Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:39 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 00:32

Από το 1951 το δημοτικό συμβούλιο ζητά Μητρόπολη στο Αγρίνιο (δείτε το έγγραφο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

70 χρόνια μετά στο Μεσολόγγι κάποιοι ακόμη καλλιεργούν κλίμα αντιπαράθεσης των δύο πόλεων δίνοντας άλλοθι στους κυβερνώντες. 

1951, το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου λαμβάνει απόφαση για να διεκδικήσει την ίδρυση Μητρόπολης με έδρα την πόλη. Δήμαρχος ο εμβληματικός Ανδρέας Παναγόπουλος, που απεβίωσε μετά από ένα χρόνο.

Το αίτημα αυτό για δεκαετίες ήταν ψηλά στην τοπική ατζέντα, χαρακτηριστικός ο υπέρτιτλος στην εφημερίδα «Παναιτωλική» πως «ήρθε η ώρα ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 40 χρόνια περιμένουμε».

Ως Αρχιεπίσκοπος ο μακαριστός Χριστόδουλος έφτασε κοντά στην απόφαση για ίδρυση Μητρόπολης στο Αγρίνιο, δέχτηκε ως βάσιμα τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της πόλης, αλλά στο «παρα πέντε» το θέμα δεν προχώρησε, «σκάλωσε» στο Υπουργείο Παιδείας .

2022, η Εκκλησία λαμβάνει την απόφαση και εισηγείται την αλλαγή του εκκλησιαστικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας με ίδρυση τρίτης Μητρόπολης στο Αγρίνιο. Το Αγρίνιο πλέον αναμένει απλώς την υλοποίηση της απόφασης. Χωρίς κραυγές, χωρίς πολώσεις, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης με το Μεσολόγγι. Ο δήμαρχος επισημαίνει πως είναι ζήτημα της Εκκλησίας και οι μομφές του είναι προς όσους εμποδίζουν παρασκηνιακά να προχωρήσει το αίτημα.

Από την άλλη πλευρά, στο Μεσολόγγι κραυγές, ορυμαγδός, δημοτικά συμβούλια, ψηφίσματα, πόλωση για το Αγρίνιο το οποίο κάποιοι -ακόμη και ο δήμαρχος-αποκαλούσαν «γειτονική πόλη» απαξιώνοντας να πουν και το όνομα της.

Και φτάσαμε στο σήμερα, που Συντονιστική Επιτροπή 45 υποτίθεται συλλόγων του Μεσολογγίου στέλνει επιστολή στο agrinionews.gr και βάλλει κατά του δημάρχου Αγρινίου χαρακτηρίζοντας τον «κύριο υποκινητή». Λες και υπήρχε η περίπτωση η Ιερά Σύνοδος να υποκινηθεί από έναν δήμαρχο.

«Ως δήμαρχος μιας μεγάλης γειτονικής πόλης, θα έπρεπε να είναι περήφανος που γειτονεύει με το Μεσολόγγι και θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην υποστήριξη κάθε προσπάθειας αναβάθμισης του κύρους του Μεσολογγίου και όχι το αντίθετο», λένε οι εκπρόσωποι των 45 συλλόγων που δεν είναι …45 γιατί όλοι στο Μεσολόγγι ξέρουν πως κάποιοι είναι «σύλλογοι σφραγίδες».

«Σας παρακαλώ αφαιρέστε από τη λίστα το όνομα του συλλόγου, δεν υφίσταται εδώ και χρόνια», είπε στο agrinionews.gr ο πρόεδρος παλαιότερα ενός εξ αυτών των συλλόγων.

Όσοι λοιπόν εν έτει 2022 καλλιεργούν ακόμη κόντρα των δύο πόλεων προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Αυτή η νοοτροπία άλλωστε στο παρελθόν στέρησε πολλά πράγματα από την Αιτωλοακαρνανία. «Βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας που θα εδρεύει και μετά ιδρύουμε το Πανεπιστήμιο», ήταν μια χαρακτηριστική φράση που άκουγαν οι εκπρόσωποι του Νομού όταν διεκδικούσαν αυτόνομο πανεπιστήμιο. Οι κυβερνώντες είχαν άλλοθι τη δήθεν αντιπαράθεση Αγρινίου-Μεσολογγίου. Έτσι έχουν και σήμερα άλλοθι για τη Μητρόπολη…

Και αν η διχοτόμηση δεν προχωρήσει στην Ιερά Πόλη κάποιοι θα πανηγυρίζουν για το…κατόρθωμα. Την ίδια ώρα που δεν θα έχουν επιλύσει ούτε το ζήτημα των σκουπιδιών, την ίδια ώρα που στον ευλογημένο από τη φύση τόπο τους δεν έχουν φροντίσει για στοιχειώδη τουριστική υποδομή.

Δείτε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου το 1951. 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 601 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.