Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:41 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 18:17

Παρεκκλίσεις από τα πρότυπα ΚΓΠΚ 7 και 8

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια και να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις από τα πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ) 7 και 8, όπως αυτές προβλέπονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1317 της Επιτροπής για το έτος υποβολής αιτήσεων 2023.

Το ΚΓΠΚ 7 αφορά στην «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη, εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», ενώ η πρώτη απαίτηση του προτύπου ΚΓΠΚ 8 αφορά στο «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ σχετικά με την αιρεσιμότητα του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ 2023-2027.

Βάσει των προβλεπόμενων παρεκκλίσεων, οι δικαιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αμειψισπορά (ΚΓΠΚ 7), ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γη υπό αγρανάπαυση, στο πλαίσιο της πρώτης απαίτησης του ΚΓΠΚ 8, για την παραγωγή τροφίμων. Στην τελευταία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια  αραβοσίτου, σπόρων σόγιας ή πρεμνοφυών δασών μικρού περίτροπου χρόνου.

Επισημαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών.

Διαβάστηκε 260 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία