Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:32 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 22:57

Ένας Σουλτάνος (που ήταν, μάλιστα, και "Χαν"), γνωρίζει...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

TAGAS SPIROS Του ΣΠΥΡΟΥ Χ. ΤΑΓΚΑ

Ο Αμπντούλ Χαμίτ ο Β', ήταν έναν πολύ ενδιαφέρον σουλτάνος -όχι με την έννοια ότι οι υπόλοιποι τριαντατρείς Σουλτάνοι που προηγήθηκαν απ' αυτόν δεν ήταν-, αλλά, να, ο Αμντούλ Χαμίτ αφεαυτού, επονομασθής και "Μέγας Χαν" (!), ήταν ένας σουλτάνος με πολύ φιλελεύθερες απόψεις, καίτοι, έκανε συνεχώς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις! Ήταν μοντέρνος στις αντιλήψεις και τις απόψεις του, και επιχείρησε με "νύχια και με δόντια", που λένε, να εκσυγχρονίσει την φθαρμένη, από χρόνια, αχανή αυτοκρατορία του.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως ο άνθρωπος, ήταν ένας κανονικός εκσυγχρονιστής Σουλτάνος (!), πλην, όμως, ...εκσυγχρόνισε τόσο πολύ και βαθιά την επικράτειά του, ώστε, κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ξέσπασε η περίφημη επανάσταση των "Νεότουρκων" (σ.σ.:  αληθώς, το πιο ριζοσπαστικό "κίνημα ιδεών" που είχε να αναδείξει εσωτερικά η αχανής αυτοκρατορία από την εποχή του Σουλεϊμάν) : εξ ου, καθαιρέθηκε, αδόξως, και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, ο Μωάμεθ ο Ε', όστις, τελικά, ήταν ο τριακοστός πέμπτος και τελευταίος Σουλτάνος όλων των Σουλτάνων - χωρίς να είναι "Χαν"!

Το βαρύ όνομα, λοιπόν, αυτού του Σουλτάνου -του Αμπντούλ Χαμίτ που ήταν και Μέγας Χαν (σ.σ.: μεγάλος χαλίφης)-, έδωσε ως κανονικός Σουλτάνος (κι αυτός), ο πρόεδρος της γείτονος Ρ. Ερντογάν, στο νέο ερευνητικό σκάφος του, που ως έγινε, ήδη, γνωστόν, ...προθερμένεται για το πρώτο μακροβούτι του στο Αρχιπέλαγος! Και, βέβαια, το προθερμανόμενο "Αμπντούλ Χαμίτ" αμέσως άρχισε να παρακολουθείτε στενά -στενότατα, από ημέτερες δυνάμεις, φίλιες δυνάμεις, γκαραντί συμμάχους και δεν συμμαζεύεται μην τυχόν, και παραβιάσει τα (ξαναπαραβιασμένα) ύδατά μας και, κάπως έτσι, γίνει η αφορμή να εμπλακούμε πάλι, σε θερμά επεισόδια που, ίσως, γίνουν ακόμη θερμότερα (αυτολεξεί), καθώς, τώρα οι Έλληνες έχουμε ενισχυθεί πολύ σε ισχύ και αποτροπή και δεν παίζουμε όπως παλιότερα το γνωστό μεν, ηλίθιο δε, παίγνιο με τις "κουμπάρες"!

Αλλά -ποιος το γνωρίζει, άραγε, σήμερα με ακρίβεια ;-, μήπως το "Αμπντούλ Χαμίτ" που φέρει κοτσαρισμένο (για να μην ξεχνιόμαστε), και το αξίωμα "Χαν" του εκπεσώντος Σουλτάνου, έχει τούτη την φορά -πέραν των άλλων γνωστών στόχων-, και άλλους - αλλότριους σκοπούς - πιο τακτικούς ; Γιατί, αν, π.χ  ο Ερντογάν, το έχει, πράγματι, αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές και επιβάλλει σαν κορωνίδα στην ατζέντα του τα "εθνικά θέματα", τότε αναπόφευκτα θα μοχλεύσει και θα ζυμώσει καταλυτικά, εν πολλοίς, και την "ελληνική πλευρά" στο αντίστοιχο πλαίσιο!

Κάτι τέτοιο, όμως, θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση της αφήγησης "για εκλογές στο τέλος της τετραετίας" και επαναφορά του σεναρίου για επίσπευση του χρόνου των εκλογών μέσα σε ένταση! Το "κλίμα" που έτσι κι αλλιώς, είναι, περίεργο, μπορεί, κάλλιστα, να γίνει ακόμη πιο περίεργο ως του σημείου, μάλιστα, να διερωτάται κανείς, αν ένας παλιός Σουλτάνος (που, αλίμονο, ήταν και "Χαν"), μπορεί να αποφασίσει για το "πως" και "πότε" θα γίνουν οι ανατροπές και μαζί με αυτές και "εθνικές" εκλογές εκατέρωθεν του Αρχιπελάγους!...

Πηγή : "Εφημερίδα των Συντακτών"

Διαβάστηκε 456 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 02:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.