Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:58 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 14:46

Βραβεία βιολογικών προϊόντων - Οι καλύτεροι της Ευρώπης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανακοινώθηκε ο κατάλογος των φιναλίστ για τα πρώτα ετήσια βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ, με συνολικά 24 συμμετοχές από 11 διαφορετικά κράτη μέλη να έχουν επιλεγεί για τα βραβεία. 

Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από μια ομάδα περισσότερων από 200 υποβολών από 26 κράτη μέλη που υποβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Οι νικητές των οκτώ βραβείων θα ανακοινωθούν στην επίσημη τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες στις 23 Σεπτεμβρίου, ως μία από μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της ετήσιας ημέρας βιολογικών προϊόντων της ΕΕ.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως μέρος μιας δέσμευσης που αναλήφθηκε στο Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη της Βιολογικής Παραγωγής με στόχο την αναγνώριση της αριστείας σε όλη τη διάρκεια της αλυσίδας βιολογικών τροφίμων, από τον αγρότη μέχρι το εστιατόριο. Θα επιδιώξουν να ανταμείψουν τους καλύτερους και πιο καινοτόμους οργανικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο κλίμα και το περιβάλλον και των οποίων οι δράσεις θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των φιλοδοξιών των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας.

Τα βραβεία διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe. Η κριτική επιτροπή για τα βραβεία αποτελείται από εκπροσώπους αυτών των οργανισμών, καθώς και εκπροσώπους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Προσκλήθηκαν συμμετοχές από οποιονδήποτε παράγοντα ή ίδρυμα στην αλυσίδα αξίας βιολογικών προϊόντων με ένα εξαιρετικό, καινοτόμο, βιώσιμο και αναπαραγόμενο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα και οικονομική προσιτότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ. Η κριτική επιτροπή επιλέγει τους νικητές σε κάθε κατηγορία κρίνοντας τα έργα τους με βάση τα οριζόντια κριτήρια ανάθεσης .

Οι φιναλίστ σε κάθε κατηγορία είναι οι εξής:

⇒ Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα)

Katharina Lichtmannsperger (VLG Obervetterbachgut) – Thalgau, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Nazaret Mateos Álvarez (Entresetas) – Paredes de Nava, Palencia, Ισπανία

Sara Vezza (Azienda Agricola Sara Vezza) – Localitá Castelletto, Monforte d'Alba, Piemonte,Ιταλία

⇒ Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (άνδρας)

Gianpaolo Mancini (Il Sentiero del Riccio) – Sicignano degli Alburni, Σαλέρνο, Καμπανία, Ιταλία

David  Pejic (Zrno eko imanje) – Ντουμπράβα, κομητεία Ζάγκρεμπ, Κροατία

Tom  Kass  (Kass-Haff S.àrl) – Rollingen, Λουξεμβούργο

⇒ Η καλύτερη βιολογική περιοχή

Occitanie , Γαλλία

Centre-Val de  Loire , Γαλλία

Βαλένθια , Ισπανία

⇒ Η καλύτερη βιολογική πόλη

Gemeinde Seeham am Obertrumer See , Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Δήμος Troyan , Βουλγαρία

Stadt Wien ,  Αυστρία

⇒ Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή

Associazione Bio-Distretto Cilento – Καμπανία, Ιταλία

Association Biovallée – Eurre, Γαλλία

Centro Municipal Cultura e Desenvolvimento de Ihanha-a-Nova – Περιοχή Centro, Πορτογαλία

⇒ Καλύτερη βιολογική ΜΜΕ

Gino Girolomoni Cooperativa Agricola – Isola del Piano, επαρχία Πέζαρο και Ουρμπίνο, Ιταλία

Goodvenience.bio GmbH – Magdala, Θουριγγία, Γερμανία

Labonca Biohof GmbH  – Μπουργκάου, Στυρία, Αυστρία

⇒ Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών προϊόντων

Ecoveritas SA – Βαρκελώνη, Ισπανία

La ferme à l'arbre de Liège – Lantin, Λιέγη, Βέλγιο

Bio MERCATO, seiVital GmbH  – Kempten, Βαυαρία, Γερμανία

⇒ Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Trattino – Λυών, Γαλλία

Lilla Bjers HB  – Visby, νησί Gotland, Σουηδία

Εστιατόριο Luftburg (Kolariks Freizeitbetriebe GesmbH) - Kolarik im Prater – Βιέννη, Αυστρία

Ιστορικό

Η αύξηση της βιολογικής γεωργίας, της υδατοκαλλιέργειας και της παραγωγής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών. Έχει θετική επίδραση στο κλίμα, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε δίκαια εισοδήματα αγροτών και αγροτική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιολογική παραγωγή έχει αναγνωριστεί ότι διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στις στρατηγικές Farm to Fork και Βιοποικιλότητα.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να βρίσκεται υπό βιολογική γεωργία έως το 2030, επιπλέον της σημαντικής αύξησης του επιπέδου της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Για να το υποστηρίξει αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη της Βιολογικής Παραγωγής (γνωστό ως Σχέδιο Βιολογικής Δράσης) τον Μάρτιο του 2021.

Το σχέδιο υποστηρίζει ότι για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή, η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα πρέπει να αυξηθεί. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Από αυτό, τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ επινοήθηκαν ως μέσο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα βιολογικά.

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία