Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:01 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 13:02

Στ. Αραχωβίτης: «Λιμνάζουν επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η μεταποιητική βιομηχανία αποτελεί βασικό μοχλό αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής, πρόσδοσης προστιθέμενης αξίας στο πρωτογενές γεωργικό προϊόν, βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μέσω των εξαγωγών και πηγή απασχόλησης και εισοδήματος για πάνω από 100.000 οικογένειες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενεργοποίησε το Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και η μερίδα του λέοντος αφορούσε sτην ενίσχυση 286 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1. με αρχικό προϋπολογισμό 295.870.894,08 ευρώ. Οι δε συνολικές  νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε πάνω από μισό  δισ. ευρώ (556 εκατ. ευρώ).

Δυστυχώς όμως, τη στιγμή που η ρευστότητα των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων πλήττεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που στη χώρα μας καταγράφουν τιμές ρεκόρ, η απορρόφηση του μέτρου των επενδύσεων στη γεωργική βιομηχανία είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Η πορεία εκταμιεύσεων για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υπαχθεί  στη Δράση 4.2.1 προς ενίσχυση της  μεταποιητικής βιομηχανίας έχει καθηλωθεί.

Επιβάλλεται λοιπόν να σταματήσει το φρένο στην ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, για το οποίο η Κυβερνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την ευθύνη. Ειδάλλως, ο εκτροχιασμος του προϋπολογισμού των επενδύσεων, η μη υλοποίηση και η μη ολοκλήρωση αυτών, θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη στασιμότητα, τον μαρασμό και την απο-επένδυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στην οικονομία.

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η βιομηχανία τροφίμων στις οικονομικές κρίσεις αποτελεί την εγγύηση για την έξοδο από τις σημερινές συνθήκες και δεν τής αξίζει το “χτύπημα” που τώρα δέχεται με τις καθυστερήσεις εκταμιεύσεων.

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης και 39 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πως εννοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να αποφασίσει επιτέλους να επιταχύνει τις διαδικασίες πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Πορεία εκταμιεύσεων των επενδύσεων του Μέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ»

Με την απόφαση με Α.Π. 408/74175/9-4-2019 εγκρίθηκαν για ενίσχυση 286 (διακοσίων ογδόντα έξι) επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1. με προϋπολογισμό 295.870.894,08 ευρώ  Σύμφωνα δε με την απόφαση με Α.Π. 1264/158482 της 28-06-2019 προβλέπονταν σαν καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση υλοποίησης των πράξεων ορίζονταν  η 30η Ιουνίου 2022.

Βρισκόμαστε ήδη μετά το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας και σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ όπως αυτή παρουσιάστηκε στην 11η Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε τον Ιούνιο 2022, για το σύνολο του Μέτρου 4.2 (Μεταποίηση Γεωργικών προϊόντων του οποίου οι νομικές δεσμεύσεις στο σύνολό τους ανέρχονταν σε 556 εκ. ευρώ) οι συνολικές πληρωμές της Ενωσιακής συμμετοχής είναι 133.298.677,93  ευρώ ενώ από αυτές εντός του 2021 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές μόλις 44.908.925,89 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη 56.170.048,43 ευρώ).

Από τα παραπάνω πρόσφατα στοιχεία είναι προφανές ότι παρατηρείται  αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υπαχθεί  στη Δράση 4.2.1 προς ενίσχυση της   μεταποιητικής βιομηχανίας.

Επειδή την δεδομένη στιγμή οι αγρότες οι συνεταιρισμοί και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση

Επειδή η ρευστότητα είναι μηδενική τόσο από τις Τράπεζες όσο και το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Επειδή οι καθυστερήσεις συνεπάγονται εκτροχιασμό του προϋπολογισμού των επενδύσεων λόγω ανατιμήσεων    καθώς οι τιμές υλικών και ενέργειας έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Επειδή ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των επενδύσεων, απένταξης επενδύσεων και απώλειας πόρων γίνεται όλο και πιο μεγάλος

Επειδή ο αγροτοδιατροφικός τομέας συνέβαλε και συμβάλλει σταθερά στην οικονομία, τις εξαγωγές και την απασχόληση και αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και την αποσόβηση της κρίσης και την ανάπτυξη

Επειδή η στήριξη μέσω του Μέτρου 4.2.1 των επιχειρήσεων είναι κρίσιμος παράγοντας και έμμεση στήριξη και των αγροτών που επίσης πλήττονται από το  υπέρογκο κόστος παραγωγής

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

  1. Ποια είναι η σημερινή πορεία υλοποίησης του Μέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ και συγκεκριμένα πόσα πρώτα αιτήματα έχουν πληρωθεί, ποιου συνολικού ύψους και τι ποσοστό των συνολικών αιτημάτων πληρωμής αποτελούν αυτά;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των πληρωμών των πρώτων αιτημάτων πληρωμής που εκκρεμούν;
  3. Σε ποιες ενέργειες και άμεσα μέτρα σκοπεύει να προβεί ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση και πληρωμή των αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων και εφόσον χρειάζεται να αναθεωρηθούν σε σύντομο χρόνο τα επενδυτικά σχέδια προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν;

 

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κόκκαλης Βασίλειος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Διαβάστηκε 319 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία