Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:19 μμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 00:55

Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το μυθιστόρημα του Θοδωρή Δευτού «Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας» (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά στοιχεία και πρόσωπα που η πλοκή του ξεκινά να εξελίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα καλύπτοντας πέντε τουλάχιστον δεκαετίες και το οποίο  αναδεικνύει πτυχές της πολιτικής ζωής , καθώς αναφέρεται στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξουσία, έχει καθηλώσει όλους όσοι το έχουν διαβάσει όπως και αυτούς που παρέστησαν στην βιβλιοπαρουσίαση στο Αγρίνιο.

Το βιβλίο «Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας» είναι ένα ιδιαίτερο και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που γράφτηκε από τον γνωστό συγγραφέα Θοδωρή Δεύτο ο οποίος έχει ήδη συγγράψει ακόμη 8 βιβλία, και βρέθηκε στο Αγρίνιο για να μιλήσει στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης στην πρώην Τράπεζα Ελλάδας (αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου) την Δευτέρα 10/07/22 στις 20.30.

Για το μυθιστόστημα μίλησαν επίσης ο Αγρινιώτης  Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας, ο Διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας Ευθύμιος Αδάμης και ο Φαρμακοποιός και πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας.

Πρόκειται για μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματική ιστορία, σαφώς σε μεγάλο βαθμό παραλλαγμένη, η οποία όμως εξελίσσεται μέσα σε 50 χρόνια τουλάχιστον! Ο γιατρός – «πρωταγωνιστής» του μυθιστορήματος παρουσιάζεται ως πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας, καθώς παρουσιάζεται ανύποπτος ευτυχισμένος και η αποκάλυψη ενός μυστικού από το παρελθόν του αλλάζει την ζωή σε σημείο κατάρρευσης.

Η Ασπασία παράλληλα, το πρόσωπο «κλειδί» της ιστορίας, αποδεικνύεται σκληρή, ενώ η ενδιαφέρουσα πλοκή που διαθέτει το βιβλίο εξελίσσεται ακόμη πιο συναρπαστική, καθώς υπάρχουν πολιτικά στοιχεία σε συνάρτηση με το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό παίρνει για πρώτη φορά την εξουσία και έπειτα, αφού το πρωταγωνιστικό πρόσωπο, ο γιατρός εμπλέκεται σε κάποια φάση και με την πολιτική.

Για να αντιληφθεί κανείς την πλοκή του βιβλίου θα πρέπει να προσέξει και να θυμάται τον τίτλο το βιβλίου, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, είναι «Ασπασία, το μυστικό της
Καπετάνισσας». Η αρχή της πλοκής γίνεται στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα όταν η Ασπασία, που ζει στην Κύθνο, σε μικρή ηλικία γνωρίζει έναν νεαρό γιατρό που μόλις είχε φτάσει στο νησί από την Μακρόνησο, που ήταν οι πολιτικοί εξόριστοι.

Ο νεαρός γιατρός, πατέρας του στρατιωτικού γιατρού που κρατάει τελικά τα «σκήπτρα» της ιστορίας του βιβλίου, γνώρισε την Ασπασία ως το πρώτο του περιστατικό στην Κύθνο, η
οποία πήγε εσπευσμένα στο νεαρό γιατρό μετά από τροφική δηλητηρίαση.

Οι δύο νέοι συνδέθηκαν συναισθηματικά μεταξύ τους και η σύνδεση αυτή εξελίχθηκε σε έρωτα. Η Ασπασία μένει έγκυος από το νεαρό γιατρό, ενώ ο πατέρας της ήδη έχει ξεκινήσει
να προξενεύει τη μικρή Ασπασία σε έναν καπετάνιο από το ίδιο νησί. Πριν ολοκληρωθεί το προξενιό πεθαίνει ο πατέρας της Ασπασίας από πνευμονία, με αποτέλεσμα η μητέρα της να αναγκαστεί να επισπεύσει τον προξενιό με τον καπετάνιο, διότι, πέραν της φτώχιας που είχε η οικογένεια, μαθαίνει πως είναι και έγκυος από το νεαρό γιατρό που πρόσφατα είχε πάει στο νησί!

Ο γάμος με τον καπετάνιο πραγματοποιείται, ενώ ο γιατρός επιχειρεί να κλέψει την Ασπασία, κάτι που δεν κατάφερε με την παρέμβαση της μητρός της Ασπασίας, με αποτέλεσμα ο γάμος να συνεχιστεί ατάραχος.

