχολές…

Καλούμε τη δικηγορική κοινότητα της πόλης να συστρατευτούν στην προσπάθεια μας και να ανταποκριθούν οικειοθελώς αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλία προσφυγής διότι πλησιάζει ήδη η εκδίκαση της αντίστοιχης του Αιγίου στις 13 Οκτωβρίου. Φυσικά στο κάλεσμα αυτό δεν μπορούν να λείπουν και οι άλλοι φορείς της πόλης και του νομού μας.

Όσοι νομικοί ανταποκριθούν καλούνται άμεσα να επικοινωνήσουν με τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας

Υφαντής Ηλίας -Λίνος

Αδάμης Ευθύμιος

Εκ μέρους της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Τσούκας Βαγγέλης,

Κατσίφας Γεώργιος»

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 543 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.