Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:25 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:32

Αγρίνιο: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ από αγρότες (εικόνες – βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό να εκθέσουν τα προβλήματά τους στους υπηρεσιακούς παράγοντες και παράλληλα να ασκήσουν πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αν και γνωρίζουν ότι η υπηρεσία στην Αιτωλοακαρνανία υπολείπεται σε προσωπικό.

Πρόθυμος για να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών και να συνομιλήσει μαζί τους, δίνοντάς τους απαντήσεις, ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας που εδρεύει το Αγρίνιο, Βασίλης Φέζος, ο οποίος τους εξήγησε τις ενέργειες της υπηρεσίας με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και πρωτίστως οι επισημάνσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας.

Ο κ. Φέζος έδωσε στους αγρότες αριθμούς για τη ζημιά στην περιοχή βάση της εικόνας που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής. Βασικό στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε είναι πως ο μέσος όρος της ζημιάς που έχουν υποστεί καλλιέργειες συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία από το χαλάζι κυρίως, αλλά και από τις μεγάλες βροχοπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, ενώ σε όποια περιοχή και αν έχουν μεταβεί για να κάνουν επισημάνσεις όλες οι καλλιέργειες έχουν πληγεί, ανεξαρτήτως του μεγέθους της ζημιάς. Το γεγονός αυτό σχολίασαν και οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων που βρέθηκαν στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας τονίζοντας ότι στην Αιτωλοακαρνανία είναι ο τέταρτος χρόνος που οι αγρότες του νομού έχουν υποστεί ζημιά!

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και της συνομιλίας των αγροτών με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας ανέλυσαν τα θέματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και λόγω των 4 φάσεων χαλαζόπτωσης και των ισχυρών βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν αλλά και γενικότερα. Οι δύο πλευρές επίσης εστίασαν στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία, κάτι που εμποδίζει την γρηγορότερη διεκπεραίωση κάθε λογής διαδικασιών που απαιτούνται.

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις 7/6/22 με βροχοπτώσεις που επηρέασαν κυρίως τα τριφύλλια στην περιοχή του Δοκιμίου, των Καλυβίων και της Σκουτεσιάδας ενώ αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στη Ναύπακτο όπου υπάρχει παραγωγή μηδικής. Την ίδια ημερομηνία σημειώθηκε χαλάζι στην περιοχή της Λεπενούς, των Αμπελίων, των Αμοργιανών, του Καστρακίου και στη Στράτο.

Στις 10/06/22 σημειώθηκαν βροχοπτώσεις στην περιοχή της Παλαίρου, της Πλαγιάς, στο Αμπελάκι Αμφιλοχίας και στη Στάνο, όπου επλήγησαν παραγωγές μηδικής  (πολυετές τριφύλλι).

Την Κυριακή 12/6 σημειώθηκε χαλάζι στην περιοχή της Αβόρανης, της Καμαρούλας, του Αγρινίου (τμήμα του Ρουπακιά) και της Γουριάς, ενώ στις 13/6 στο Πένταλοφο και το Λεσίνι υπήρξε βροχόπτωση που δημιούργησε προβλήματα σε μηδικές και τριφύλλια. Δεν είναι μόνο αυτές οι περιοχές που υπέστησαν ζημιές , αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι οι σοβαρότερες.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, επισημάνθηκε ότι πέραν των άλλων θεμάτων που μπορεί να ανακύπτουν από την έλλειψη, γεωπόνοι της υπηρεσίας της περιοχής  βρίσκονται σε διάφορες άλλες περιοχές προς ενίσχυση του έργου των κατά τόπους  υπηρεσιών. Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή από την υπηρεσία του Αγρινίου έχουν αποσταλεί  5 άτομα σε Πάτρα και Βέροια για να βοηθήσουν στην καταγραφή της ζημιάς που υπέστησαν τα κεράσια και άλλες καλλιέργειες στις περιοχές αυτές.

Δείτε σε video αποσπάσματα του διαλόγου του προέδρου του ΟΑΣ Σπύρου Κοτοπούλη με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου Βασίλη Φέζο:

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 206 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.