Στο πλαίσιο του γάμου με τον καπετάνιο η Ασπασία αποκτά ακόμη δύο παιδία μαζί του και ο γιατρός αποσύρεται τελείως από τον έρωτά του για την Ασπασία.

Τα χρόνια περνούν, η οικογένεια του καπετάνιου και της Ασπασίας αποκτούν μεγάλη οικονομική άνεση και ο Ιάσωνας, ο καρπός του έρωτα μεταξύ της Ασπασίας και του νεαρού γιατρού, συνεχίζει την ζωή του ευτυχισμένος και ανυποψίαστος, για το ποιος είναι ο πραγματικός πατέρας του.

Ο Ιάσωνας έχει συνδεθεί συναισθηματικά με τον καπετάνιο, που άλλωστε έχει γνωρίσει και ως πατέρα και συνεχίζοντας τη ζωή του επιχειρεί να επιτύχει τον στόχο του, κάτι που
καταφέρνει. Ο Ιάσωνας γίνεται στρατιωτικός γιατρός, εξελίσσεται σε πολύ ικανό και μεγάλο επιστήμονα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και οικογένεια και τα παιδία του είναι ήδη
φοιτητές στο εξωτερικό.

Τότε, παρουσιάζεται στη ζωή του ένα άγνωστο πρόσωπο που του τάζει μια πολύτιμη πληροφορία για τον εαυτό τους και τη ζωή του, αρκεί να τον πληρώσει αδρά!

Ο γιατρός, ο Ιάσωνας, πείθεται, πληρώνει και μαθαίνει πως ο πραγματικός του πατέρας δεν είναι ο καπετάνιος, αλλά ήταν ο νεαρός γιατρός που είχε πάει στην Κύθνο όταν η Ασπασία ήταν σε νεαρή ηλικία και πριν ακόμη χάσει τον πατέρα της.

Ζητώντας του περισσότερα χρήματα, ο άνδρας που του αποκάλυψε το μυστικό για τον αληθινό πατέρα, του δίνει περισσότερες πληροφορίες, όπως επίσης και ένα γράμμα, το
οποίο τελικά θα είναι η αρχή των αποκαλύψεων, αλλά και η αρχή της κακής εξέλιξης που θα έχει ο ίδιος στην υγεία του.

Την εποχή εκείνη, όπου ο γιατρός Ιάσωνας «μεσουρανεί», το ΠΑΣΟΚ έρχεται για πρώτη φορά στην εξουσία και αυτός συνδέεται με το κόμμα αυτό στο οποίο και εξελίσσεται ραγδαία!

Οι πληροφορίες όμως που είχε συγκεντρώσει πληρώνοντας αδρά, αποδείχθηκαν απόλυτα αληθινές, γιατί το γράμμα προέρχονταν από τον αληθινό του πατέρα, τον πρώτο γιατρό
που συναντάμε στο μυθιστόρημα και είχε πολλά στοιχεία.

Ο κομιστής των πληροφοριών που είχε εισπράξει πολλά χρήματα έκανε εκβιασμούς και στο πλαίσιο αυτό αντλούσε τις πληροφορίες από ένα πρόσωπο από το ίδιο χωριό και την ίδια
γειτονιά της Ασπασίας στο νησί, την Κύθνο.

Ο Ασπασία αρνείται τα πάντα σε βαθμό τέτοιο όμως που ο πρωταγωνιστής παθαίνει ψυχικό κλονισμό, νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο, «χάνει» την καριέρα του, μέχρι που και η
μητέρα του, η Ασπασία, παθαίνει και αυτή εγκεφαλικό και πριν πεθάνει αποκαλύπτει με έναν συγκινητικό τρόπο την πραγματικότητα.

Ο κόσμος στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας Ελλάδας εξ αρχής ήταν «καθηλωμένος» και«κρέμονταν» από τα χείλη του συγγραφέα και των ομιλητών, καθώς τόσο δυνατή πλοκή,
βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία, δύσκολα συνδυάζονται σε ένα ποιοτικό βιβλίο!

Αποσπάσματα του βιβλίου, που «δυνάμωναν» το ενδιαφέρων των παραβρισκόμενων, διάβαζε η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Στεργίου. Το  βιβλίο είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις «Χάρτινη Πόλη» στο βιβλιοπωλείο «Αφοί Χριστοδουλόπουλοι – Planus» στον πεζόδρομο της οδού Παπαστράτου.

Ρεπορτάζ; Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.