Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:19 μμ
 
wm small
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 09:36

Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Η διάταξη που βγάζει από τον πάγο τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Η διάταξη που βγάζει από τον πάγο τον ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία στο δημοσίευμά της αναφέρει πως «τελειώνει» η σκέψη της συνδιαχείρισης Βόνιτσας και Λευκάδας, καθώς η Λευκάδα υποχρεώνεται να ενταχθεί στο Φορέα των Ιόνιων Νησιών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να αποφασίζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου ενισχύει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο που εισήχθη χθες προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην ψήφο των αποδήμων και τον έλεγχο προεκλογικών δαπανών για κόμματα και αιρετούς.

Ωστόσο σχεδόν κατά το ήμισυ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες αφορούν οργανωτικές ρυθμίσεις και αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα τη λειτουργία των ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Σε λίγες ημέρες λοιπόν που το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του Κράτους, μεταξύ άλλων θα αποκτήσει ισχύ η διάταξη που αφορά την σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα  Διαχείρισης  Στερεών  Αποβλήτων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ μετέχουν υποχρεωτικά η οικεία Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι  της Περιφέρειας  αυτής».

Αυτή η διάταξη αναμένεται να λύσει και το πρόβλημα που έχει ανακύψει τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια με τη σύσταση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ στην Αιτωλοακαρνανία, του φορέα δηλαδή που θα αναλάβει τη διαχείριση των τεσσάρων ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα κάθε επόμενο βήμα στο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Και αυτό γιατί από τη στιγμή που υποχρεώνονται οι Δήμοι Λευκάδας και Μεγανησίου να συμμετάσχουν στο Περιφερειακό Φορέα για τα Ιόνια Νησιά, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η συνδιαχείριση των τομέα των απορριμμάτων την οποία αρχικά προέκριναν από κοινού με το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας δεν ενέκρινε ποτέ τη συστατική πράξη του Φορέα για τη Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα η ουσιαστική λειτουργία να βρίσκεται στον… πάγο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το θέμα μάλιστα έχει έρθει επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξε ακόμη και σύσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας τη συστατική πράξη του ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας και αυτός να λειτουργήσει, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, που είχε ψηφιστεί στα μέσα του… 2018.

Ωστόσο η αντιπολίτευση στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας που έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει αρνηθεί αρκετές φορές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, κάλεσε ο Δήμαρχο Γ. Αποστολάκη να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και εγκρίνει τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 380 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.