Συγκεκριμένα, μετά την τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2022 (δηλώσεις ΟΣΔΕ) προκύπτουν οι εξής μεταβολές στις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ):

Α) Στις αιτήσεις λύσης μίσθωσης δικαιωμάτων χωρίς γη η ημερομηνία λύσης της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής ΕΑΕ τρέχοντος έτους, δηλ. 14-7-2022. Στις περιπτώσεις λύσης μίσθωσης δικαιωμάτων μαζί με γη η ημερομηνία λύσης μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της 31-5- 2022. Όλα τα ανωτέρω δεν επηρεάζουν την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης, που είναι η 25-7-2022.

B) Στις αιτήσεις εκμίσθωσης ΔΒΕ χωρίς γη η έναρξη της μίσθωσης δεν δύναται να είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022, ήτοι 14-7-2022. Τα ανωτέρω δεν επηρεάζουν την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης, που είναι η 25-7-2022.

Επισημάνσεις

Η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία τους αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.

Ειδικά για το έτος 2022, η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31-12-2021, προσαρμόζεται σύμφωνα με τους όρους της σύγκλισης όπως προβλέπονται στο μεταβατικό κανονισμό (ΕΕ) 2220/2020 και τις εθνικές μας επιλογές.

Επιπλέον ειδικά για το έτος ενίσχυσης 2022 θα εφαρμοστεί γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ύψους έως 2,5%, για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο του κανονισμού 2021/2115 δεν έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας γι? αυτό το λόγο και δεν έχουν εκδοθεί οι διατάξεις με τις λεπτομέρειες εφαρμογής. Ως εκ τούτου οι μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, ενδέχεται να επηρεάσουν τις παρεμβάσεις στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου. Για το λόγο αυτό οι αιτήσεις μεταβιβάσεων ΔΒΕ 2022 πραγματοποιούνται με ευθύνη των παραγωγών

Δείτε την τροποποίηση εδώ